Hopp til innhold
Kommentar

Kunsten å score «lette» mål

Et av de største komplimentene man kan gi til Erling Braut Haaland, er at så mange av målene hans ser så enkle ut.

Germany Soccer Champions League. Haaland.

USTOPPELIG: Erling Braut Haaland har blitt så god at han får det meste til å se enkelt ut.

Foto: Bernd Thissen / AP

I går scoret Erling Braut Haaland et av de fineste målene en spiss kan score.

Det virket som en selvfølgelighet. Et enkelt løp, en pasning og en avslutning på åpent mål.

Men Haalands første mål mot Sevilla var faktisk et kunststykke.

Det er lett å glemme hvilke egenskaper som gjør spisser gode over tid. Da Haaland banket inn et langskudd mot Paris Saint-Germain i mesterligaen for rundt ett år siden, var det langt lettere å ta av.

Slike drømmemål sirkulerer på TV-stasjoner og nettet verden rundt. Man måper når man ser reprisen: Var det virkelig langt unna? Var det virkelig hardt?

Men det er de enkle målene som er klart viktigst – og på mange måter mest imponerende.

Og Haaland har blitt en mester på å score dem.

Lett å kopiere

Gårsdagens første mål var et prakteksempel. Et pent Dortmund-angrep sendte Marco Reus ned langs venstre side, like ved dødlinjen. Selvsagt lusket Haaland inne i feltet.

Da Reus kom på løpet, bykset Haaland først inn rett foran mål. Men akkurat idet Reus gjorde seg klar til å spille ballen, stoppet Haaland opp litt og gjorde i stedet seg klar for en pasning litt utover i feltet.

Reus, en av de smarteste playmakerne i Europa, oppfattet bevegelsen umiddelbart og slo ballen de berømte 45 gradene ut. Timingen var perfekt.

Og dermed kunne Haaland bare trille ballen i mål.

Germany Soccer Champions League

Hvorfor er slike mål så verdifulle? Det finnes mange grunner. Siden de ikke er basert på en teknisk utførelse som er vanskelig, kan de repeteres igjen og igjen. Haaland kunne prøvd å gjenta sitt langskudd mot PSG en rekke ganger, uten å lykkes.

Selv et skudd fra 16 meter som smetter nede i hjørnet, er vanskelig å kopiere.

Men når hemmeligheten ligger i selve løpet, er målet basert på en kvalitet som er lettere å repetere.

Og få løper like klokt som Haaland. Allerede som 20-åring beveger han seg som en rutinert måljeger.

Forskjellen mellom Haaland og andre spisser er imidlertid at han kombinerer denne målteften med en ekstrem fart. Så lange bein har han, at kun et steg tilbake eller til siden er nok til å riste av markeringen.

Søndag scoret Haaland et mål som var nesten helt likt hans første mot Sevilla. Det kom mot Bayern München, de europeiske mesterne, og denne gangen var det Thorgan Hazard som løp seg fri langs venstre.

Umiddelbart skjønte Haaland at pasningen ville bli slått ut i feltet ved første stolpe. Det samme gjorde Bayerns forsvar.

Men Haaland var så rask at han nådde rommet først uansett. Dermed fikk han nok en enkel avslutning.

Germany Soccer Bundesliga. Haaland.

LIKT: Bare tre dager tidligere hadde Haaland scoret et nesten identisk mål mot Bayern München.

Foto: Guenter Schiffmann / AP

Mest effektiv

Finnes det noen spisser som er bedre enn Haaland på dette? Robert Lewandowski kan hevde seg. Cristiano Ronaldo har vært en mester på det i lang tid.

Men ingen av dem baserer spillet sitt på det i like stor grad som Haaland.

Statistikken de fleste snakket om i går, var de 20 målene Haaland har scoret på 14 mesterligakamper nå. Noe annet interessant er hvor få skudd han trenger for å score så ofte som han gjør.

Mens spillere og Messi og Ronaldo ligger på over fem avslutninger i snitt per kamp i ligaen, ligger Haaland på kun 3,3.

Dette betyr ikke nødvendigvis at Haaland er bedre fordi han avslutter sjeldnere. Det gjenspeiler bare hvilken type mål han scorer – og at han har en spesiell evne til å komme seg til sjanser i gode posisjoner.

Og mens andre storscorere også ligger rundt 3-tallet, er det ingen av dem som er like effektive foran mål.

Germany Soccer Champions League. Haaland.

GLEDE: Om det så er langskudd, heading, scoringer innenfor femmeteren eller straffer, viser Haaland akkurat like stor glede for hver scoring.

Foto: Bernd Thissen / AP

Det finnes en beregning som heter «forventede mål», som beregner hvor stor sjanse det er for at en avslutning går i mål. Et skudd fra 1 centimeter får en verdi på 0,99. Et skudd fra midtbanen får en verdi på 0,01.

Blant spillerne i de fem store ligaene som har scoret 10 mål eller mer, er Haaland den som har høyest verdi per skudd (0,23). Med andre ord: Når Haaland skyter, er sjansene større enn for noen andre at ballen går i mål.

Dette er igjen basert på mål som det Haaland scoret i går. Dermed er det heller ikke overraskende å finne ut at Haaland scorer på den delt høyeste andelen av sine avslutninger.

Nøyaktig 30 prosent av avslutningene hans i ligaen går i mål, ifølge nettsiden FBref, som er skyhøyt.

Haaland er så god til å løpe seg fri, at det rett og slett er vanskelig for ham å bomme.

Festen fortsetter

Dermed kan man fint si at Haalands styrke per dags dato ikke er av den tekniske varianten. Det er ikke headingene, touchet eller skuddteknikken – selv om også den er strålende.

I stedet er det steget, hurtigheten og forståelsen for hvilke rom han bør oppsøke.

Det er disse som står bak alle rekordene han slår.

Derfor er også sjansene store for at Haalands målfest vil fortsette. Enkelte spisser kan ha såkalte «hot streaks», hvor alle skuddene de prøver på, går inn.

Disse formkurvene kan vare en stund, men er dømt til å ta slutt før eller siden. Spissene som bøtter inn mål år etter år, er heller de som kommer seg til en kombinasjon av mange og store sjanser.

Haaland har litt å gå på når det kommer til kvantiteten, men er rå på kvalitet.

Og det er en enormt verdifull evne å ha. Likesom Messi ser ut til å spasere forbi motspillere, og likesom Ronaldo ser ut til å sveve høyt over sine markører, har Haaland allerede oppnådd noe som kun de beste spillerne klarer.

Han har fått det til å se enkelt ut

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal