Hopp til innhold

Norsk nedtur i syltynt startfelt: – Ikke bra for produktet langrenn

Verdenscupsprinten i Davos ble såpass nedprioritert at kun ni kvinneløpere røk ut i prologen. Det får alarmen til å gå hos Storbritannias landslagstrener.

Jostein Vinjerui og Tiril Udnes Weng

BEKYMRET: Det var et syltynt startfelt på sprinten i Davos, det bekymrer Storbritannias langrennstrener Jostein Vinjerui (t.v.) og verdenscupleder Tiril Udnes Weng.

Foto: DANIEL SCHOENHERR / GEPA PICTURES

– Det er ikke bra. Vi har ikke lyst til å se startfelt i dag med bare 39 damer. Det kunne jo fint ha vært seksti, sier Storbritannias langrennstrener Jostein Vinjerui til NRK.

15 land var representert på startlistene, men stort sett med få løpere hver, og dermed var det altså bare ni langrennskvinner som ikke tok seg videre til utslagsrundene.

– Nesten alle går jo videre fra denne prologen på kvinnesida, i med at det er såpass tynt startfelt, kommenterer NRKs Torgeir Bjørn.

Hjemmefavoritten Nadine Fähndrich tok sprintseieren, foran amerikanske Jessie Diggins og svenske Johanna Hagström. Den norske verdenscuplederen Tiril Udnes Weng sprakk på slutten av finalen og havnet på den sure fjerdeplassen, mens Ane Appelkvist Stenseth endte på sjetteplass.

Klæbo tok andreplassen i herrenes sprintfinale etter å ha tapt spurten mot italienske Federico Pellegrino.

Nadine Fähndrich

SVEITSISK JUBEL: Nadine Fähndrich imponerte i finalen og tok nok en sprintseier.

Foto: Terje Pedersen / NTB

«Ingen penger, ingen konkurranse»

Tsjekkia er én av nasjonene som ikke har sendt løpere til Davos, og det er liten tvil om hva som er grunnen. Kateřina Janatová la nemlig ut følgende bilde på Instagram i går:

story av Kateřina Janatová

SKJERMDUMP

Foto: katejanatova / Instagram

Bildeteksten «no money, no race», altså «ingen penger, ingen konkurranse» levner liten tvil.

– Janatová ville være her. Det var bare 39 startende på kvinnesiden i dag, og jeg synes det er en skam. Jeg skjønner hvordan det føles for jeg har vært og er i samme situasjon, sier Janatovás kjæreste, britiske James Clugnet, som tok seg til herrenes sprintfinale.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

SYND: James Clugnet er storfornøyd med sjetteplass på sprinten, men synes det er leit at økonomi hindret kjæresten Kateřina Janatová fra å stille til start på kvinnesida.

Foto: Heiko Junge / NTB

– De nasjonene som ikke er her, Tsjekkia for eksempel, skyldes en prioritet de har måttet gjøre på grunn av budsjettet sitt, forklarer Vinjerui.

– Det er ikke bra for produktet langrenn, konstaterer han.

Under 8000 for et helt lag

Britenes landslagstrener sier at deltakerlandene får reisestøtte, som varierer mellom 500 og 750 Sveitsiske franc. Det tilsvarer mellom 5300 og 7900 NOK.

Vinjerui

MER STØTTE: Storbritannias langrennstrener Jostein Vinjerui etterlyser mer pengestøtte fra FIS.

– Det er for hele laget, uavhengig av hvor mange som stiller, sier Vinjerui, og legger til at det holder til maks halvannen person.

I tillegg dekker arrangørene reiseutgifter for løpere i rød gruppe, altså de best rangerte. På den lista er det de ressurssterke nasjonene som dominerer. De som allerede har best økonomi, får dermed også mest dekket.

– Det er definitivt tøft. Vi har ikke fylt alle plassene våre fordi det er veldig dyrt å sende utøvere fra Canada, sier den kanadiske langrennsløperen Dahria Beatty til NRK.

– Hvis kostnadene ikke var et problem, ville vi sett mange flere løpere her, mener hun.

Latviske Patricija Eiduka, som samarbeider med det britiske laget, er ærlig om at det er en vanskelig finansiell situasjon.

Både Vinjerui og Eiduka mener FIS bør lære av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), hvor alle utøverne får støtte til å delta.

– De må investere mer i mindre nasjoner. Det er mange store talenter som kunne vært i verdenstoppen, som mangler støtte, sier latvieren.

Patricija Eiduka

VANSKELIG SITUASJON: Patricija Eiduka stilte til start takket være sponsorer.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Vil dele på pengene

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng var litt irritert på seg selv etter at hun «ga bort» tredjeplassen til svenske Johanna Hagström.

Hun synes også det er trist med kun 39 utøvere på startlista:

– Vi vil jo ha med alle på start. Det er kjedelig for oss, men det er jo enda kjedeligere for de som ikke får være her.

– Det er jo mange av de sterkeste og mest ressurssterke nasjonene som får dekt ting. Spørsmålet er om man kanskje heller skulle spytta inn litt penger til de litt mindre ressurssterke nasjonene, sier Udnes Weng.

– Selvfølgelig vil vi ha flest mulig land med her. Det er viktig å forstå hvorfor flere dropper Davos. Sykdom kan være en av årsakene, men det er viktig at vi følger opp de ulike landene, sier Renndirektør Michael Lamplot.

Han sier at de nå diskuterer distribueringen av FIS-støtten, men at det ikke er noen enkel løsning:

– FIS er organisert gjennom nasjonale forbund, og går gjennom dem, mens IBU har direkte finansiering av lagene. Så direkte støtte er ikke på bordet for øyeblikket.

Lamplot påpeker at hele finansieringssystemet er annerledes. Mens det i skiskyting er det internasjonale forbundet som eier både TV- og markedsrettighetene til hverdenscupen, er det hvert enkelt nasjonale skiforbund som har disse rettighetene til verdenscupkonkurranser i FIS-grenene. Dermed har ikke FIS noen potte å dele ut penger fra.

t u w

SKUFFA: Tiril Udnes Weng starta godt, men slapp svenske Johanna Hagström forbi seg på oppløpet og endte på fjerdeplass under sprinten i Davos.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tour de Ski-oppladning

Det var uansett ikke «bare» økonomi som bidro til tynne startlister i Davos. Også sykdom, tett konkurranseprogram, planlagt pause og Tour de Ski-oppladning spiller inn.

– Generelt har det med tett konkurranseprogram å gjøre. Å gå alle helgene gjennom vinteren vil ikke være gunstig for formen på sikt. Mange har valgt å tone ned Davos denne gangen. Fordi vi har hatt mange verdenscuphelger på rad med Ruka i Finland, så Lillehammer og så Beitostølen, sier NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

Han forteller at Tour de Ski er prioritert for mange land, og da er Davos en helg det er fornuftig å stå over.

– Polen og deler av det tyske laget har planlagt dette lenge, sier Bjørn.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal