Hopp til innhold

Raser mot arrangøren etter kaosrenn: – En parodi

Utsettelse, advarsel om aksjon, «livsfarlige» forhold og rasende løpere. Herrenes dramatiske skiskytterjaktstart endte med trippelt norsk, men vil nok huskes for det som omtales som en arrangørskandale.

Thingnes Bø om arrangørskandale i Frankrike

– Det her er en parodi av et renn. Det er helt j*****. Jeg snakker i litt frustrasjon nå, men jeg kommer på stadion og det er klink is. Jeg føler vi skal kjøre super-G i Val Gardena. Det er helt forferdelig, sier Johannes Dale til NRK.

Det var dramatisk i timene før herrenes verdenscupjaktstart lørdag. Juryen var i full aktivitet, rennleder Borut Nunar var i hektisk telefonvirksomhet.

Deler av kaoset skyldtes knallharde løyper og ønsker om avlysning.

– Det er isete. Det er veldig vanskelig. Det viktigste er sikkerheten til utøverne. Nå er det sånn at det er farlig å gå skirenn, beskriver Tobias Dahl Fenre, Norges smøresjef.

– De har bommet totalt

Etter løpet kalte flere det en arrangørskandale.

– Arrangøren gjør en tabbe her med tanke på preparering av løypene. De forholdene vi har i dag er helt på grensa av hva som er greit å starte på, sier Fenre til NRK, og får støtte fra flere av løperne.

Jurymøte

HEKTISK: Det var hektisk møtevirksomhet langs løypene.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det spant i hele løypa, på alle skyv. Sto helt stille i bakkene, jeg klarte ikke å komme meg fremover. Det var en katastrofe, faktisk. En slags arrangørskandale for de har bommet totalt på kjøringen. Og det gikk dessverre utover meg, men sånn er gamet, sier Thingnes Bø til NRK.

Løpere på samme skimerke som Johannes Thingnes Bø og Johannes Dale, slet mest i de krevende forholdene, og førstnevnte var over to minutter unna beste langrennstid i løpet Sturla Holm Lægreid vant.

– Jeg var egentlig sjokkert over at de ikke hadde frest opp løypene, for det var ekstremt isete før start, forteller Lægreid som har en liten bismak etter seieren.

– Det er ikke helt sånn man vil vinne. Det er litt kjedelig å vinne fordi konkurrentens utstyr ikke sitter, man vil helst vinne fordi man er best. Litt kjipt at det blir sånn, men jeg har vært ganske nærme hele sesongen så jeg føler ikke at jeg er noen ufortjent vinner.

– Dummeste jeg har vært med på

Under kvinnenes renn fortsatte utfordringene og renndirektøren sto i den siste utforkjøringen og ba løperne sakne farta.

Flere av løperne sleit stort på isen og staket seg gjennom store deler av løypa.

– Det var en unik opplevelse som jeg håper jeg ikke møter igjen. Jeg følte meg som bambi på isen ganger ti i dag. I den første brattbakken er det bare is, så det var å stake opp der siste runden, forteller Ida Lien.

For Ingrid Tandrevold gikk det langt bedre i sporet, men med to bom på siste skyting ble det den litt kjedelige fjerdeplassen. Elvira Öberg vant foran Lisa Vittozzi og Julia Simon.

Jeg prøvde å ta en spurt i siste bakken. Jeg tenkte jeg skulle prøve å komme meg forbi, men jeg stoppe opp helt siden begge skia mine gikk ut og Sverre sier «bare stak da», og jeg staka. Det er det dummeste jeg har vært med på, forteller Karoline Knotten

For Karoline Erdal ble det hele et sinnemestringskurs.

– Det var brutalt. Mange tanker som gikk rundt i hodet underveis, lenge siden jeg har vært så sint underveis i et skirenn. Det var sjanseløst å gå på Fischer i dag dessverre.

Men for Ingrid Tandrevold som hadde tredje beste langrennstid var opplevelsen en annen.

– Jeg koste meg egentlig veldig jeg, forteller hun til NRK.

– For min del kunne det gjerne vært slike forhold i hvert skirenn, men jeg ser at det var urettferdig i dag. Det var veldige store forskjeller mellom skimerkene og jeg var heldig som var på det merket jeg var, fortsatte Tandrevold.

– Utrolig frustrerende

Under herrenes løp snublet nærmest utøverne i sine egne ski og Thingnes Bø ble beskrevet som «bambi på isen» av NRKs Ola Lunde.

Thingnes Bø

BAMBI: Er det nye kallenavnet til Johannes Thingnes Bø.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Flere løpere var forbannet etter målgang og kastet skiene sine og gikk i garderoben. Thingnes Bø var tydelig misfornøyd med egne ski i en intens diskusjon med Sjåstad Christiansen.

– Det er det aller verste jeg har gått på noen gang. Du får ikke gjort noen ting. Det er utrolig frustrerende når du ser de andre klare å gå på ski her og jeg gjør det ikke, forteller Thingnes Bø som ble nummer tre bak Lægreid og Sjåstad Christiansen.

Dale forteller at han i enkelte partier var nesten redd.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Opp til siste skyting banna jeg høyt i bakken. Det er en dag du opplever at det er nesten umulig å gå. Det er sinnssykt frustrerende, forteller Dale til NRK.

Renndirektør i IBU, Borut Nunar, forteller at arrangørene gjorde sitt beste.

– Det er et av de vanskeligste løpene. På grunn av forholdene med to dager regn og det blir bare is. Det er vanskelig, men vi gjør vårt beste. Vi gjorde alt vi kunne. Men det ble bare is, sier Borut Nunar til NRK

Publikum buet

Før start forklarte Norges smøresjef hvorfor forholdene var så krevende.

– Det er vanskelig å få grep på skia og i svingene det er isete sklir du bare sidelengs. Jo flere som gjør det og i høy fart med gode ski osv. kan de gå rett ut av løypa, forteller Fenre.

– Detter du ordentlig her brekker du bein. Det er ikke lurt, følger han opp.

Like før start på herrenes renn informerte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om at løypa vil bli 250 meter kortere etter at arrangørene fjernet en bakke og en utforkjøring.

Publikum var tydelig misfornøyd og buet da arrangørene endret løypa.

– Jeg synes det er stusslig. Jeg synes det er elendig av IBU. De har kjørt løypen for tidlig på natten og da blir det steinhardt. De skulle gjort det i dag tidlig, sier TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen.

Norges landslagssjef mener det var riktig av arrangørene.

– Vi kunne ikke startet som det var i alle fall. Det var livsfarlig. Eller, ikke livsfarlig, men skummelt. Nå er det utsatt et kvarter, de har saltet noen svinger og så håper vi det hjelper litt, sier landslagssjefen til NRK.

Les også Gryende skiskytter-opprør – ber forbundet om oppklaring

Endre Strømsheim og Knut Tore Berland

Ventet aksjon

I tillegg til isdramaet i løypene var det ventet en større aksjon underveis i lørdagens renn.

Det har lenge vært snømangel i Le Grand-Bornand og for å redde de populære franske rennene har arrangøren kjørt store mengder snø opp til skiskytterarenaen.

Politi i løypa

POLITI: På grunn av den ventede aksjonen er det mye politi langs løypene og blant publikum.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Det har ført til krass kritikk i franske medier, og NRKs reportere har sett væpnet politi på åpenbar jakt etter noe eller noen i minuttene før den opprinnelige rennstarten.

850 frivillige er på plass til verdenscuprennene, og det er 20.000 tilskuere disse to helgedagene.

– Det eneste vi har hørt om det er at de vil være strengere i forhold til sikkerhet på akkreditering og hvem som kommer inn. Ikke hørt noe mer enn det. De har vært veldig strenge når vi kommer inn og ut. Men det er greit at det er politi bak skyteskivene, for det er skummelt om det kommer noe folk ned der, forteller Botnan.

Men til slutt endte det uten noen større synlig aksjon.

Les også Reagerer kraftig på at demonstranter sperret løypa: – Farlig og skummelt

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal