– Det her er en parodi av et renn. Det er helt j*****. Jeg snakker i litt frustrasjon nå, men jeg kommer på stadion og det er klink is. Jeg føler vi skal kjøre super-G i Val Gardena. Det er helt forferdelig, sier Johannes Dale til NRK.
Det var dramatisk i timene før herrenes verdenscupjaktstart lørdag. Juryen var i full aktivitet, rennleder Borut Nunar var i hektisk telefonvirksomhet.
Deler av kaoset skyldtes knallharde løyper og ønsker om avlysning.
– Det er isete. Det er veldig vanskelig. Det viktigste er sikkerheten til utøverne. Nå er det sånn at det er farlig å gå skirenn, beskriver Tobias Dahl Fenre, Norges smøresjef.
– De har bommet totalt
Etter løpet kalte flere det en arrangørskandale.
– Arrangøren gjør en tabbe her med tanke på preparering av løypene. De forholdene vi har i dag er helt på grensa av hva som er greit å starte på, sier Fenre til NRK, og får støtte fra flere av løperne.
HEKTISK: Det var hektisk møtevirksomhet langs løypene.
Foto: Hanne Skjellum / NRK– Det spant i hele løypa, på alle skyv. Sto helt stille i bakkene, jeg klarte ikke å komme meg fremover. Det var en katastrofe, faktisk. En slags arrangørskandale for de har bommet totalt på kjøringen. Og det gikk dessverre utover meg, men sånn er gamet, sier Thingnes Bø til NRK.
Løpere på samme skimerke som Johannes Thingnes Bø og Johannes Dale, slet mest i de krevende forholdene, og førstnevnte var over to minutter unna beste langrennstid i løpet Sturla Holm Lægreid vant.
– Jeg var egentlig sjokkert over at de ikke hadde frest opp løypene, for det var ekstremt isete før start, forteller Lægreid som har en liten bismak etter seieren.
– Det er ikke helt sånn man vil vinne. Det er litt kjedelig å vinne fordi konkurrentens utstyr ikke sitter, man vil helst vinne fordi man er best. Litt kjipt at det blir sånn, men jeg har vært ganske nærme hele sesongen så jeg føler ikke at jeg er noen ufortjent vinner.
– Dummeste jeg har vært med på
Under kvinnenes renn fortsatte utfordringene og renndirektøren sto i den siste utforkjøringen og ba løperne sakne farta.
Flere av løperne sleit stort på isen og staket seg gjennom store deler av løypa.
– Det var en unik opplevelse som jeg håper jeg ikke møter igjen. Jeg følte meg som bambi på isen ganger ti i dag. I den første brattbakken er det bare is, så det var å stake opp der siste runden, forteller Ida Lien.
For Ingrid Tandrevold gikk det langt bedre i sporet, men med to bom på siste skyting ble det den litt kjedelige fjerdeplassen. Elvira Öberg vant foran Lisa Vittozzi og Julia Simon.
– Jeg prøvde å ta en spurt i siste bakken. Jeg tenkte jeg skulle prøve å komme meg forbi, men jeg stoppe opp helt siden begge skia mine gikk ut og Sverre sier «bare stak da», og jeg staka. Det er det dummeste jeg har vært med på, forteller Karoline Knotten
For Karoline Erdal ble det hele et sinnemestringskurs.
– Det var brutalt. Mange tanker som gikk rundt i hodet underveis, lenge siden jeg har vært så sint underveis i et skirenn. Det var sjanseløst å gå på Fischer i dag dessverre.
Men for Ingrid Tandrevold som hadde tredje beste langrennstid var opplevelsen en annen.
– Jeg koste meg egentlig veldig jeg, forteller hun til NRK.
– For min del kunne det gjerne vært slike forhold i hvert skirenn, men jeg ser at det var urettferdig i dag. Det var veldige store forskjeller mellom skimerkene og jeg var heldig som var på det merket jeg var, fortsatte Tandrevold.
– Utrolig frustrerende
Under herrenes løp snublet nærmest utøverne i sine egne ski og Thingnes Bø ble beskrevet som «bambi på isen» av NRKs Ola Lunde.
BAMBI: Er det nye kallenavnet til Johannes Thingnes Bø.
Foto: JEFF PACHOUD / AFPFlere løpere var forbannet etter målgang og kastet skiene sine og gikk i garderoben. Thingnes Bø var tydelig misfornøyd med egne ski i en intens diskusjon med Sjåstad Christiansen.
– Det er det aller verste jeg har gått på noen gang. Du får ikke gjort noen ting. Det er utrolig frustrerende når du ser de andre klare å gå på ski her og jeg gjør det ikke, forteller Thingnes Bø som ble nummer tre bak Lægreid og Sjåstad Christiansen.
Dale forteller at han i enkelte partier var nesten redd.
– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Opp til siste skyting banna jeg høyt i bakken. Det er en dag du opplever at det er nesten umulig å gå. Det er sinnssykt frustrerende, forteller Dale til NRK.
Renndirektør i IBU, Borut Nunar, forteller at arrangørene gjorde sitt beste.
– Det er et av de vanskeligste løpene. På grunn av forholdene med to dager regn og det blir bare is. Det er vanskelig, men vi gjør vårt beste. Vi gjorde alt vi kunne. Men det ble bare is, sier Borut Nunar til NRK
Publikum buet
Før start forklarte Norges smøresjef hvorfor forholdene var så krevende.
– Det er vanskelig å få grep på skia og i svingene det er isete sklir du bare sidelengs. Jo flere som gjør det og i høy fart med gode ski osv. kan de gå rett ut av løypa, forteller Fenre.
– Detter du ordentlig her brekker du bein. Det er ikke lurt, følger han opp.
Like før start på herrenes renn informerte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om at løypa vil bli 250 meter kortere etter at arrangørene fjernet en bakke og en utforkjøring.
Publikum var tydelig misfornøyd og buet da arrangørene endret løypa.
– Jeg synes det er stusslig. Jeg synes det er elendig av IBU. De har kjørt løypen for tidlig på natten og da blir det steinhardt. De skulle gjort det i dag tidlig, sier TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen.
Norges landslagssjef mener det var riktig av arrangørene.
– Vi kunne ikke startet som det var i alle fall. Det var livsfarlig. Eller, ikke livsfarlig, men skummelt. Nå er det utsatt et kvarter, de har saltet noen svinger og så håper vi det hjelper litt, sier landslagssjefen til NRK.
Ventet aksjon
I tillegg til isdramaet i løypene var det ventet en større aksjon underveis i lørdagens renn.
Det har lenge vært snømangel i Le Grand-Bornand og for å redde de populære franske rennene har arrangøren kjørt store mengder snø opp til skiskytterarenaen.
POLITI: På grunn av den ventede aksjonen er det mye politi langs løypene og blant publikum.
Foto: Hans Andreas Solbakken / NRKDet har ført til krass kritikk i franske medier, og NRKs reportere har sett væpnet politi på åpenbar jakt etter noe eller noen i minuttene før den opprinnelige rennstarten.
850 frivillige er på plass til verdenscuprennene, og det er 20.000 tilskuere disse to helgedagene.
– Det eneste vi har hørt om det er at de vil være strengere i forhold til sikkerhet på akkreditering og hvem som kommer inn. Ikke hørt noe mer enn det. De har vært veldig strenge når vi kommer inn og ut. Men det er greit at det er politi bak skyteskivene, for det er skummelt om det kommer noe folk ned der, forteller Botnan.
Men til slutt endte det uten noen større synlig aksjon.