Hopp til innhold

Kula glapp og Tora gråt

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Det gikk ikke veien for Tora Berger i karrierens siste renn. Etterpå kom tårene – men ikke av skuffelse.

Flatland og Berger

Tora Berger og Ann Kristin Flatland ble hyllet etter å ha gått sine siste renn i Holmenkollen søndag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det var et drama. Men det var altså finske Kaisa Mäkäräinen som kunne juble etter søndagens skiskytterfellesstart i Holmenkollen.

Mäkäräinen ble nummer sju, mens Tora Berger ble nummer 14. Dermed vant Mäkäräinen verdenscupen sammenlagt.

Klarte ikke å regne

– Det var et fantastisk løp, det var så vanskelig å telle, jeg visste ikke om det var nok, sier Kaisa Mäkäräinen, som ikke visst om cupen var i boks da hun passerte målstreken.

– Sekundantene fortalte hvor mange det var imellom meg og Tora, men jeg klarte ikke å telle om det var nok, sier hun til NRK.no.

– Slik jeg presterte i dag, var det Kaisa som fortjente å vinne kula, fastslår Berger.

Så kom tårene. Men det var ikke på grunn av kula som glapp. Det var fordi hun måtte oppsummere det som har fortonet seg som en eventyrlig karriere.

Takket mor og far

– Det har vært mange oppturer og nedturer, og jeg har fått oppleve veldig mye, sier Berger.

Spesielt rørende var det fra Berger da foreldrene ble med på TV-sendinga fra tribuneplass.

– De har spinket og spart så jeg og Lars har fått drive med det vi ønsker. Spesielt når det har gått tungt har de vært gode å ha, sier Tora Berger.

Mäkäräinen

Det var Kaisa Mäkäräinen som kunne smile etter sesongens siste renn.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Enkelt – og vanskelig

Utgangspunktet var like enkelt som det var vanskelig: Holdt Tora Berger finske Kaisa Mäkäräinen bak seg, ville hun sikre seg sammenlagtseieren i verdenscupen – i sitt aller siste renn på internasjonal toppnivå.

Men Berger kunne også vinne cupen selv om hun ble slått av Mäkäräinen, hvis begge endte et stykke ned på lista. Bergers forsprang var på fem poeng.

Det startet bra, men ikke perfekt for 33-åringen fra Lesja. Hun pådro seg en bom på første liggende. Heldigvis for den norske jenta bommet Mäkäräinen to ganger.

På andre liggende klarte Berger å heve seg. Det ble fem treff. Men da svarte også Mäkäräinen med samme mynt. Berger gikk ut på sjuendeplass, mens Mäkäräinen var nummer 16, 13 sekunde bak sin norske rival.

Helsprekk

Så, på første stående, skjedde det som ikke skulle skje. Da publikum håpet på en «Berger Spesial» – fem rett ned, pang, pang, pang, pang, pang – gikk det fullstendig galt.

Det ble tre strafferunder på Berger. Mäkäräinen svarte med fire treff. Den finske jenta gikk ut 40 sekunder foran Berger.

– Jeg ville litt for mye, jeg ble for sen med å trekke av. Det var kjipt å gå tre runder, sier Berger.

Dermed måtte Mäkäräinen sprekke på siste stående. Det gjorde hun ikke. Rivalene pådro seg én strafferunde hver.

Da gikk krystallkula til Finland i 2014.

Seier til Kuzmina

Hvem som vant fellesstarten i Holmenkollen?

Det gjorde Anastasia Kuzmina fra Slovakia. Teja Gregorin fra Slovenia ble nummer to, mens franske Marie Dorin Habert tok tredjeplassen.

Kaisa Mäkäräinen ble altså nummer sju, og det var altså litt for bra sett med norske øyne.

Tora Berger ble nummer 14.

Ann Kristin Flatland ble nummer 15. I likhet med Tora Berger, legger hun nå opp.

Etterpå ble begge hyllet for sin innsats for norsk skiskyting.

Nå venter NM på Voss og så et showrenn i Russland for Bergers del før hun kan ta en etterlengtet ferie.

Deler av den skal tilbringes på hytta, i fred og ro.

Tora Berger gikk sitt siste verdenscuprenn i dag. Nå legger hun opp etter en lang og innholdsrik karriere.

VIDEO: Her intervjues Tora Berger for siste gang etter et verdenscuprenn i skiskyting.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste