Kula glapp og Tora gråt

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Det gikk ikke veien for Tora Berger i karrierens siste renn. Etterpå kom tårene – men ikke av skuffelse.

Flatland og Berger

Tora Berger og Ann Kristin Flatland ble hyllet etter å ha gått sine siste renn i Holmenkollen søndag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det var et drama. Men det var altså finske Kaisa Mäkäräinen som kunne juble etter søndagens skiskytterfellesstart i Holmenkollen.

Mäkäräinen ble nummer sju, mens Tora Berger ble nummer 14. Dermed vant Mäkäräinen verdenscupen sammenlagt.

Klarte ikke å regne

– Det var et fantastisk løp, det var så vanskelig å telle, jeg visste ikke om det var nok, sier Kaisa Mäkäräinen, som ikke visst om cupen var i boks da hun passerte målstreken.

– Sekundantene fortalte hvor mange det var imellom meg og Tora, men jeg klarte ikke å telle om det var nok, sier hun til NRK.no.

– Slik jeg presterte i dag, var det Kaisa som fortjente å vinne kula, fastslår Berger.

Så kom tårene. Men det var ikke på grunn av kula som glapp. Det var fordi hun måtte oppsummere det som har fortonet seg som en eventyrlig karriere.

Takket mor og far

– Det har vært mange oppturer og nedturer, og jeg har fått oppleve veldig mye, sier Berger.

Spesielt rørende var det fra Berger da foreldrene ble med på TV-sendinga fra tribuneplass.

– De har spinket og spart så jeg og Lars har fått drive med det vi ønsker. Spesielt når det har gått tungt har de vært gode å ha, sier Tora Berger.

Mäkäräinen

Det var Kaisa Mäkäräinen som kunne smile etter sesongens siste renn.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Enkelt – og vanskelig

Utgangspunktet var like enkelt som det var vanskelig: Holdt Tora Berger finske Kaisa Mäkäräinen bak seg, ville hun sikre seg sammenlagtseieren i verdenscupen – i sitt aller siste renn på internasjonal toppnivå.

Men Berger kunne også vinne cupen selv om hun ble slått av Mäkäräinen, hvis begge endte et stykke ned på lista. Bergers forsprang var på fem poeng.

Det startet bra, men ikke perfekt for 33-åringen fra Lesja. Hun pådro seg en bom på første liggende. Heldigvis for den norske jenta bommet Mäkäräinen to ganger.

På andre liggende klarte Berger å heve seg. Det ble fem treff. Men da svarte også Mäkäräinen med samme mynt. Berger gikk ut på sjuendeplass, mens Mäkäräinen var nummer 16, 13 sekunde bak sin norske rival.

Helsprekk

Så, på første stående, skjedde det som ikke skulle skje. Da publikum håpet på en «Berger Spesial» – fem rett ned, pang, pang, pang, pang, pang – gikk det fullstendig galt.

Det ble tre strafferunder på Berger. Mäkäräinen svarte med fire treff. Den finske jenta gikk ut 40 sekunder foran Berger.

– Jeg ville litt for mye, jeg ble for sen med å trekke av. Det var kjipt å gå tre runder, sier Berger.

Dermed måtte Mäkäräinen sprekke på siste stående. Det gjorde hun ikke. Rivalene pådro seg én strafferunde hver.

Da gikk krystallkula til Finland i 2014.

Seier til Kuzmina

Hvem som vant fellesstarten i Holmenkollen?

Det gjorde Anastasia Kuzmina fra Slovakia. Teja Gregorin fra Slovenia ble nummer to, mens franske Marie Dorin Habert tok tredjeplassen.

Kaisa Mäkäräinen ble altså nummer sju, og det var altså litt for bra sett med norske øyne.

Tora Berger ble nummer 14.

Ann Kristin Flatland ble nummer 15. I likhet med Tora Berger, legger hun nå opp.

Etterpå ble begge hyllet for sin innsats for norsk skiskyting.

Nå venter NM på Voss og så et showrenn i Russland for Bergers del før hun kan ta en etterlengtet ferie.

Deler av den skal tilbringes på hytta, i fred og ro.

Tora Berger gikk sitt siste verdenscuprenn i dag. Nå legger hun opp etter en lang og innholdsrik karriere.

VIDEO: Her intervjues Tora Berger for siste gang etter et verdenscuprenn i skiskyting.

Siste nytt

 • Barcelona-presidenten løslatt

  Tidligere Barcelona-president Josep Maria Bartomeu er løslatt etter å ha møtt i retten tirsdag. Han ble dagen før pågrepet i den såkalte «Barcagate»-saken.

  Det franske nyhetsbyrået AFP melder tirsdag at Bartomeu og hans tidligere rådgiver Jaume Masferrer tirsdag møtte i domstolen som etterforsker saken.

  I en uttalelse heter det at fotballduoen "utøvde retten de har til ikke å snakke, og at retten innvilget betinget løslatelse mens saken etterforskes videre".

  Bartomeu var én av flere personer som mandag morgen ble pågrepet i forbindelse med den såkalte «Barcagate»-saken. Katalansk politi gjennomførte i tillegg omfattende søk i den spanske storklubbens lokaler.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder. (NTB)

  Spain Soccer Police Operation
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Newcastle-stjerner ut med skade

  Newcastle må klare seg uten Miguel Almirón og Allan Saint-Maximin de neste ukene. Det er et hardt slag i Premier League-klubbens kamp for å unngå nedrykk.

  Det opplyser Newcastle på sine nettsider tirsdag.

  Almirón og Saint-Maximin måtte forlate banen i lørdagens 1-1-oppgjør mot Wolves i Premier League. Paraguayaneren Almirón pådro seg en kneskade og ble byttet ut til pause, mens Saint-Maximin fikk en kjenning i lysken og var ferdigspilt tidlig i den andre omgangen.

  Allan Saint-Maximin
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Tromsø hentet spiss fra HamKam

  Måltyven Moses Ebiye forlater HamKam til fordel for Tromsø foran den kommende fotballsesongen.

  Det bekrefter eliteserieklubben på sine nettsider tirsdag. Ebiye har undertegnet en avtale som strekker seg ut 2022-sesongen.

  Moses startet forrige sesong i Lillestrøm i 1. divisjon, men gikk til HamKam i fjor sommer. Totalt ble det seks scoringer og to målgivende pasninger i 2020.

  qzjdEV7UE7M
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal