Hopp til innhold

«Alle» tror han blir den nye Northug

Norge har flust av langrennstalenter, men neppe noen større enn Finn-Hågen Krogh (21) fra Alta. – Han blir skummel, innrømmer Petter Northug overfor NRK.

Krogh

Søndag gikk tre veteraner og en fremadstormende unggutt inn til stafettseier på Sjusjøen. Fra venstre: Lars Berger, Petter Northug, Finn-Hågen Krogh og Eldar Rønning.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Finn-Hågen Krogh

SER FREMOVER: Finn-Hågen Krogh planlegger å være på topp til OL i 2014. Tour de Ski passer hans allroundegenskaper godt, men foreløpig har han ikke mål om å komme med dit. - Jeg må stabilisere meg mer først, sier han.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Han er et supertalent. Vi kommer kanskje til å få like mye glede av ham som av Petter Northug. Finn-Hågen er unik. Han slo jo Cologna i spurten i fjor. Kanskje er han den første som skal slå Petter i en spurt, sier sportssjef Vidar Løfshus til NRK.

– Du tror det?

– Ja, og vi håper det. Petter kan få juling en dag han også.

Northug er som kjent nesten umulig å slå når et renn skal avgjøres på slutten. Det har skjedd én gang at han har tapt, mot Maxim Vylegzjanin for ett år siden.

Northug: – Han er hard

Nå lanseres altså Krogh som mannen som kan gjøre det igjen. Og igjen. Selv Petter Northug erkjenner det - selv om det fortsatt er en vei å gå for altaværingen.

– Jeg vet at han blir skummel. Han trener mye i Meråker, og alle blir overrasket når han «litje fnotten» kommer opp på sida hver gang og drar til. Finn-Hågen er hard, sier søndagens helt fra Sjusjøen, Petter Northug, til NRK.

Nøktern etter kjempeetappe

Krogh fikk noe overraskende sjansen på en klassisk etappe for Norges 1. lag på søndagens stafett. Der gikk han mot noen av verdens beste klassisk-løpere, som Maxim Vylegzjanin, Daniel Rickhardsson og Dario Cologna.

Men selv om Krogh selv mener han er best i skøyting, viste han null respekt for kanonene.

– Jeg så jo på lista at jeg skulle gå mot Rickhardsson, Vylegzjanin og Cologna. Det er jo noen av de beste klassiskløperne i verden, og det ble gått knallhardt. Så jeg imponerte meg selv litt i dag, sier han nøkternt.

Om han minner om Northug når det gjelder allsidighet og eksplosivitet, fremstår han som langt blygere utenfor løypa. Men, han la ikke skjul på at han var stolt over innsatsen for Norges beste lag søndag.

Les videre under videoen!

Video Finn Hågen Krogh - Norges nye langrennskomet

Finn-Hågen Krogh - Norges nye langrennskomet.

– Han er unik

En annen som var stolt over Krogh, var mannen som tok ham ut på laget. Trener Trond Nystad sier følgende om finnmarkingens sterke etappe.

– Han fikk hår på brystet utover i rennet, og kom i mål som en ekte mann.

Eldar Rønning

- NORTHUG-TYPE: Det sier lagkaptein Eldar Rønning om Finn-Hågen Krogh.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De som følger Krogh tett, enten det er folk fra miljøet hjemme i Alta eller fra landslaget, sier han er unik i sitt daglige arbeid for å bli best. Han trener ikke mest, men han trener best, sies det.

– Han tar seg sånn ut på trening, fordi han er fullt fokusert. Der er han unik. Og når han hviler, så gjør han det. Han er en sånn Northug-type. Han tør å hvile. Det er det faktisk mange som ikke gjør, sier Eldar Rønning, lagkaptein på landslaget.

Han sier han tror Krogh kommer til å prege langrennssporten i mange år, som en av de aller beste.

– Ingen grenser

Også Løfshus trekker frem Kroghs daglige arbeid mot toppen som et skoleeksempel for andre.

– Han har en egen evne til å se når kroppen har fått nok, og legge seg på sofaen. De fleste peiser bare på med trening og kjører seg helt i senk, men der skiller han seg ut, sier sportssjefen.

Tor Oskar Thomassen, som har trent Krogh i flere år hjemme i Alta, har ikke sett et større langrennstalent noen gang.

– Det er egentlig ikke noen grenser for hvor langt han kan nå. Det er mye som skal klaffe, men grunnlaget er veldig godt, sier han til NRK, og legger til:

– Finn-Hågen er svært profesjonell, og på trening er han i sin egen verden. Samtidig vet han at det tar tid å bli en toppløper.

Skal bli best i verden

På slutten av forrige sesong kom Korgh som en rakett inn i langrennssirkuset da han spurtslo Dario Cologna i Falun. Dermed ble han nummer to i minitouren der, bak Northug.

Etter Falun ble det mye skryt for Krogh, men han er ikke typen som mister fotfestet av den grunn.

– Jeg er kanskje litt dårlig på å ta imot skryt, jeg vet ikke. Men det er hyggelig å bli lagt merke til, så klart. Falun i fjor var en overraskelse både for meg og for alle andre, men nå handler det om å stabilisere seg på det nivået.

Det langsiktige målet er OL i Sotsji i 2014. Og dit skal han ikke som turist.

– Målet er jo å bli best i verden. Man trener ikke for å bli sånn passelig god. Det er toppen som er målet.

Siste nytt

  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Ten Hag begraver Fernandes-ryktene

    Manchester United-manager Erik ten Hag forventer at midtbanemann Bruno Fernandes blir værende i klubben.

    Det var i et intervju med DAZN sist uke at Fernandes uttalte at han ville vurdere framtiden etter sommerens EM.

    – Dette ble tatt ut av kontekst, sier Ten Hag om Fernandes' utspill.

    – Jeg tror han er veldig glad for å være her, legger Ten Hag til.

    Nederlenderen framhever viktigheten av Fernandes i laget for de andre lagkameratene.

    – Å ta ansvar er en av de største egenskapene toppspillere har nå til dags, og Bruno er et veldig godt eksempel for mange andre spillere, sier Ten Hag.

    Fernandes har kontrakt med United i to år til.

    (NTB)

    Ten Hag
    Foto: OLI SCARFF / AFP
  • Tøff konkurranse for Nordås i Doha

    Narve Gilje Nordås sesongåpnet med seier på 1500 meter i spanske Huelva forrige uke. Fredag løper han sin første Diamond League-konkurranse for året i Doha, hvor det igjen er 1500 meter som står på programmet for Nordås.

    I den qatarske hovedstaden møter Nordås flere av verdens beste. Blant løperne som står på startlista er tidligere verdensmester Timothy Cheruyiot, rutinerte mesterskapsløpere som Abel Kipsang og Adel Mechaal, Reynold Cheruiyot og Samuel Tefera, som har vunnet to VM-gull innendørs på 1500 meter.

    På startlisten står også svenske Andreas Almgren.

    Nordås stiller på 1500-meteren i Doha som den med tredje beste personlig rekord (3.29,47), bak Timothy Cheruiyot (3.28,28) og Kipsang (3.29,11).

    Du kan se Diamond League-stevnet fra Doha på NRK.

    Narve Gilje Nordås
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal