Kritisk til stafettløypa: – For lett

FALUN (NRK): Skøytedelen av fredagens herrestafett er historisk lett. Det misliker både Johan Olsson og NRKs eksperter.

Olsson

FOR LETT: Johan Olsson mener skøytedelen av stafettløypa er for enkel. Han mener løypa gjør Norge til favoritter.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Bjørn

KRITISK: NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn sier rett ut at løypa er for lett.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Norge er favoritter med tanke på skøyteløypa. Der blir det selskapsreise, sier Sveriges beste langrennsløper, Johan Olsson, til Aftonbladet før fredagens stafett.

Han får støtte av Torgeir Bjørn. NRKs langrennsekspert sier rett ut at løypa er for lett.

– For Norge er det en fordel, for det blir nesten umulig for de andre å riste av seg Petter Northug her. Men når det er VM, bør det være en tyngre løype enn dette, sier Bjørn.

Han kan ikke huske at en VM-stafett har vært avviklet i like lette løyper.

Sprintløypa

Herrestafetten gås i de samme løypene som kvinnene gikk i går. I klassisk skal løperne gå fire runder i ei løype på 2844 meter, altså drøyt 11,5 kilometer. Runden har en høydeforskjell på 69 meter.

I skøyting skal løperne gå fire runder i ei løype på 2438 meter, altså 9,75 kilometer. Denne løypa har bare en høydeforskjell på 36 meter fra det laveste til det høyeste punktet.

Marit Bjørgen gikk to runder i skøytedelen, altså en knapp femkilometer, på ti minutter og 20 sekunder. Tatt i betraktning at hun gikk hele oppløpet med flagget i hånda, er det en oppsiktsvekkende kort løpstid.

– Skøyteløypa er faktisk bare sprintløypa med ei ekstra sløyfe uten særlig stigning. Det er bare sprintbakkene å gjøre løpet på, konstaterer Torgeir Bjørn.

Petter Jr Northug

PERFEKT FOR NORTHUG: Både eksperter og konkurrenter mener stafettløypa er en stor fordel for denne mannen, Petter Northug.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Utnytter ikke terrenget

At Italia stiller med sprinteren Federico Pellegrino som ankermann, forteller mye.

– Den klassisks løypa er helt grei. De går første del av Mördarbacken fire ganger. Hvis det skal bli noen utslag her, blir det i klassisk, sier Torgeir Björn.

Han er skuffet over at ikke terrenget i Falun er utnyttet godt nok.

– Mördarbacken er selve symbolet på Falun, og det er mye bra skiterreng på ovenfor stadion. Jeg synes det er synd at ikke dette terrenget brukes til å lage ei skikkelig skiløype. Det eneste argumentet jeg kan se for løypa som brukes nå, er at løperne hele tida er i nærheten av stadion og synlig for publikum, sier Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Braaten klar for Stabæk

  Daniel Braaten skal denne sesongen spille for Stabæk. Han forlot Brann etter forrige sesong og satte kursen mot hjembyen Oslo. – Jeg er jo fortsatt han flodhesten som løper ned folk, sier mannen med 52 landskamper for Norge til Stabæks hjemmesider.

  Daniel Braaten i Branns kamp mot Stabæk
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Diarra ferdig i PSG

  Lassana Diarra og Paris Saint-Germain er blitt enige om å terminere Diarras kontrakt. 33-åringen signerte for PSG i januar 2018, men forlater klubben fire måneder før kontrakten hans skulle gå ut. Diarra har spilt tre ligakamper denne sesongen.

  Lassana Diarra
  Foto: Michel Euler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal