NRK Meny
Normal

Kritisk til stafettløypa: – For lett

FALUN (NRK): Skøytedelen av fredagens herrestafett er historisk lett. Det misliker både Johan Olsson og NRKs eksperter.

Olsson

FOR LETT: Johan Olsson mener skøytedelen av stafettløypa er for enkel. Han mener løypa gjør Norge til favoritter.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Bjørn

KRITISK: NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn sier rett ut at løypa er for lett.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Norge er favoritter med tanke på skøyteløypa. Der blir det selskapsreise, sier Sveriges beste langrennsløper, Johan Olsson, til Aftonbladet før fredagens stafett.

Han får støtte av Torgeir Bjørn. NRKs langrennsekspert sier rett ut at løypa er for lett.

– For Norge er det en fordel, for det blir nesten umulig for de andre å riste av seg Petter Northug her. Men når det er VM, bør det være en tyngre løype enn dette, sier Bjørn.

Han kan ikke huske at en VM-stafett har vært avviklet i like lette løyper.

Sprintløypa

Herrestafetten gås i de samme løypene som kvinnene gikk i går. I klassisk skal løperne gå fire runder i ei løype på 2844 meter, altså drøyt 11,5 kilometer. Runden har en høydeforskjell på 69 meter.

I skøyting skal løperne gå fire runder i ei løype på 2438 meter, altså 9,75 kilometer. Denne løypa har bare en høydeforskjell på 36 meter fra det laveste til det høyeste punktet.

Marit Bjørgen gikk to runder i skøytedelen, altså en knapp femkilometer, på ti minutter og 20 sekunder. Tatt i betraktning at hun gikk hele oppløpet med flagget i hånda, er det en oppsiktsvekkende kort løpstid.

– Skøyteløypa er faktisk bare sprintløypa med ei ekstra sløyfe uten særlig stigning. Det er bare sprintbakkene å gjøre løpet på, konstaterer Torgeir Bjørn.

Petter Jr Northug

PERFEKT FOR NORTHUG: Både eksperter og konkurrenter mener stafettløypa er en stor fordel for denne mannen, Petter Northug.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Utnytter ikke terrenget

At Italia stiller med sprinteren Federico Pellegrino som ankermann, forteller mye.

– Den klassisks løypa er helt grei. De går første del av Mördarbacken fire ganger. Hvis det skal bli noen utslag her, blir det i klassisk, sier Torgeir Björn.

Han er skuffet over at ikke terrenget i Falun er utnyttet godt nok.

– Mördarbacken er selve symbolet på Falun, og det er mye bra skiterreng på ovenfor stadion. Jeg synes det er synd at ikke dette terrenget brukes til å lage ei skikkelig skiløype. Det eneste argumentet jeg kan se for løypa som brukes nå, er at løperne hele tida er i nærheten av stadion og synlig for publikum, sier Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag