Kristoff vraket fra VM: – Jeg fortjener plassen

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge. Thor Hushovd ble foretrukket.

Kristoff

Alexander Kristoff vant bronse i OL i fjor, men får ikke sykle for Norge i VM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Sistemann er Thor Hushovd. Vi føler han er like selvskreven som de andre i en sånn løype, sier landslagssjef Stig Kristiansen på en pressekonferanse torsdag morgen.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug var på forhånd regnet som sikre kort i den norske tremanns-troppen, og begge ble tatt ut.

Det store spørsmålet var om landslagsledelsen ville ta med tidligere verdensmester Thor Hushovd eller OL-bronsevinner Alexander Kristoff.

Hushovd har vært mye opp og ned denne sesongen, og ble ikke tatt med til Tour de France. Likevel ble han foretrukket.

– Vi kommer ikke utenom Thor med hans rutine. Alexander Kristoff er en litt annen type rytter. Han har kanskje sin beste form bak seg denne sesongen, og løypa taler kanskje ikke til hans fordel, sier landslagssjefen.

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge.

VIDEO: Alexander Kristoff om VM-uttaket.

– Jeg fortjener plassen

– Jeg har kjørt bra i år, og har jo fortjent plassen sånn sett. Jeg har kjørt inn mest poeng av de norske rytterne, og hvis du ser på hvem som fortjener plassen så er det meg, men man må også se på løypa, sier Alexander Kristoff til NRK.

– En løype som er så kuppert mot slutten som den der er ikke noe jeg presterer i uansett, så da er det kanskje bedre i gi andre sjansen som er en mulighet. Jeg tror det er et bra uttak. Det er de sterkeste rytterne Norge har i en slik løype, legger han til.

Mener løypa passer Hushovd bedre

Kristoff har vært den kanskje mest suksessrike norske rytteren i år. Han har blant annet vunnet en etappe i Sveits rundt og Tour des Fjords, i tillegg til tre etapper i Tour of Norway. Han var også centimeter fra en etappeseier i Tour de France.

– Det har vært et tøft valg, sier landslagssjefen.

Kristoff har ikke funnet toppformen i forkant av verdensmesterskapet.

VM-løypa i Toscana er dessuten relativt hard, og enkelte har ment at Hushovd vil takle det bedre enn Kristoff.

– Det er en tøff løype, sa Hans Falck i Norges Cycleforbund på pressekonferansen.

Hushovd, Nordhaug og Kristoff

Det var ikke plass til både Thor Hushovd (t.v.) og Alexander Kristoff (t.h.) på det norske VM-laget. Lars Petter Nordhaug (i midten) og Edvald Boasson Hagen var nærmest selvskrevne.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ikke i toppform

Kristoff uttalte for noen dager siden at han har slitt med en lungebetennelse og et muskelproblem. Han måtte stå av GP Plouay i starten av september, og er nettopp tilbake i full trening.

– Jeg fikk problemer med muskelen på baksiden av låret under Plouay. Jeg tror det var noe med sittestillingen. Jeg følte meg rar hele dagen, og at noe ikke stemte, sa Kristoff til procycling.no.

– Vi har hatt en løpende dialog med Kristoff om utviklingen lenge. Han fikk den endelige beskjeden i går, sier landslagssjefen.

NRK.no har forsøkt å få tak i Kristoff torsdag formiddag, men har ikke lyktes. Landslagssjefen sier at bronsemedaljøren tok beskjeden på en fin måte.

– Vi har forsåvidt vært på samme side i alle samtalene våre. Han har vært utrolig profesjonell og er en flott type. Han stiller seg til disposisjon hvis vi trenger hjelp senere, sier Kristiansen til NRK.no.

Ventet med å ta ut Edvald

Lars Petter Nordhaug var lagets aller sikreste kort.

– Han har vunnet ritt under lignende forhold og var nok den som var lettest å ta ut, sier Kristiansen.

Edvald Boasson Hagen er utvilsomt god nok for laget, men var ikke helt selvskreven. Landslagsledelsen ventet lenge med å ta ut Boasson Hagen på grunn av skaden han fikk i Tour de France.

– Edvald måtte vi vente litt med etter at han knakk en skulder i Tour de France. Han har kommet seg godt tilbake og viser at formen er stigende i Spania rundt, sier landslagssjefen.

Ser for seg flere positive scenarier

Kristiansen mener Norge har tre sterke og passe forskjellige kort. Han mener Norge har en mulighet nesten uansett hvordan løpet utvikler seg.

– Chris Froome og resten av klatrerne har ikke lyst til å dra med seg Thor Hushovd til mål, så de vil starte tidlig. Da har vi Lars Petter som kan henge med lenge. Hvis klatrerne nøler litt mer, har vi Edvald som har en fabelaktig finish og en god nese for når toget går. Også har vi Thor i en eventuell finale, sier landslagssjefen.

Dermed er Kristiansen tydelig på at laget skal kjøre for Hushovd i en eventuell spurt. Etter VM i fjor kom det opp kritikk om at laget ikke hadde en tydelig nok strategi.

– Hvis det kommer en gruppe på 40 mann til mål, og han er i den gruppa og der han skal være, er det Thor som gjelder, sier Kristiansen til NRK.no.

Siste nytt

 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Lyngby vil sparke Nicki Bille

  Den tidligere Rosenborg-spissen Nicki Bille Nielsen blir trolig oppsagt av Lyngby etter at han mandag ble pågrepet av politiet i København. Bille er siktet av politiet etter å ha opptrådt truende.

  Nicki Bille Nielsen
  Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag