Hopp til innhold

Kristoff vraket fra VM: – Jeg fortjener plassen

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge. Thor Hushovd ble foretrukket.

Kristoff

Alexander Kristoff vant bronse i OL i fjor, men får ikke sykle for Norge i VM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Sistemann er Thor Hushovd. Vi føler han er like selvskreven som de andre i en sånn løype, sier landslagssjef Stig Kristiansen på en pressekonferanse torsdag morgen.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug var på forhånd regnet som sikre kort i den norske tremanns-troppen, og begge ble tatt ut.

Det store spørsmålet var om landslagsledelsen ville ta med tidligere verdensmester Thor Hushovd eller OL-bronsevinner Alexander Kristoff.

Hushovd har vært mye opp og ned denne sesongen, og ble ikke tatt med til Tour de France. Likevel ble han foretrukket.

– Vi kommer ikke utenom Thor med hans rutine. Alexander Kristoff er en litt annen type rytter. Han har kanskje sin beste form bak seg denne sesongen, og løypa taler kanskje ikke til hans fordel, sier landslagssjefen.

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge.

VIDEO: Alexander Kristoff om VM-uttaket.

– Jeg fortjener plassen

– Jeg har kjørt bra i år, og har jo fortjent plassen sånn sett. Jeg har kjørt inn mest poeng av de norske rytterne, og hvis du ser på hvem som fortjener plassen så er det meg, men man må også se på løypa, sier Alexander Kristoff til NRK.

– En løype som er så kuppert mot slutten som den der er ikke noe jeg presterer i uansett, så da er det kanskje bedre i gi andre sjansen som er en mulighet. Jeg tror det er et bra uttak. Det er de sterkeste rytterne Norge har i en slik løype, legger han til.

Mener løypa passer Hushovd bedre

Kristoff har vært den kanskje mest suksessrike norske rytteren i år. Han har blant annet vunnet en etappe i Sveits rundt og Tour des Fjords, i tillegg til tre etapper i Tour of Norway. Han var også centimeter fra en etappeseier i Tour de France.

– Det har vært et tøft valg, sier landslagssjefen.

Kristoff har ikke funnet toppformen i forkant av verdensmesterskapet.

VM-løypa i Toscana er dessuten relativt hard, og enkelte har ment at Hushovd vil takle det bedre enn Kristoff.

– Det er en tøff løype, sa Hans Falck i Norges Cycleforbund på pressekonferansen.

Hushovd, Nordhaug og Kristoff

Det var ikke plass til både Thor Hushovd (t.v.) og Alexander Kristoff (t.h.) på det norske VM-laget. Lars Petter Nordhaug (i midten) og Edvald Boasson Hagen var nærmest selvskrevne.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ikke i toppform

Kristoff uttalte for noen dager siden at han har slitt med en lungebetennelse og et muskelproblem. Han måtte stå av GP Plouay i starten av september, og er nettopp tilbake i full trening.

– Jeg fikk problemer med muskelen på baksiden av låret under Plouay. Jeg tror det var noe med sittestillingen. Jeg følte meg rar hele dagen, og at noe ikke stemte, sa Kristoff til procycling.no.

– Vi har hatt en løpende dialog med Kristoff om utviklingen lenge. Han fikk den endelige beskjeden i går, sier landslagssjefen.

NRK.no har forsøkt å få tak i Kristoff torsdag formiddag, men har ikke lyktes. Landslagssjefen sier at bronsemedaljøren tok beskjeden på en fin måte.

– Vi har forsåvidt vært på samme side i alle samtalene våre. Han har vært utrolig profesjonell og er en flott type. Han stiller seg til disposisjon hvis vi trenger hjelp senere, sier Kristiansen til NRK.no.

Ventet med å ta ut Edvald

Lars Petter Nordhaug var lagets aller sikreste kort.

– Han har vunnet ritt under lignende forhold og var nok den som var lettest å ta ut, sier Kristiansen.

Edvald Boasson Hagen er utvilsomt god nok for laget, men var ikke helt selvskreven. Landslagsledelsen ventet lenge med å ta ut Boasson Hagen på grunn av skaden han fikk i Tour de France.

– Edvald måtte vi vente litt med etter at han knakk en skulder i Tour de France. Han har kommet seg godt tilbake og viser at formen er stigende i Spania rundt, sier landslagssjefen.

Ser for seg flere positive scenarier

Kristiansen mener Norge har tre sterke og passe forskjellige kort. Han mener Norge har en mulighet nesten uansett hvordan løpet utvikler seg.

– Chris Froome og resten av klatrerne har ikke lyst til å dra med seg Thor Hushovd til mål, så de vil starte tidlig. Da har vi Lars Petter som kan henge med lenge. Hvis klatrerne nøler litt mer, har vi Edvald som har en fabelaktig finish og en god nese for når toget går. Også har vi Thor i en eventuell finale, sier landslagssjefen.

Dermed er Kristiansen tydelig på at laget skal kjøre for Hushovd i en eventuell spurt. Etter VM i fjor kom det opp kritikk om at laget ikke hadde en tydelig nok strategi.

– Hvis det kommer en gruppe på 40 mann til mål, og han er i den gruppa og der han skal være, er det Thor som gjelder, sier Kristiansen til NRK.no.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal