Kristoff: – Hadde neppe vært toppsyklist uten Hushovd

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen synes det er trist at Thor Hushovd legger opp som proffsyklist etter VM. Kristoff sier han trolig ikke hadde vært der han er i dag om det ikke hadde vært for Hushovd.

Thor Hushovd t.h.

Thor Hushovd og Alexander Kristoff stilt til start sammen i en rekke sykkelritt. Men nå har de syklet sammen for siste gang – Hushovd legger i dag opp.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Thor Hushovd

Thor Hushovd Thor Hushovd ble verdensmester i 2010, i Melbourne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke vært så interessert i sykkel om ikke Thor hadde vært så god, sier Alexander Kristoff til NRK.no.

Fredag morgen kom meldingen om at Thor Hushovd gir seg som toppsyklist kort tid før han egentlig skulle ha syklet NM sammen med Kristoff.

Hushovd, som er verdensmester og ti ganger etappevinner av Tour de France, har hatt en av Norges største idrettskarrierer, og er en mann Kristoff alltid har sett opp til.

– Det er ikke sikkert det ville vært noen syklist av meg uten han. Thor har hatt mye å si sånn sett, sier Kristoff.

– Norges beste gjennom tidene

Det var TV 2 som først brakte nyheten om at Hushovd gir seg etter sykkel-VM i Spania i slutten av september. Det skal offisielt presenteres på en pressekonferanse klokken 11.00 i dag.

Kristoff og Hushovd har stilt til start utallige ganger sammen både nasjonalt og internasjonalt de siste årene, og er begge kjent for sine sterke spurtavslutninger.

Kristoff sier det er «vemodig» at den norske sykkelbautaen og konkurrenten forsvinner fra sykkelsirkuset.

– Han har vært Norges desidert beste gjennom tidene, så han har hatt ekstremt mye å si for norsk sykkelsport og den interessen vi har fått, sier Kristoff.

– Det er et stort kapittel som nå er over, så det er klart det er vemodig at han slutter, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff

Thor Hushovd og Alexander Kristoff (bak) har knivet om seieren en rekke ganger både nasjonalt og internasjonalt. Her er Hushovd først over målstreken i en NM-etappe i Grimstad 2013.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kristoff forstår avgjørelsen

Hushovds siste sesonger har vært preget av mye sykdom og skader. Heller ikke i år har Hushovd fått kroppen til å fungere.

– Det er litt dumt at trøbbelet har kommet tilbake i år. Hadde det ikke vært for disse problemene, kan det hende at vi hadde fått flere gode år med han, sier Kristoff.

Katjusja-rytteren forteller at han forstår avgjørelsen.

– Thor er vant til å være blant de beste i verden og når han ser at det ikke fungerer, så er det kanskje ikke like morsomt å holde på, sier Kristoff.

Boasson Hagen overrasket

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen trodde Thor Hushovd kom til å kjøre i ett eller to år til.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Edvald Boasson Hagen ble noe forbauset da han så nyheten på norske nettaviser fredag morgen.

– Jeg hadde trodd at han skulle kjøre ett år til, men han har jo nevnt at han vurderte å legge opp, så jeg er ikke kjempeoverrasket. Men at det skjedde i dag, overrasket meg, sier Boasson Hagen til NRK.no.

– Har du pratet mye med Hushovd om akkurat dette?

– Vi har ikke pratet mye om det, men han har nevnt det en gang. Jeg hadde ikke trodd det skulle skje i år – men først om ett år eller to, svarer Sky-rytteren.

27-åringen er i likhet med Kristoff klar på at Hushovd har betydd mye for norsk sykkelsport, men også for hans egen karriere.

– Vi har kjørt sammen lenge i flere løp og når han har gjort det bra, har alltid jeg ønsket å gjøre det bedre. Vi har jo «pushet» hverandre. Det er et stort tap at han nå gir seg, sier han.

– Har Hushovd vært et forbilde for deg?

– For å være helt ærlig, fulgte jeg ikke så veldig mye med på sykkel da jeg syklet selv som ung. Han var ikke et stort forbilde, men han har alltid vært en stor rytter, sier Boasson Hagen, som tror Hushovd kan klare å avslutte karrieren med et godt resultat i VM.

– Finner han tilbake til go'formen før VM, kan han gjøre det bra, sier Boasson Hagen.

Tilbakeblikk på da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 i Melbourne.

SE VIDEO: Her kan du se Thor Hushovd bli verdensmester i 2010.

Siste nytt

 • Ingen pangstart for Hovland

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen the Memorial i dag. Nordmannen er to slag over par og ligger foreløpig på en delt 57. plass, men mange av de store stjernene har ikke startet enda.

  Hovland var med å kjempe om seier i forrige helgs PGA-turnering og fullførte på en sterk tredjeplass. I dag har han slitt mer og endte opp med fem bogeyer og en dobbel bogey. 22-åringen ligger foreløpig seks slag bak leder Brendan Steele.

  Viktor Hovland
  Foto: Jamie Squire / AFP
 • Sørloths mesterligasjanser på spill

  Alexander Sørloths klubb, Trabzonspor, har anket utestengelsen fra Uefas klubbturneringer. Dommen er ventet å falle innen 3. august. Klubben er anklaget for brudd på fotballens regler om økonomisk fair play. Torsdag ble det avholdt høring i saken og den tyrkiske klubben har anket utestengelsen til Idrettens voldgiftsrett (Cas).

  EM-kvalifisering fotball, menn: Malta - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Åpner for større kamptropper

  Et tett kampprogram og høy belastning gjør at norske fotballklubber nå får grønt lys til å øke antallet spillere som i kamptroppen. Det opplyser Norges Fotballforbund på torsdag. «Antallet justeres fra 18 til 20 personer fra 17. juli og ut sesongen», skriver NFF. Det innebærer at klubber fra Eliteserien til 3. divisjon for menn, og fra Toppserien til 2. divisjon for kvinner, nå kan bringe med seg flere spillere til kamp.

  Eliteserien i fotball 2020: Strømsgodset - Mjøndalen (2-1)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal