Hopp til innhold

Kristoff: – Hadde neppe vært toppsyklist uten Hushovd

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen synes det er trist at Thor Hushovd legger opp som proffsyklist etter VM. Kristoff sier han trolig ikke hadde vært der han er i dag om det ikke hadde vært for Hushovd.

Thor Hushovd t.h.

Thor Hushovd og Alexander Kristoff stilt til start sammen i en rekke sykkelritt. Men nå har de syklet sammen for siste gang – Hushovd legger i dag opp.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Thor Hushovd

Thor Hushovd Thor Hushovd ble verdensmester i 2010, i Melbourne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke vært så interessert i sykkel om ikke Thor hadde vært så god, sier Alexander Kristoff til NRK.no.

Fredag morgen kom meldingen om at Thor Hushovd gir seg som toppsyklist kort tid før han egentlig skulle ha syklet NM sammen med Kristoff.

Hushovd, som er verdensmester og ti ganger etappevinner av Tour de France, har hatt en av Norges største idrettskarrierer, og er en mann Kristoff alltid har sett opp til.

– Det er ikke sikkert det ville vært noen syklist av meg uten han. Thor har hatt mye å si sånn sett, sier Kristoff.

– Norges beste gjennom tidene

Det var TV 2 som først brakte nyheten om at Hushovd gir seg etter sykkel-VM i Spania i slutten av september. Det skal offisielt presenteres på en pressekonferanse klokken 11.00 i dag.

Kristoff og Hushovd har stilt til start utallige ganger sammen både nasjonalt og internasjonalt de siste årene, og er begge kjent for sine sterke spurtavslutninger.

Kristoff sier det er «vemodig» at den norske sykkelbautaen og konkurrenten forsvinner fra sykkelsirkuset.

– Han har vært Norges desidert beste gjennom tidene, så han har hatt ekstremt mye å si for norsk sykkelsport og den interessen vi har fått, sier Kristoff.

– Det er et stort kapittel som nå er over, så det er klart det er vemodig at han slutter, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff

Thor Hushovd og Alexander Kristoff (bak) har knivet om seieren en rekke ganger både nasjonalt og internasjonalt. Her er Hushovd først over målstreken i en NM-etappe i Grimstad 2013.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kristoff forstår avgjørelsen

Hushovds siste sesonger har vært preget av mye sykdom og skader. Heller ikke i år har Hushovd fått kroppen til å fungere.

– Det er litt dumt at trøbbelet har kommet tilbake i år. Hadde det ikke vært for disse problemene, kan det hende at vi hadde fått flere gode år med han, sier Kristoff.

Katjusja-rytteren forteller at han forstår avgjørelsen.

– Thor er vant til å være blant de beste i verden og når han ser at det ikke fungerer, så er det kanskje ikke like morsomt å holde på, sier Kristoff.

Boasson Hagen overrasket

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen trodde Thor Hushovd kom til å kjøre i ett eller to år til.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Edvald Boasson Hagen ble noe forbauset da han så nyheten på norske nettaviser fredag morgen.

– Jeg hadde trodd at han skulle kjøre ett år til, men han har jo nevnt at han vurderte å legge opp, så jeg er ikke kjempeoverrasket. Men at det skjedde i dag, overrasket meg, sier Boasson Hagen til NRK.no.

– Har du pratet mye med Hushovd om akkurat dette?

– Vi har ikke pratet mye om det, men han har nevnt det en gang. Jeg hadde ikke trodd det skulle skje i år – men først om ett år eller to, svarer Sky-rytteren.

27-åringen er i likhet med Kristoff klar på at Hushovd har betydd mye for norsk sykkelsport, men også for hans egen karriere.

– Vi har kjørt sammen lenge i flere løp og når han har gjort det bra, har alltid jeg ønsket å gjøre det bedre. Vi har jo «pushet» hverandre. Det er et stort tap at han nå gir seg, sier han.

– Har Hushovd vært et forbilde for deg?

– For å være helt ærlig, fulgte jeg ikke så veldig mye med på sykkel da jeg syklet selv som ung. Han var ikke et stort forbilde, men han har alltid vært en stor rytter, sier Boasson Hagen, som tror Hushovd kan klare å avslutte karrieren med et godt resultat i VM.

– Finner han tilbake til go'formen før VM, kan han gjøre det bra, sier Boasson Hagen.

Tilbakeblikk på da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 i Melbourne.

SE VIDEO: Her kan du se Thor Hushovd bli verdensmester i 2010.

Siste nytt

  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Det bekrefter hun på en pressekonferanse onsdag.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen.

    Etter årets sesong svirret det rykter i sosiale medier om at hun skulle legge opp som skiskytter. Disse ryktene tok hun et oppgjør med på pressekonferansen.

    – Jeg har reflektert mye de siste to månedene. Jeg har tenkt at det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette. Jeg vil prøve å være så godt forberedt som mulig i OL 2026.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK
  • Hafjell og Kvitfjell får nye verdenscuprenn

    Hafjell og Kvitfjell har fått tildelt sju verdenscuprenn i alpint i februar og mars 2025.

    Det ble etter det NRK kjenner til vedtatt i dagens møte i alpinkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet.

    Kvitfjell skal arrangere fartsøvelsene for kvinner og menn, men i tillegg får Hafjell tildelt de tekniske øvelsene for menn. Verdenscuprennene arrangeres uke 9, 10 og 11 i 2025.

    Henrik Kristoffersen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal