NRK Meny
Normal

Kristoff leder Katjusja i Tour de France

Ledelsen i det russiske sykkellaget Katjusja bekrefter at Alexander Kristoff (26) er mannen de vil kjøre for under sommerens Tour de France. Men lagkaptein er han ikke.

Alexander Kristoff

ENER: Alexander Kristoff vant endagsrittet Milano – Sanremo med klar margin etter en rå sluttspurt søndag ettermiddag.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET / Afp

– Kristoff kommer til å lede laget vårt i Tour de France da vi ser på ham som en kandidat til å vinne den grønne poengtrøya. Han kommer også til å være lagleder under samtlige av klassikerne i vår, skriver pressesjef i Katjusja, Phillippe Maertens, i en e-post til NRK.no.

Kristoff var suveren vinner av søndagens sykkelklassiker i Italia, Milan – Sanremo, som er et av sykkelsportens aller største endagsritt. Kristoff er første nordmann til å vinne et av de fem monumentrittene (se liste i faktaboks).

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff jublet med trofeet på seierspallen etter Milano – Sanremo søndag.

Foto: Gian Mattia D'Alberto / Ap

Kristoff sammenlignet seieren med Thor Hushovds VM-gull i 2010. Også Katjusja-grunnlegger Igor Makarov hyller prestasjonen.

– I dag beviste Katjusja-laget for hele verden at de kan vinne på høyeste nivå. Seieren er et nytt lyspunkt i Katjusjas historie, heter det i en uttalelse på sykkellagets hjemmeside.

Treneren: – Han er ubestridt leder

Tidligere i år ble klatreren Daniel Moreno frontet som Katjusjas lagkaptein. Spanjolen var blant annet Katjusjas lagkaptein under sjudagersrittet Tirreno-Adriatico tidligere i år. Moreno endte på 8.-plass sammenlagt.

Stein Ørn

Stein Ørn har fulgt Alexander Kristoff gjennom store deler av syklistens karriere. Ørn er Kristoffs stefar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nå er det Kristoff som løftes frem som lagets største lederstjerne.

– Hans posisjon som leder på laget er udiskutabel etter det han presterte i går. Han er ubestridt kaptein, mener Stein Ørn, Kristoffs personlige trener, til NRK.no.

Team Katjusja bekrefter overfor NRK.no at Kristoff er, sammen med lagkameraten Luca Paolini, lagets leder, men ønsker ikke at Kristoff skal omtales som lagkaptein.

– Du kan ikke kalle ham lagkaptein, det ordet blir for sterkt. Men ja – sammen med Paolini er han lagets leder. Kristoff og Paolini er de to rytterne som skal beskyttes av hjelperytterne, sier presseansvarlig Maertens.

Etter nærmere 300 kilometer på sykkelen var Kristoff utilnærmelig i den regntunge spurten ved den italienske rivieraen. Sterke utfordrere som Mark Cavendish, Fabian Cancellara og André Greipel ble distansert med flere sykkellengder.

– Dette er den største dagen i min sykkelkarriere. Jeg hadde ikke forventet å vinne. Det er ufattelig stort, sa Kristoff etter triumfen.

Betyr mye for lagmoralen

Trener Ørn er glad for at hans mangeårige elev endelig får den anerkjennelsen han har jobbet for i mange år.

Spesielt gleder han seg over at lagkameratene virker å respektere ham som lagkaptein, nå som han har bevist at han er i stand til å vinne jevne spurtoppgjør mot verdens beste spurtere.

– For hans hjelperyttere er det lite motiverende å gi alt dersom de ikke er sikre på at lagkapteinen deres er i stand til å levere et toppresultat. Det Kristoff viste i går var at nettopp er i stand til det. Det styrker moralen og øker motivasjonen i hele laget, sier han.

– Du må være komplett som rytter for å klare det Kristoff klarte i går, sier han.

Hvem er Norges beste syklist? Si din mening i kommentarfeltet under!

Luca Paolini

DELT KAPTEINSROLLE: Alexander Kristoff er Katjusja-leder sammen med Luca Paolini fra Italia.

Foto: Yves Logghe / Ap

Siste nytt

 • Tap for Norge i EM

  Thomas Ulsrud og co. tapte 7–8 for Skottland i curling-EM tirsdag kveld. Det var 7–7 etter ti omganger, og Skottland sikret seieren etter ekstraomgang.

  Det var Norges andre tap i EM, melder NTB.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP
 • Zahids APOEL fikk juling av Real

  Ghayas Zahid spilte hele mesterligaoppgjøret mot Real Madrid da spanjolene vant 6–0 over APOEL tirsdag kveld.

  Karim Benzema (2), Cristiano Ronaldo (2), Luka Modric og Nacho Fernandez scoret målene for Real.

  APTOPIX Germany Soccer Champions League
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Tottenham snudde til seier

  Pierre-Emerick Aubameyang ga Borussia Dortmund ledelsen, men Tottenham snudde 0–1 til 2–1 og tok en sterk borteseier tirsdag.

  Harry Kane og Son Heung-min scoret målene for Spurs, som leder gruppe H tre poeng foran Real Madrid.

  FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-BOURNEMOUTH
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal