NRK Meny
Normal

- Marit ville vært like suveren uansett

Egil Kristiansen er enig i at nivået er langt hardere blant gutta enn blant jentene, men er klar på at det ikke skal ta noe av glansen fra suverene Marit Bjørgen.

kristiansen bjørgen

Marit Bjørgen har vunnet alle distanserennene i verdenscupen i år. Innfelt: trener Egil Kristiansen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Landslagssjefen for våre beste kvinnelige langrennsløpere har fått med seg debatten om nivået i verdenstoppen i kvinnelangrenn. Jochen Behle gikk via NRK ut og slaktet nivået bak Marit Bjørgen og et lite kobbel som nesten følger henne.

Tysk trener: - Utholdenhetsidrett passer bedre for menn

Kristiansen er langt på vei enig med Behle, men vil ikke bruke like sterke ord som tyskeren.

- Det er ingen tvil om at det er et jevnere og hardere nivå blant gutta, men jeg tror Marit nå er så god at hun ville hatt like mange verdenscupseire dersom nivået bak hadde vært bedre. I den formen hun er i nå, er hun i verdensklasse i historien, sier Kristiansen til NRK.

 • Hva mener du om nivået i kvinnelangrenn? Si din mening nederst i artikkelen!

- Menn har lengre karrierer

På en 10 kilometer klassisk i Davos halvannen uke siden, var kun to løpere innenfor halvannet minutt bak Bjørgen i mål. På herrenes 15 kilometer, som på grunn av lengre distanse burde skille mer mellom aktørene, var 25 mann innenfor halvannet minutt bak vinner Alexei Poltoranin.

- Hvorfor er nivået hardere og jevnere blant gutta?

- Jeg tror kanskje det er flere menn som tar beslutningen om å satse fullt og helt på langrenn i tidlig alder, og som tør å være med litt lenger. Jenter har en tendens til å tenke utdanning og familie når de kommer til et visst punkt, sier Kristiansen.

Les også: Stafettjentene synger jula inn

Spesial: Alt om langrenn

- Trener mer enn gutta

Dag Kaas, som er Olympiatoppens mann for blant annet langrenn, sier overfor NRK at han ikke tror alle bak Bjørgen trener for lite - men at variasjonen er for dårlig.

- De gjør en del feil, sier han.

- Trener andre løpere feil, Egil Kristiansen?

- Husk at det har vært slik før også. Da Bente Skari var suveren i sin periode, var det ikke fordi andre trente feil. Om man kjører to personer gjennom samme type trening, får man ikke nødvendigvis samme resultat. Det handler om å finne ut hva som passer den enkelte, og det har Marit funnet.

- Jeg kjenner bare inngående til hvordan våre utøvere på elitelaget trener, og de trener vel så mye og vel så hardt som herrelaget. Jeg tror vi ligger litt foran dem i antall treningstimer, faktisk, sier Kristiansen.

- Kan Marit Bjørgen bli i bedre form enn det hun er i nå?

- Om hun unngår sykdom og spisser formen inn mot VM, kan hun kanskje bli litt bedre i en liten periode. Men holder hun samme nivå tror jeg hun skal klare å vinne flere renn også i VM.

Video: Bjørgen slår tilbake mot tysketreneren

Video Nivået bak Bjørgen er for dårlig

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal