Hopp til innhold

Krisemåling for idrettspresidenten: – En knusende dom over hennes tid

Idrettspresident Berit Kjøll mangler foreløpig støtte til gjenvalg i idrettsforbundet, viser en kartlegging NRK har foretatt.

Berit Kjøll med akkrediteringen til NM-Veka i 2020 rundt halsen.

KRØLL FOR KJØLL: Idrettspresidenten sliter med støtten fra norsk idrett før presidentvalget til sommeren.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er ikke det at Berit Kjøll har gjort noe galt. Men Zaineb Al-Samarai er for oss en sterk kandidat, sier Olav Skrudland, president i biljardforbundet.

Han er ikke alene om å mene det.

– Vi har jo nominert Zaineb av en grunn: at vi ønsker et skifte, og det er vi klare på, sier presidenten i skytterforbundet, Bjørn Harald Vik.

I juni skal det velges ny idrettspresident. Der kan det gå mot at den sittende presidenten blir skiftet ut viser en kartlegging NRK har gjort. Det er tre kjent kandidater til vervet: Berit Kjøll, Zaineb Al-Samarai og Åsne Havnelid.

NRKs opptelling viser at det foreløpig er et overveldende flertall som ønsker Zaineb Al-Samarai.

– Har ikke klart å skape engasjement

På idrettstinget er det totalt 164 personer som skal stemme frem en idrettspresident. 75 av disse er fra særforbund, 75 er fra idrettskretser, mens de siste 14 er idrettsstyret og utøverrepresentanter.

Det kreves altså minst 83 stemmer for å være sikker på å vinne valget. Den sittende presidenten har foreløpig kun fire stemmer.

Diagram: Slik ligger det an i presidentkampen i NIF.

KANDIDATENE IDRETTEN STØTTER: Dersom Viken idrettskrets (som har meldt inn både Al-Samarai og Havnelid) stemmer på Al-Samarai i valget, har hun allerede nå støtte fra 54 stemmer. Dersom Viken stemmer på Havnelid, har Havnelid 14 stemmer, mens Al-Samarai har 41. Berit Kjøll har støtte fra to særforbund og har dermed fire stemmer per nå.

Grafikk: Jørgen Terland Gundersen / NRK

– Det at hun ikke har klart å få mer støtte enn disse tallene viser, selv uten noen rene skandaler, det er en ganske knusende dom over hennes tid som idrettspresident, sier NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

Han mener Kjøll ikke har vært god nok til å samle idretten og få nok politisk gjennomslag i viktige saker.

Berit Kjøll på tribunen onder OL i Beijing i 2022.

OL: Berit Kjøll har vært til stede på to pandemi-OL i sin tid som president. Pandemien er bare en av utfordringene norsk idrett har stått i de fire siste årene.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg tror ikke Kjøll har skjønt organisasjonen godt nok, hun har ikke klart å skape engasjement på grasrota i den grad hun burde og hun har heller ikke fått gjennomslag i veldig viktige saker for en idrett i akseptert krise.

Den analysen er ikke håndballpresidenten enig i.

– Hun har hatt pandemi i tre år og krig i ett år. Hun har løst de utfordringene veldig bra sammen med det politiske miljøet i Norge, sier president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio om hvorfor han ønsker at Berit Kjøll skal gjenvelges som idrettspresident.

Han begrunner videre:

Håndballpresident Kåre Geir Lio.

HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Hun har vært veldig flink til å lage gode betingelser i idretten i vanskelige tider. Les: Støtte i pandemien, strømstøtte og andre ting. Hun har vært kjempeflink til å få frem at idretten er til for dem som trenger det mest. Hun har laget ny parastrategi sammen med sine. Ikke minst må vi huske at hun har skiftet ledelse i NIF, det er krevende. Omorganisering i NIF er krevende. Og alt dette har hun gjort på en veldig fin måte. Ikke minst har hun vært flink internasjonalt på å være tydelig på vegne av norsk idrett, sier Lio.

Det var håndballforbundet som stod fremst i arbeidet med å få Berit Kjøll valgt som president i 2019. Nå er det et av to særforbund som har fremmet hennes kandidatur til gjenvalg.

– Vi trenger stabil ledelse. Ikke på 62 år, foruten Bangstad som fikk 11 år fra 1973 til 1984, har vi klart å velge en leder to ganger. Det tror jeg vi skal øve oss på. Jeg tror norsk idrett trenger å øve seg på å være gode for den lederen de velger seg. Uten bråk og leven og store diskusjoner internt, og det har vært veldig fint i den perioden vi har vært gjennom, sier Lio.

Hverken Berit Kjøll eller Zaineb Al-Samarai ønsket å stille til intervju til denne saken.

– Sjelden vi opplever så stort engasjement

Det er viktig å understreke at flertallet i norsk idrett foreløpig ikke har tatt stilling til hvem de ønsker som idrettspresident. Hele 39 særforbund og fem idrettskretser har foreløpig ikke bestemt seg/avventer valgkomiteens innstilling. Flere av de som har meldt inn kandidater opplyser også at de foreløpig ikke vet hvem de faktisk vil stemme på i valget.

Valgkomiteen opplyser til NRK at de nå er i gang med arbeidet for å finne det de mener er den beste kandidaten. De ønsker ikke å kommentere prosessen før de kommer med sin innstilling om noen måneder.

Zaineb Al-Samarai

STØTTE: Zaineb Al-Samarai har foreløpig mest støtte av de tre presidentkandidatene til Norges idrettsforbund.

Foto: Arbeiderpartiet

Som NRK skrev for litt siden, har over halvparten av idrettskretsene nominert Al-Samarai til presidentvervet. I tillegg bekrefter altså ni av de 55 særforbundene at de har gjort det samme.

– Zaineb (Al-Samarai) har en imponerende CV med relevant utdanning og arbeidserfaring innen kommunikasjon, myndighetsarbeid og politikk – tre nøkkelkvalifikasjoner i rollen som idrettspresident. Vi opplever videre Zaineb som en god relasjonsbygger, sier visepresident i Brettforbundet, Kjetil Ostling.

Flere særforbund bruker lignende ord om Al-Samarai:

– Hun er godt kjent med alle nivå i idretten, og i våre øyne anerkjenner hun det faktum at organisasjonen må bygges nedenfra og opp, skriver president i motorsportforbundet, Emilie Westbye, i en e-post til NRK.

Al-Samari ble valgt inn i idrettsstyret samtidig som Berit Kjøll ble valgt som president. I styret har alle medlemmene ansvar for å følge opp noen særforbund hver. 35-åringen har blant annet fulgt opp Biljardforbundet. De er meget imponert over jobben hun har gjort.

– Det er sjelden vi opplever et så stort engasjement fra øverste hold. Hun har stilt opp, tatt ansvar og tatt godt vare på oss i denne perioden. Det sier litt om henne, hun ser alle og ser at alle er like mye verdt. Det er noe vi ønsker i en president, sier Olav Skrudland i biljardforbundet.

Berit Kjøll strekker hendene i været og jubler etter å ha blitt valgt som idrettspresident i 2019. Til venstre står Sven Mollekleiv som tapte valget med én stemme.

PRESIDENT: Berit Kjøll strekker hendene i været og jubler etter å ha blitt valgt som idrettspresident i 2019. Til venstre står Sven Mollekleiv som tapte valget med én stemme.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Viktig å få Åsne Havnelid inn i systemet

Det er kun ett særforbund som har fremmet kandidaturet til den tredje kandidaten, Åsne Havnelid. Det forbundet er vektløfterforbundet.

– Hun er samlende, dyktig og har hatt en del år i Norsk Tipping også, sier president Stian Grimseth.

Vektløfterforbundet er samtidig tydelige på at de foreløpig har ønsket å fremme en god kandidat til valgkomiteen i NIF. De har ikke vedtatt hvem de faktisk skal stemme på.

– Det var viktig å få en kandidat som Åsne Havnelid inn i systemet. Så registrerer jeg at Zaineb (Al-Samarai) og Berit (Kjøll) også stiller, det er bare flott det. Vi må bare ha tillit til at valgkomiteen gjør en god jobb med disse kandidatene. De må vurdere hva norsk idrett trenger fremover. Det vil de ha som hovedfokus, det er jeg trygg på, sier Grimseth.

Berit Kjøll og Åsne Havnelid

KANDIDATER: Berit Kjøll og Åsne Havnelid, her avbildet i 2016 da de var henholdsvis styreleder i DNT og generalsekretær i Røde Kors.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Havnelid snakker om frivillighet, idrettens rammevilkår og å engasjere barn og unge som sine viktigste saker dersom hun blir valgt.

– Jeg tror at jeg har en ledererfaring og bakgrunn som er relevant. Jeg kjenner idretten godt, og har vært en del av idretten hele livet. jeg er veldig glad i idretten og har hatt mange ulike roller, både som utøver, trener, frivillig og også ansatt. Nå har jeg sagt til valgkomiteen og idretten at nå har jeg en tilgjengelighet og er veldig motivert. Også er det opp til valgkomiteen og idrettsdemokratiet å avgjøre hvem de vil ha, sier Havnelid.

  • Valget gjøres på idrettstinget i Bergen den 4. juni.

Har du tips om presidentvalget eller idrettspolitikk?

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal