Hopp til innhold

Vil vurdere Kollen-femmila etter løperkrav

HOLMENKOLLEN (NRK): Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen vil ha intervallstarten tilbake. Nå vil norske skipolitikere se på saken på nytt.

Bjørgen, Sundby, Northug

VIL HA INTERVALLSTART: Klar tale fra Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg har vel sagt det før at når vi har to femmiler så tett, i mesterskap og Kollen, så kunne det gjerne vært en individuell start og en fellesstart. Det er det som kjennetegner femmila i Kollen, og de burde tatt vare på det, sier Petter Northug.

Lørdag skal han prøve å vinne Holmenkollens 50-kilometer for tredje gang. Startformen er fellesstart, som den har vært siden Kollen-femmila var midlertidig flyttet til Granåsen i 2009.

Og som alltid når det er Kollen-helg, dukker spørsmålet opp: Burde man gått tilbake til den gode, gamle intervallstarten?

Verdens beste langrennsløpere sier et unisont ja. I 2013 sa 87 prosent av løperne at femmila (og tremila for kvinner) bør arrangeres med individuell start i år der tilsvarende distanser i mesterskap arrangeres som fellesstart.

– Sjarm og tradisjon

Det Northug sier, er dermed identisk med det flertallet mener.

– Jeg kan bare slenge meg på det Petter sier. Jeg er vokst opp med å ligge ute i skauen og vente på skiløperne som gikk de lange rundene. Det er mye sjarm og mye tradisjon i en sånn type konkurranse, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg savner den individuelle starten, sier Marit Bjørgen.

Hvis noen tror det skyldes internasjonal motstand at femmila arrangeres som fellesstart, er det feil.

Ifølge Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), startformen en konsekvens av arrangørenes ønske.

– VM-arrangørene i Falun ytret ønske overfor komiteen om å få arrangere VM-femmila som intervallstart. Det fikk tilslutning i komiteen, men var ikke gjennomførbart på grunn av TV-pakken som var solgt. Hvis Norge hadde ytret ønske om intervallstart i Holmenkollen, er jeg ganske sikkert på at det hadde blitt vedtatt hos oss, sier Ulvang til NRK.

Vil vurdere saken

Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i Norges skiforbund, bekrefter at det fra Norge ikke er ytret noe ønske om å endre startformen i Holmenkollen – og at det heller ikke har vært tema de siste årene.

Men det vil det bli nå.

– Jeg kan si at min komité kommer til å se på denne saken i løpet av våren, når det er et så tydelig ønske fra utøverne. Vi må ta en prat med arrangørene og NRK, og se på hva som er ønskelig og mulig å få til. Så må vi vurdere om Norge bør fremme et forslag om å gjeninnføre intervallstarten i Holmenkollen, sier Skogstad til NRK.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal