NRK Meny
Normal

– For lett å jukse

Norsk Tipping og Lotteritilsynet vil skjerpe kravene til grasrotmottakerne. Kulturministeren frykter for mye byråkrati.

Trond Laupstad

Sikkerhetssjef Trond Laupstad i Norsk Tipping vil ha bedre virkemidler til å bekjempe grasrotjuks.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siden Kulturdepartementet i fjor sommer ga Lotteritilsynet kontrollansvar for grasrotordningen, har 32 lag og foreninger blitt ekskludert fra listen over grasrotmottakere.

Onsdag fortalte NRK.no hvordan Uranienborg Futsalklubb på flere måter har misbrukt ordningen som i 2009 ble innført for å tilføre frivilligheten kjærkomne midler. Klubben blir den første som må betale tilbake pengene den urettmessig har mottatt.

Nå mener Norsk Tipping at regelverket må gjennomgås nøye. De vil stille høyere krav til mottakerne – for at det skal bli lettere for Lotteritilsynet å føre tilsyn.

De vil også at det skal bli lettere å kreve tilbake penger som er urettmessig utbetalt.

– Først og fremst så ønsker vi oss en bedre mulighet til å oppdage at noe skjer. Det gjøres enklest ved at grasrotforeningene må føre dokumentasjon på aktiviteten de driver med, slik at når det kommer en forespørsel fra Lotteritilsynet, kan det dokumenteres hva aktiviteten har gått ut på, sier sikkerhetssjef Trond Laupstad i Norsk Tipping til NRK.no

Vanskelig å kontrollere

– Er det for lett å omgå reglene nå?

– I dag er det for lett å omgå reglene. Hvis ikke foreningene blir pålagt å føre dokumentasjon, så er det for vanskelig å føre kontroll, konstaterer Laupstad.

Atle Hamar

Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet vil pålegge grasrotmottakere å føre regnskap.

Foto: Lottteritilsynet

– Hvor lett er det å bli grasrotmottaker?

– Veldig lett. Det holder å melde seg inn i frivillighetsregistertet i Brønnøysund. Og jeg tenker at det er fint at det er lett å bli grasrotmottaker. Men vi trenger samtidig å se på regelverket for å se på om det er mulig å gjøre oss bedre stand til å føre kontroll med hva pengene faktisk blir brukt til, påpeker Laupstad.

Lotteritilsynet ønsker også endringer i regelverket. Siden de overtok ansvaret, har de tatt 142 stikkprøver blant de over 26.000 lag og foreninger som er med i ordningen. Stikkprøvene har de tatt på bakgrunn av tips de har fått inn eller mistanke de har mot enkelte foreninger.

Vil ha regnskapsplikt

Til en viss grad leter de etter nåla i høystakken, selv om de har metoder for å identifisere mistenkelige mottakere.

– Det er noen hundre millioner i denne ordningen nå, og da kan det også være lett å utnytte den for de som ønsker det. Så vi etterlyser noen sterkere hjemler fra til å kontrollere og føre tilsyn med denne ordningen, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til NRK.no.

– Hvilke regelendringer ønsker dere?

– Det bør være regnskapsplikt og det bør være krav til å oppbevare regnskapsdokumentasjon over et visst antall år, sier Hamar.

Det er Kulturdepartementet som eier grasrotordningen. Det er dermed kulturminister Thorhild Widvey (H) som får ønskene fra Norsk Tipping og Lotteritilsynet på sitt bord.

Frykter byråkrati

Hun er villig til å se på forbedringspotensial, men opptatt av at det ikke må gå på bekostning av grasrotordningen som et lavterskeltilbud. Tilbakemeldingen fra mange av klubbene på grasrota er nemlig at regelverket allerede er for komplisert.

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey frykter at små foreninger kan tape på strengere regler for grasrotmottakere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg er utrolig opptatt av å imøtekomme den kritikken som kommer fra foreningene i Norge, og de ønsker mindre byråkrati. Dette er en avveining. Graden av misbruk måles opp mot de påleggene som her skisseres, sier Widvey til NRK.no.

– Hvor mye misbruk er greit?

– Det er selvfølgelig uakseptabelt at noen prøver å misbruke en ordning. Denne ordningen er basert på tillitt, et lavterskeltilbud. Men så er et også slik at det er en relativt liten andel som prøver å misbruke denne ordningen. De organisasjonene som er blitt utestengt, utgjør bare 0,1 prosent av de som er involvert, påpeker Widvey.

De fleste får lite

Hun er opptatt av at det er de minste foreningene som først blir skadelidende hvis terskelen heves – og at de aller fleste mottar relativt små summer gjennom ordningen.

– 98 prosent får mindre enn 50.000 kroner. Hvis de skal levere regnskap og dokumentasjon, vil en vesentlig del av pengene de mottar gå med til det. Da kan vinningen gå opp i spinningen i forhold til de gode formålene pengene var tenkt til, sier kulturministeren.

Thorhild Widvey vil diskutere saken med Norsk Tipping og Lotteritilsynet før det eventuelt iverksettes nye tiltak.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal