NRK Meny
Normal

Krever at kilde står fram med dopingpåstander

Beskyldningene om at norsk langrenn skal ha vært preget av doping på 90-tallet, møtes av blank benektelse fra sentrale utøvere. Thomas Alsgaard krever nå at kilden bak påstandene står fram.

Sentrale langrennsaktører

Bente Skari (f.v.), Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie sier at påstandene i den finske dokumentaren er totalt grunnløse.

Foto: Scanpix / NRK

Arto Halonen

Den finske dokmumentarfilmskaperen Arto Halonen hevder å ha snakket med en kilde som påstår at det ble brukt doping i det norske langrennsmiljøet på 90-tallet.

Foto: NRK

I en finsk dokumentar laget av Arto Halonen hevder regissøren at han har snakket med en sentral person i det norske langrennsmiljøet under dets «gullalder». Den anonyme kilden hevder doping var utbredt i det norske langrennsmiljøet dengang.

OL og VM-vinner i langrenn, Thomas Alsgaard, er sjokkert over opplysningene som kommer frem i dokumentaren. Han ber den anonyme kilden til den finske filmskaperen om å stå frem.

– Når det gjelder denne finske filmskaperen, så tenker jeg «kom fram med kilden, hvem er han»? La han fortelle hva han sitter på, så skal jeg love hundre prosent sikkert at det skal vi klare å forsvare oss mot. Jeg vet med meg selv at jeg ikke har noe å skjule, sier Alsgaard til NRK.

Få kjenner miljøet det norske langrennsmiljøet bedre en Alsgaard. Han er kritisk til at en anonym kilde blir brukt som «sannhetsvitne».

– Det finnes overhodet ikke noen ting i miljøet fra 90-tallet, men vi er nødt til å vite hvem som kommer med beskyldningene for å kommentere det. Anonyme, feige kilder er umulige å forsvare seg mot.

– Hva tenker du når du hører sånt?

– Det er lett å slenge ut beskyldninger, det har kommet masse tidligere, og det vil sikkert komme mer senere også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

For OL og VM-vinner i langrenn, Thomas Alsgaard, er sjokkert over opplysningene som kommer frem i dokumentaren. 
Han ber om at den anonyme kilden til den finske filmskaperen må stå frem.

Thomas Alsgaard og Torgeir Bjørn er sjokkert over påstandene i den finske dokumentaren.

– Sjokkerende

I den finske dokumentaren blir påstandene presentert på følgende måte:

«Vår kilde, som hadde en sentral rolle i det norske ski-laget på 90-tallet sier dopinghistorikken i skisporten er lik i Norge, Sverige og Finland. Han la til at om sannheten om Norges suksess kom ut, ville det ikke være noen vinnere, bare tapere», siterer Hallonen kilden på i dokumentaren «When Heroes Lie», som skal vises på NRK denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørn Dæhlie på vei opp på pallen under blomsterseremonien etter femmila i Nagano.

Bjørn Dæhlie kaller påstandene i den finske dokumentaren sjokkerende.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Bjærn Dæhlie, tidenes mestvinnende vinterolympier, avfeier påstandene blankt.

– Det er sjokkerende påstander. Det er helt hinsides det livet vi levde, og helt hinsides det norsk langrenn står for, sier Bjørn Dæhlie til NRK.

Den finske dokumentaren er nærmere to timer lang, og kun tre minutter er viet til forholdene i andre land enn Finland. Da dokumentaren ble sluppet for rundt én måned vakte den stor oppmerksomhet på grunn av dopingbeskyldninger mot den finske langrennskjempen Juha Mieto.

Det var heller ikke første gang finsk langrenn ble koblet til doping. Da ski-VM ble arrangert i Lahti i 2001 ble seks langrennsløpere tatt, blant andre de tidligere verdensmestrene Harri Kirvesniemi og Mika Myllylä.

Trude Dybendahl

Trude Dybendahl mener påstandene i den finske dokumentaren er «utrolig drøye».

Foto: Olsen, Olav / SCANPIX

– Utrolig drøye påstander

Trude Dybendahl har tre OL-medaljer og seks VM-medaljer i årene 1988 til 1997. Hun reagerer med hoderisting på påstandene i den finske dokumentaren.

– Dette er utrolig døye påstander, som jeg ikke kjenner meg igjen i. Det passer heller ikke for det miljøet vi levde i, sier Dybendahl til NRK.

Dybendahl reagerer også på at Sverige blir nevnt i dopingsammenheng.

– Hvis det er noen som har en ren historie, så er det i alle fall Norge og Sverige. Finland har, med sin tilknytning til øst, en litt annen historie.

Dybendahl trekker også fram Russland når det gjelder doping.

– Jeg er veldig glad for mine beste sesonger, blant annet med gullet og søvet i 1991, som jeg tror har noe å gjøre med at Russland ikke hadde penger de årene. Det ga mer rom, sier Dybendahl.

Også Torgeir Bjørn var aktiv for det norske langrennslandslaget på 90-tallet. Også han blånekter for at det har vært doping i norsk langrenn.i deres tid.

– Vi har blitt vant med at enkelte kilder i Finland stadig kommer med de samme beskyldningene gang etter gang. Selv om man gjentar det gang etter gang, blir det ikke noe mer sant av den grunn, sier Bjørn, som nå er langrennskommentator i NRK.

NRK har vært med på å finansiere den finske dopingdokumentaren gjennom et forhåndskjøp, men har ikke hatt noen redaksjonell innflytelse.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal