NRK Meny
Normal

Kowalczyk får norsk støtte etter boikott-trussel

Landslagssjef Vidar Løfshus mener i likhet med Justyna Kowalczyk at Tour de Ski-endringen er beklagelig.

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (midten) og Marit Bjørgen er blant de store forhåndsfavorittene i Tour de Ski. Her er de på pallen sammen med Heidi Weng (t.h.) i Lahti i mars.

Foto: Saukkomaa, Heikki / NTB scanpix

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus forstår godt at Justyna Kowalczyk er frustrert.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kun timer etter nyheten om at det blir rennendringer i Tour de Ski, varslet Justynya Kowalczyk at hun vurderer å droppe hele arrangementet.

Snø- og varmeproblemer gjør nemlig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) erstatter søndagens 9 kilometer klassisk med sprint i fri teknikk.

Klassiskspesialisten Kowalczyk mener rennendringen er svært urettferdig.

– Vi synes også det er synd. Det er jo blitt lagt opp til flere distanseløp, men nå ser det ut til at det blir flere sprinter likevel. Det synes vi er veldig beklagelig, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Han har forståelse for at den polske skidronningen raser mot arrangøren.

– Jeg synes det er veldig drastisk å boikotte, men jeg forstår frustrasjonen hennes når det blir så til de grader endret som det blir nå. Hun er jo en klassiskspesialist, og jeg forstår at hun blir frustrert, sier Løfshus.

– Ikke en ulempe for Bjørgen

Rennendringen er i utgangspunktet dårlig nytt også for Therese Johaug, som har langt bedre sjanser i et klassiskrenn enn i en sprint.

– Hun (Johaug) fokuserer på det hun skal gjøre, og hun har kommet hit for å gjøre en god konkurranse. Nå har de gjort små endringer med tanke på bonussekunder også, så sprintene vil telle litt mindre, sier Løfsus.

Tidligere har en sprintseier gitt 60 bonussekunder, men nå har arrangøren halvert dem til 30.

 • Du kan få full oversikt over bonussekund-ordningen for hver etappe på FIS sine nettsider (ekstern lenke).

Men landslagssjefen innrømmer at Tour-endringen er godt nytt for Marit Bjørgen, som nå vil seile opp som en enda større favoritt.

– Det påvirker ikke Marit, men det er jo ikke en ulempe for henne. Men i og med at de har tatt bort litt bonussekunder, er det ikke en så stor fordel å gjøre det godt i sprint. Det er ikke så mange spesialsprintere her heller, så det vil nok være mange allroundere som kan ta sprintpoeng, sier Løfshus.

Håper på endringer

Kowalczyk sier torsdag at det er «99 prosent sikkert» at hun dropper Tour de Ski hvis rennendringen blir stående.

Nå er det kun to klassiskrenn av de sju Tour de Ski-etappene.

Samtidig skriver 30-åringen på sin Facebook-side at det polske teamet gjør alt de kan for å endre ett av fristilløpene til klassisk.

– Jeg håper jo at det går an å gjøre endringer, men det vil tiden vise. Sannsynligheten er vel ikke så stor, men det er alltid håp, sier Løfshus, som krysser fingrene for at arrangøren endrer fristilløpet i Lenzerheide til klassisk.

Tour de Ski innledes i Oberhof lørdag og avsluttes i Val di Fiemme 5. januar. Forrige sesong vant russiske Alexander Legkov og Kowalczyk sammenlagt.

Polakken har vunnet Touren sammenlagt de fire siste årene.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag