Hopp til innhold

Kowalczyk får norsk støtte etter boikott-trussel

Landslagssjef Vidar Løfshus mener i likhet med Justyna Kowalczyk at Tour de Ski-endringen er beklagelig.

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (midten) og Marit Bjørgen er blant de store forhåndsfavorittene i Tour de Ski. Her er de på pallen sammen med Heidi Weng (t.h.) i Lahti i mars.

Foto: Saukkomaa, Heikki / NTB scanpix

Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus forstår godt at Justyna Kowalczyk er frustrert.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kun timer etter nyheten om at det blir rennendringer i Tour de Ski, varslet Justynya Kowalczyk at hun vurderer å droppe hele arrangementet.

Snø- og varmeproblemer gjør nemlig at Det internasjonale skiforbundet (FIS) erstatter søndagens 9 kilometer klassisk med sprint i fri teknikk.

Klassiskspesialisten Kowalczyk mener rennendringen er svært urettferdig.

– Vi synes også det er synd. Det er jo blitt lagt opp til flere distanseløp, men nå ser det ut til at det blir flere sprinter likevel. Det synes vi er veldig beklagelig, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Han har forståelse for at den polske skidronningen raser mot arrangøren.

– Jeg synes det er veldig drastisk å boikotte, men jeg forstår frustrasjonen hennes når det blir så til de grader endret som det blir nå. Hun er jo en klassiskspesialist, og jeg forstår at hun blir frustrert, sier Løfshus.

– Ikke en ulempe for Bjørgen

Rennendringen er i utgangspunktet dårlig nytt også for Therese Johaug, som har langt bedre sjanser i et klassiskrenn enn i en sprint.

– Hun (Johaug) fokuserer på det hun skal gjøre, og hun har kommet hit for å gjøre en god konkurranse. Nå har de gjort små endringer med tanke på bonussekunder også, så sprintene vil telle litt mindre, sier Løfsus.

Tidligere har en sprintseier gitt 60 bonussekunder, men nå har arrangøren halvert dem til 30.

  • Du kan få full oversikt over bonussekund-ordningen for hver etappe på FIS sine nettsider (ekstern lenke).

Men landslagssjefen innrømmer at Tour-endringen er godt nytt for Marit Bjørgen, som nå vil seile opp som en enda større favoritt.

– Det påvirker ikke Marit, men det er jo ikke en ulempe for henne. Men i og med at de har tatt bort litt bonussekunder, er det ikke en så stor fordel å gjøre det godt i sprint. Det er ikke så mange spesialsprintere her heller, så det vil nok være mange allroundere som kan ta sprintpoeng, sier Løfshus.

Håper på endringer

Kowalczyk sier torsdag at det er «99 prosent sikkert» at hun dropper Tour de Ski hvis rennendringen blir stående.

Nå er det kun to klassiskrenn av de sju Tour de Ski-etappene.

Samtidig skriver 30-åringen på sin Facebook-side at det polske teamet gjør alt de kan for å endre ett av fristilløpene til klassisk.

– Jeg håper jo at det går an å gjøre endringer, men det vil tiden vise. Sannsynligheten er vel ikke så stor, men det er alltid håp, sier Løfshus, som krysser fingrene for at arrangøren endrer fristilløpet i Lenzerheide til klassisk.

Tour de Ski innledes i Oberhof lørdag og avsluttes i Val di Fiemme 5. januar. Forrige sesong vant russiske Alexander Legkov og Kowalczyk sammenlagt.

Polakken har vunnet Touren sammenlagt de fire siste årene.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal