Hopp til innhold

Korona kan tvinge Eliteserie-avslutning til 2021

Eliteserien i fotball i 2020 kan bli avgjort i 2021. Det frykter Norges Fotballforbund etter at Veton Berisha i Viking testet positivt for covid-19. Blir flere smittetilfeller oppdaget i klubbene kan siste kamp bli spilt i en hall i januar.

Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Viking (3-5)

SMITTET: Veton Berisha er første eliteseriespiller som har blitt koronasmittet siden sesongen startet opp i sommer. Om det blir flere smitteutbrudd vil NFF fortsette over nyttår.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Onsdag kveld ble det kjent at Vikings største stjerne er koronasmittet. Det gjør at klubbens seriekamper mot Odd og Haugesund er utsatt på ubestemt tid.

A-lagsstallen og støtteapparatet rundt er rutinemessig blitt testet på nytt. Daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø, sier klubben nå fokuserer på å få sine spillere friske og klarert for spill igjen.

– Det blir flere kamper på et kortere tidsrom på et tidspunkt i løpet av høsten her, så det kan få et utslag, men vi kan ikke gjøre noe med det. Det viktigste for oss nå er å få Veton frisk så raskt som mulig og at han kommer fra dette uten varig mén, sier Viking-sjefen.

Mulig januaravslutning

Dette er de første oppgjørene i norsk toppfotball som blir utsatt etter at fotballen begynte opp igjen i begynnelsen av juni.

Direktør for konkurranseavdeling hos NFF, Nils Fisketjønn, sier at det foreløpig ikke er aktuelt å stoppe årets sesong, men at de holder et nøye øye med koronasituasjonen hos klubbene.

– Hvis det er smittetilfeller i mange klubber og vi får mange utsettelser, så vil det automatisk stoppe seg selv, sier Fisketjønn.

Han understreker imidlertid at årets sesong skal spilles ferdig, uansett om det blir flere utsettelser på veien. Det betyr at sesongen kan bli avgjort først i 2021.

– Vi har sagt at vi ikke har noen Plan B. Plan B er at vi skal fullføre, om sågar i januar for å kåre en verdig seriemester. Vi håper å unngå det, men som sagt, siste kamp nå er kvalifisering om plass i Eliteserien på bitte lille julaften, sier Fisketjønn.

 Nils Fisketjønn

Direktør for konkurranseavdeling i NFF, Nils Fisketjønn, sier at sesongen kan bli avsluttet i 2021.

Foto: Lise Åserud / NTB

NFF-direktøren åpner for spill i innendørshaller for å få gjennomført sesongen.

– Vi har etter hvert en del haller i Norge vi kan ta i bruk. Med de skal vi nok klare å få til dette.

Få ledige datoer

Med kamper helt fram til to dager før jul har Eliteserien lite manøvreringsrom for å kunne gjøre endringer i kampprogrammet.

Viking må nå finne plass til to ekstra kamper i sesonginnspurten, og håper å kunne benytte seg av landslagspausen neste måned til å få et litt mindre press i kampperioden framover.

Lerkendal i snø

Det kan bli hustrige og vinterkledde kamper i januar. Her oppgjøret mellom Rosenborg og Aalesund i 2010.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det er få ledige datoer. Det er en landslagspause vi kan benytte oss litt av, kanskje. Men det blir trangt og siste serierunde er satt opp 19. desember, så det er ikke noe å utvide i den retningen heller. Vi håper å få unnagjort disse kampene så fort som mulig, sier Bjørnø.

Et alternativ er å korte ned på tiden mellom hver kamp og at det dermed kan spilles tre kamper på seks dager.

– Vi har rutiner for tre netter mellom kamp, men det finnes en mulighet for å gå til to netter. Det er også noe vi diskuterer med toppklubbene, å korte ned hviletiden, sier Fisketjønn.

Han er ærlig på at det er en distinkt mulighet for at sesongen ikke blir ferdigspilt før årsskiftet.

– Det er ikke mange datoene vi har å gå på, særlig for Molde som også spiller i Europa. Vi har et veldig tett program og risikoen for å ikke kunne fullføre er åpenbart der, sier Fisketjønn.

– De to siste serierundene skal gå samtidig, basert på fair play-regelverket vårt, så da må nødvendigvis de utsettes slik at de går samtidig.

Siste nytt

 • Kombinert: Dobbelt norsk før hopprennet

  Jarl Magnus Riiber spurtet inn til seier i langrennsdelen av dagens kombinertrenn. Konkurransen avsluttes med hopping senere søndag.

  Jens Lurås Oftebro ble nummer to, og Johannes Rydzek havnet på plassen bak.

  – Det blir et utrolig spennende hopprenn, oppsummerer NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

  Jarl Magnus Riiber i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Samtalen med samboeren hjalp Granerud til seier: – Fikk beskjed om at jeg var dust

  Halvor Egner Granerud og Stefan Kraft endte opp med nøyaktig like mange poeng under stor bakke-rennet i Ruka og delte seieren.

  – Nå har jeg det bra. Det var en morsom dag i bakken, det føles godt å slå tilbake med dette, sier Granerud til NRK.

  Seieren var en solid opptur for nordmannen, som ble disket i lørdagens renn. Årsaken var at han hadde en hoppdress med for mye luftgjennomstrømming.

  Granerud var langt nede i går, men klarte å snu om hodet til søndagens renn. Mye takket være samboeren.

  – Jeg fikk klar beskjed av samboeren at jeg ikke kunne gå rundt å sippe, at jeg måtte ta meg sammen. Jeg fikk besked om at jeg var en dust, at jeg skulle ta meg sammen og vise hva jeg var god for i dag, forteller Granerud.

  Før søndagens renn måtte støtteapparatet sy en ny dress til hopperen.

  – Det smakte ekstremt godt etter det som skjedde i går. Dt var i grenseland til å være en disk, så fikk vi laget en ny dress som faktisk holder til seier, sier trener Alexander Stöckl.

  – Vi måtte prette opp den gamle hoppdressen, og lage en ny. Det var verdt den jobben, fortsetter han.

  Granerud og Kraft jublet sammen nede på sletta da David Kubacki, som ledet etter første omgang, ikke klarte å følge opp i samme stil i andre omgang.

  Granerud satte bakkerekord med 150,5 meter i kvalifiseringen. I konkurransen hoppet han 139 og 145 meter. Det siste hoppet sørget for at han klatret fra 5. plass til seier.

  Naoki Nakamura fra Japan endte på 3. plass og knep den siste pallplassen.

 • Granerud med i seierskampen

  Halvor Egner Granerud satte bakkerekord i kvalifiseringen, og fulgte opp med et nytt godt hopp i 1. omgang i Ruka.

  Nordmannen ligger på 5. plass før finaleomgangen etter et svev på 139 meter.

  – Jeg er fornøyd med det jeg gjør, jeg leverer et fint skihopp. Det er en litt tung kul, men jeg får en del meter ut av det, sier Granerud til NRK.

  David Kubacki leder rennet foran gårsdagens vinner Anze Lanisek. De hoppet begge over 145 meter.

  Granerud ble diskvalifisert i gårsdagens renn fordi dressen hadde for mye luftgjennomstrømming. Han fikk sydd en ny dress til dagens renn.

  Jeg hadde ikke noe annet valg. Dressen var dårlig og ulovlig, sier han.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste