Hopp til innhold

Kong Harald følte skyld i Brå-drama: – Irriterer meg fortsatt

Kong Harald ergrer seg over forvirringen som oppsto da Oddvar Brå og Aleksandr Zavjalov passerte målstreken side om side på stafetten under ski-VM i 1982. Han tar manglende målfoto på sin kappe.

GvXjU6s3cG8

HOLDT MASKA: Helt til høyre på kongetribunen smilte kronprins Harald sammen med de åtte gullvinnerne fra VM-stafetten i Holmenkollen. Men som leder i VM-komiteen ergret han seg over uklare regler.

Foto: NTB

Dette er en av historiene som dras fram i boka «Kongen forteller», skrevet av Harald Stanghelle, som lanseres onsdag. Der er et helt kapittel viet kongens omfattende engasjement og interesse for idretten.

Under ski-VM i Holmenkollen var den daværende kronprins Harald leder av hovedkomiteen. Fra kongetribunen bevitnet han et av de mest legendariske idrettsdramaene som har funnet sted på norsk jord.

Det ble en dramatisk sluttspurt mellom Norge og Sovjetunionen etter at Norges ankermann Oddvar Brå brakk staven mot slutten av etappen.

Til slutt ble Brå og hans sovjetiske rival Aleksandr Zavjalov dømt likt over mål.

– Jeg husker godt. Det tok lang tid før det ble avklart hvem som vant, erindrer Oddvar Brå.

Oddvar Brå og Alexander Savjalov, VM-stafetten 1982

HVEM VANT? Det strides fortsatt om Oddvar Brå eller Aleksandr Zavjalov krysset målstreken først under VM i Holmenkollen i 1982. På grunn av uklare regler fikk både Norge og Sovjetunionen gull.

Foto: NTB

Kronprinsen ergret seg

– For det første var jeg rasende på Zavjalov ut fra det som hadde skjedd i bakken da staven brakk. Jeg mente han gikk til venstre da jeg skulle forbi, men for å si det sånn, jeg har vel sagt i ettertid at jeg ikke skal utelukke at jeg hadde gjort det samme. Men da jeg kom i mål, så jeg ikke den siden av saken og hadde ingen anelse om hvordan det hadde gått, forteller han til NRK.

Løperne hadde dratt tilbake til hotellet da avgjørelsen kom. Den ble tatt på et helt annet grunnlag enn det som er tilfellet i lignende situasjoner i dag.

– Jeg følte det var min skyld som hovedkomitéleder at vi ikke hadde noe kamera i målområdet. Jeg burde ha tenkt på det med målfoto, selv om det ikke var mitt direkteansvar, sier kong Harald i boka.

– Det ergret meg at jeg ikke hadde tenkt på det. Ingen visste heller hvilken del av kroppen som skulle gjelde. Nå er regelen at det er skotuppen. I 1982 hadde det jo aldri tidligere skjedd at det ble så jevnt at man ikke kunne skille to løpere. Det at jeg ikke tenkte på dette, det irriterer meg fortsatt, sier kong Harald i boka.

Da Brå brakk staven i 1982. Holmenkollen

Her brekker Oddvar Brå staven i Oslo-VM i 1982.

– Veldig enkelt i ettertid

Det var nemlig kamera bare på den ene siden av målgangen, ifølge Oddvar Brå.

Om målfoto hadde vært en fordel eller en ulempe for Norge, strides de lærde om. Oddvar Brå vurderer det sånn:

– Man hadde jo ikke kommet så mye lenger så lenge det ikke var noe regelverk for hva som skulle først over mål. Da hadde reglene blitt laget etterpå. I ettertid tror jeg alle er glade for at det ikke ble laget en ny regel etter at vi kom i mål.

– Forstår du at kongen ergrer seg, eller burde Det internasjonale skiforbundet (FIS) ha tenkt på det?

– Av og til må det komme innspill fra en plass. Kanskje han kunne sett i glasskula fram i tid. Det er ofte veldig enkelt i ettertid. Så er det en ofte situasjon som må utløse en endring, påpeker Brå, som senere har diskutert saken direkte med kongen under en audiens på slottet.

Forvirring helt til 1993

Etter VM-stafetten i Oslo kom målfoto på plass, men regelverket var fortsatt egnet til å skape forvirring. Det viste seg da det endte med spurt mellom Vladimir Smirnov og Bjørn Dæhlie på jaktstarten under VM i Falun i 1993.

– Det var jo egentlig først etter det regelverket ble endelig banket, og at det ble bestemt at skotuppen skulle telle, sier Oddvar Brå.

Kongen forteller

NY BOK: Harald Stanghelle har skrevet en bok om kong Harald, som lanseres onsdag.

Foto: Agnete Brun / Kagge Forlag / NTB

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal