Hopp til innhold

Strid i fektemiljøet

Norges fekteforbund ødelegger for mangfoldet i fektesporten. Det mener leder for Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson.

Fekting er en sport

Leder for sabelgruppa ved Kristiansand fekteklubb viser frem de ulike våpnene i fekting. / Foto: Morten Rosenvinge

Det gjøres klart til fektekamp på Idda Idrettsarena i Kristiansand. Både små og store har kledd seg i beskyttelsesutstyr og holder i hvert sitt fektevåpen.

Strømmen koples på, og kampene starter. Men dette er ikke eneste kampen som utspilles i fektemiljøet.

Fektekonflikt

Leder ved Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson, er skuffet over Norges fekteforbund.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Vi er en liten sport, og da føles det feil når forbundet vårt ekskluderer to av våre tre våpengrupper, sier leder ved Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson til NRK.no

Kårdeforbund, ikke fekteforbund

Kristiansand fekteklubb startet i 2009 opp som en ren voksenklubb med noen få ildsjeler som trente sammen. Nå nærmer klubben seg 50 medlemmer, både barn og voksne, og tilbyr som eneste klubb i Norge trening i alle tre OL-grenene kårde, florett og sabel.

Klubben opplever at Norges fekteforbund ekskluderer florett og sabelfekterne i Norge.

– Vi har opplevd at med forskjellige økonomiske grep så får vi ikke like muligheter til å utvikle disse grenene som vi er interessert i, og ikke minst har mest kompetanse på, sier Wilson.

Hun mener det er merkelig at forbundet oppfører seg som et kårdeforbund, og ikke et samla fekteforbund.

– Det er veldig synd at man ikke kan ha mer solidaritet i sporten, sier fekteentusiasten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bartosz Piasecki3

Bartosz Piasecki kjempet hardt for OL-sølvet i kårde i fjor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kårde prioriteres

De fleste av oss fulgte spent med da Bartosz Piasecki kjempet seg til OL-sølv i kårdefekting i London i fjor sommer.

Kårde er den grenen som flest fekter i Norge, og det er også derfor fekteforbundet har valgt å prioritere denne grenen spesielt.

– Vi er i dag rundt 1400 medlemmer i fekteforbundet, rundt halvparten av dem er aktive fektere i dag. Med få ressurser er det helt nødvendig å prioritere ressursene våre på ett våpen, og det er kårde, sier leder i Norges fekteforbund, Junjie Cao.

Ren ekskludering

Leder i Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson, mener fekteforbundets prioriteringer er som om man i andre sportsgrener som for eksempel alpint skulle slutte å satse på grenene slalåm, storslalåm og super-G i Norge – og kun satse på utfor.

– I fjor satt fekteforbundet av 120 000 kroner i rekrutteringsmidler for å hjelpe klubbene som fikk stor tilstrømming etter OL-sølvet. Pengene skulle gå til å kjøpe nybegynnerutstyr, men da ble det bestemt at det kun var lov til å søke om kårdeutstyr, ikke florett og sabelutstyr. Det er ikke bare en prioritering, det er ren ekskludering, sier Wilson.

Hun sier det er synd at man ikke gis like muligheter til få støtte av forbundet.

– Det er viktig å skille mellom å satse på bredde eller elitenivå. Og når man tilbyr barne- og ungdomsaktivitet på grasrotnivå, så er det jo rart at fekteforbundet ikke ser at all fekteaktivitet uansett våpengren har verdi i seg selv.

Hadde ikke vunnet

Bartosz Piasecki

Medaljevinner, Bartosz Piasecki synes fekteforbundet prioriterer godt i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kårdefekter og sølvmedaljevinner i OL, Bartosz Piasecki, tror ikke han hadde vunnet medaljene dersom fekteforbundet hadde prioritert annerledes.

– Sannsynligheten for at jeg hadde tatt medalje hadde vært mye mindre dersom fekteforbundet hadde satset på alle tre våpen.

Piasecki mener at med den lille medlemsmassen som fektingen har i Norge, så må det satses på det våpenet som er størst og enklest å fekte med for å oppnå resultater.

– Florett og sabel har mye mer kompliserte regler. Jeg har ikke sjanse til å gjøre meg bemerka i disse våpengrenene, og jeg har vært i fektemiljøet i 20 år, sier OL-vinneren til NRK.no.

Flere våpen tiltrekker flere

Kristiansand fekteklubb har i dag treningskompetanse i florett og sabel, i tillegg hentes det inn profesjonelle trenere fra utlandet til alle tre våpengrenene flere ganger i året.

Leder for klubben håper og tror at medlemmene kan gjøre seg bemerket selv om man, i motsetning til forbundets anbefalinger, prioriterer alle tre våpengrenene.

– Ideelt skulle alle våpengrenene våre hatt flere sparringspartnere, men selv om gruppene er små har vi klart å oppnå gode resultater, sier Wilson.

Fektekonflikt

Thomas Jakob Gabrielsen har gjort det godt i kårde til tross for at han fekter i en klubb som tilbyr flere våpengrener.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Thomas Jakob Gabrielsen er kårdefekter ved Kristiansand fekteklubb, og vant i fjor NM bronse i kårde i konkurranse med 31 andre fektere. Han tror det er viktig å tilby alle våpengrenene for å få flere interessert i fekting.

– Jeg synes hele Fekte-Norge burde satse på et bredere våpenspekter. Alle disse grenene er OL-grener, og da har man jo også muligheten til å tiltrekke seg enda flere fektere, sier den unge kårdefekteren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal