Hopp til innhold

Tors (85) flyvning får folk til å måpe: – Blir sett litt rart på

NM-vekas eldste deltaker trives best i luften. Det synes kona til 85 år gamle Tor André Fusdahl lite om.

Unn og Tor Andrè

FORELSKET: Det var kjærlighet ved første blikk da Unn og Tor André møtte hverandre.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

– Jeg tror ikke det er mange 70-åringer heller som driver på med dette – ingen så vidt jeg vet. Så jeg er vel kanskje en litt ensom raritet i den bransjen her, sier Fusdahl til NRK og ler.

Over 40 år etter at han letta sitt første akrofly, har Tor André Fusdahl enda ikke mistet kjærligheten for sin store lidenskap i livet.

Akro

LIDENSKAP: Tor André Fusdahl om bord i flyet sitt.

Foto: NRK

85-åringen elsker nemlig spektakulære flyturer.

– Det er litt for moro skyld, ikke noe annet. Man kan faktisk drive med dette her nær sagt uansett alder. Jeg blir jo sett litt rart på, men det har jeg vært vant til i mange år, sier han til NRK.

Sjalusi-grep

Alderen virker ikke å være en hindring for Fusdahl, som må sies å være usedvanlig sprek tross sine 85 år. NRK møter akroflyveren på sin idylliske tomt i Halden – hvor han har sommerhus sammen med sin kone Unn.

Det «evigunge» ekteparet møtte hverandre da Fusdahl studerte juss i USA på 60-tallet. Noen år senere flyttet han hjem til Norge og giftet seg med kvinnen i sitt liv.

Tor André Fusdahl

EDELT METALL: Fusdahl har fullt av meritter på CV-en i akroflygning. Han har blant annet blitt nordisk- og norsk mester flere ganger.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Men ekteskapet har til tider vært utfordrende. I mange år tok akroflygningen så mye tid av Fusdahls liv, at Unn så seg nødt til å ta grep.

En dag begynte hun å spille golf med et mål for øye: Gjøre mannen sjalu.

– Hun sa at nå har jeg tenkt til å begynne å spille golf fordi der er det så mange kjekke menn der, sier Fusdahl og får Unn til å trekke på smilebåndet.

– Det sa jeg til han, fordi da var jeg lei. Det var i 1995. Da hadde jeg vært hjemme alene alle helger og 17. maier og alt. Da sa jeg at «nå har jeg bestilt golftime til meg selv for å lære, men det er bare meg – du får ikke lov».

Stuntet ga resultater. Akroflygningen ble trappet ned på og de to begynte å spille golf sammen.

Tor André Fusdahl

AKTIVE: Ekteparet liker å ta seg et slag golf.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Farlig

Selv om flyturene har blitt færre med årene, er ikke latsiden et alternativt sted å ligge for Fusdahl – som ga seg med vannskikjøring i 80-årene. Nå har han gitt fra seg skiene og plassert seg bak rattet i båten, med barn og barnebarn på slep.

Det setter nok kona Unn pris på. Hun er nemlig veldig glad for at mannen har trappet ned på vågale aktiviteter og da spesielt akroflygningen.

– Flyvning er jo farlig til en viss grad. På slutten av 90-tallet sluttet jeg å telle hvor mange jeg kjente som faktisk hadde strøket med av det. Det er ganske mange, sier Fusdahl.

– Hun har aldri satt noe særlig pris på det, fortsetter han, og får påstanden bekreftet av kona.

– Nå synes jeg han er litt gammel, svarer Unn og ser bort på mannen.

Unn Fusdahl

LUR: Unn Fusdahl måtte tenke utenfor boksen for å få mannen til å være mer tilgjengelig.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Siste NM

Men Fusdahl er ikke ferdig med å gjøre akrobatiske triks med fly helt enda. Han må likevel innrømme at timeglasset snart har rent ut.

– Det begynner å nærme seg slutten for å si det sånn. Man blir jo mer puslete med årene, det er helt klart det.

– Hvorfor har du holdt på så lenge?

– Det har vært moro. Det er en merkelig frihetsfølelse å kunne bevege seg på helt en annen måte enn noe annet.

Tor André Fusdahl

MIMRER: Fusdahl ser tilbake på gamle minner.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Nesten 40 år etter at han opprettet Aerobatic Club of Norway, som var starten på akroflygningen i Norge, deltok Fusdahl torsdag i det som sannsynligvis er hans siste NM. Der endte han på en 7. plass.

Det ble trolig et punktum på en lang karriere fullt av meritter, som han til og med selv ikke har oversikt over.

– Jeg har nesten bestemt meg for at dette sannsynligvis er siste NM. Det er moro å sette rekorder, men det får være grenser, sier han avslutningsvis og ler.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal