Hopp til innhold

Kompisen prøver nettfenomen, men den tidligere Vålerenga-spilleren har helt andre planer

Triksing med doruller har tatt helt av i sosiale medier den siste uka. Aki Riihilahtis (43) uvanlige variant har gått verden rundt, og får tidligere lagkompiser i Vålerenga til å brøle av latter.

EN EFFEKTIV STOPPER: Tidligere Chelsea-spiss Mikael Forssell aner fred og ingen fare i det han skal forsøke seg på «#toiletpaperchallenge». Eks-Vålerenga Aki Riihilahti har andre planer.

Thierry Henry har prøvd det. Jamie Carragher og Paul Scholes også. Og ikke minst Usain Bolt.

Alle har de forsøkt å trikse flest mulig ganger med en dorull. Emneknaggene «#toiletpaperchallenge» og «#stayathomechallenge» har vært fotballens humoristiske svar til koronaviruset.

Folket har talt: Om vi skal være hjemme, så skal vi i hvert fall finne på noe morsomt.

Grisetakling

En som ikke har hatt noen som helst ambisjoner om å ta utfordringen er den hardttaklende, men ikke spesielt teknisk anlagte tidligere finske landslagsspilleren Aki Riihilahti.

VIF BRANN

KLANEN-FAVORITT: Aki Riihilahti ble en publikumsfavoritt da han spilte i Vålerenga, selv om klubben slet sportslig i perioden.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

43-åringen som i løpet av karrieren blant annet rakk å bli en Klanen-favoritt i løpet av sine to år i Vålerenga og en klubblegende etter fem år i Crystal Palace, tok nemlig saken i egne hender da kompisen skulle prøve seg på utfordringen.

Og kompisen, i dette tilfellet, er ingen hvem som helst, men tidligere Chelsea-, Birmingham-, Leeds- og Finland-spiss, Mikael Forssell (39).

Videoen, som både Riihilahti og Forssell har lagt ut på Instagram, og som du kan se øverst på denne siden, taler for seg, men det som altså skjer er at Riihilahti grisetakler Forssell bakfra i det han skal prøve seg.

En effektiv stopper

Riihilahti ler godt da NRK får tak i ham på telefon lørdag formiddag.

Aki Riihilahti, tidligere Vålerenga-fotballspiler.

STYRER HJK: Riihilahti er nå adminstrerende direktør i HJK Helsinki. Her jubler han etter at Finland har kvalifisert seg til EM, som senere er blitt utsatt til 2021.

Foto: Privat

– Som de fleste andre for tiden, satt vi noen venner hjemme og ikke hadde noe særlig å gjøre da Mikael bestemte seg for å prøve utfordringen, sier finnen til NRK.

– Var taklingen planlagt?

– Nei, nei! Jeg kan jo ikke trikse med noe som helst selv, så da Mikael bestemte seg for å prøve, tenkte jeg bare «vi må få slutt på det her».

Riihilahti, som nå jobber som administrerende direktør for Finlands største klubb, HJK Helsinki, frykter nå en utspekulert hevn fra Forssell.

– Vi er bestekompiser, gudfedre for hverandres sønner og kjenner hverandre ut og inn. Mikael lo etter jeg taklet ham, men jeg vet at revansjen kommer når jeg minst aner det, humrer 43-åringen.

CHELSEA'S FORSSELL IS CONGRATULATED BY TEAM MATES DALLA BONA AND ZENDEN AFTER SCORING AGAINST NORWICH CITY AT STAMFORD BRIDGE

SUPERTALENT: Mikael Forssell var et enormt spisstalent da han gikk til Chelsea, men slo aldri helt igjennom i London-klubben.

Foto: Ferran Paredes / Reuters

Klippet av Forssell og Riihilahti gikk viralt nærmest umiddelbart etter det ble lagt ut på Instagram og Twitter.

VIF-kompiser ler godt

Noen av dem som har fått det med seg er flere av Riihilahtis tidligere lagkompiser i Vålerenga. De ler godt da NRK tar kontakt.

– Dette var som i gode gamle dager i kjent Aki-stil. Han leverte finsk sisu på sitt beste. Finnene har en kultur for å gi alt, og en «toiletpaperchallenge» er intet unntak. Aki var en fantastisk herlig kar både på og utenfor banen, sier tidligere midtbaneelegant Bjørn Viljugrein.

VIFs tidligere sisteskanse Øyvind Bolthof ler også godt, og benytter muligheten til å komme med et lite stikk til Riihilahti.

– Typisk Aki, dette, men jeg regner vel mest med at han gjorde det for å ikke sette seg selv i et dårlig lys. Alle vet at Aki ikke kan trikse mer enn tre selv med en vanlig fotball, så da måtte han typisk gjøre noe slikt ja, ler Bolthof.

ELITESERIEN

EKS-VIF: Øyvind Bolthof.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NISO-leder og tidligere midtbanemann Joachim Walltin er også med på moroa.

– Humor er viktig i disse dager. Aki kom seg til Crystal Palace og ble populær med den spillestilen der, sier, Joachim Walltin.

Walltin

EKS-VIF: Joachim Walltin.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

En annen som spilte på Vålerengas midtbane sammen med Riihilahti er Bjørn Arild Levernes. Han kommenterer kort og greit:

– Fortsatt ikke i nærheten av ballen, ser jeg.

Mange reaksjoner

Riihilahti selv sier at han har fått enormt mange reaksjoner på klippet, blant annet fra det han kaller «høyprofil»-folk, uten at han vil røpe hvem. Man kan riktignok spekulere litt når man vet at han sitter i styret til Den europeiske klubbforeningen (ECA) sammen med en rekke store navn.

Finnen forteller at han uansett stusser litt på hvor fort videoen har spredt seg.

– Her om dagen gjorde jeg et stort, dyptgående intervju med YLE (den nasjonale finske kringkasteren, journ.anm.) om fotballens framtid. Det tror jeg ikke ble lest av omtrent noen i det hele tatt. Men så lager vi en humorvideo som får en halv million visninger det første døgnet. Det er rart med det, men fint at folk får noe å le av i disse tider, sier han.

Palace

PALACE-LEGENDE: Aki Riihilahti gjorde sine saker godt i Crystal Palace gjennom flere sesonger etter overgangen fra norsk eliteserie.

Foto: Sang Tan / AP

Riihilahti forteller at finsk fotball, som norsk, er utsatt, sannsynligvis på ubestemt tid på grunn av koronakrisen.

Han kan ikke se for seg at det blir spilt eliteseriefotball på finske baner før etter sommeren, men forteller at HJK Helsinki, om ikke annet, har et godt økonomisk fundament.

– Vi har god likviditet i klubben, så per nå er det ikke aktuelt å permittere. Vi har gitt spillerne fire uker ferie, og så ser vi hvor vi står når de ukene har gått. Selv om HJK er i en god posisjon nå, er jeg bekymret for at koronakrisen vil påvirke fotballen i lang tid framover, sier han.

I mellomtiden har han gitt folk noe å smile av.

Det har også en rekke andre mennesker gjort. I følgende video har vi samlet en rekke forsøk på dorull-utfordringen fra et lite knippe kjendiser og ikke minst dere der hjemme, som har sendt NRK noen strålende klipp.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal