Kompisen prøver nettfenomen, men den tidligere Vålerenga-spilleren har helt andre planer

Triksing med doruller har tatt helt av i sosiale medier den siste uka. Aki Riihilahtis (43) uvanlige variant har gått verden rundt, og får tidligere lagkompiser i Vålerenga til å brøle av latter.

EN EFFEKTIV STOPPER: Tidligere Chelsea-spiss Mikael Forssell aner fred og ingen fare i det han skal forsøke seg på «#toiletpaperchallenge». Eks-Vålerenga Aki Riihilahti har andre planer.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Thierry Henry har prøvd det. Jamie Carragher og Paul Scholes også. Og ikke minst Usain Bolt.

Alle har de forsøkt å trikse flest mulig ganger med en dorull. Emneknaggene «#toiletpaperchallenge» og «#stayathomechallenge» har vært fotballens humoristiske svar til koronaviruset.

Folket har talt: Om vi skal være hjemme, så skal vi i hvert fall finne på noe morsomt.

Grisetakling

En som ikke har hatt noen som helst ambisjoner om å ta utfordringen er den hardttaklende, men ikke spesielt teknisk anlagte tidligere finske landslagsspilleren Aki Riihilahti.

VIF BRANN

KLANEN-FAVORITT: Aki Riihilahti ble en publikumsfavoritt da han spilte i Vålerenga, selv om klubben slet sportslig i perioden.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

43-åringen som i løpet av karrieren blant annet rakk å bli en Klanen-favoritt i løpet av sine to år i Vålerenga og en klubblegende etter fem år i Crystal Palace, tok nemlig saken i egne hender da kompisen skulle prøve seg på utfordringen.

Og kompisen, i dette tilfellet, er ingen hvem som helst, men tidligere Chelsea-, Birmingham-, Leeds- og Finland-spiss, Mikael Forssell (39).

Videoen, som både Riihilahti og Forssell har lagt ut på Instagram, og som du kan se øverst på denne siden, taler for seg, men det som altså skjer er at Riihilahti grisetakler Forssell bakfra i det han skal prøve seg.

En effektiv stopper

Riihilahti ler godt da NRK får tak i ham på telefon lørdag formiddag.

Aki Riihilahti, tidligere Vålerenga-fotballspiler.

STYRER HJK: Riihilahti er nå adminstrerende direktør i HJK Helsinki. Her jubler han etter at Finland har kvalifisert seg til EM, som senere er blitt utsatt til 2021.

Foto: Privat

– Som de fleste andre for tiden, satt vi noen venner hjemme og ikke hadde noe særlig å gjøre da Mikael bestemte seg for å prøve utfordringen, sier finnen til NRK.

– Var taklingen planlagt?

– Nei, nei! Jeg kan jo ikke trikse med noe som helst selv, så da Mikael bestemte seg for å prøve, tenkte jeg bare «vi må få slutt på det her».

Riihilahti, som nå jobber som administrerende direktør for Finlands største klubb, HJK Helsinki, frykter nå en utspekulert hevn fra Forssell.

– Vi er bestekompiser, gudfedre for hverandres sønner og kjenner hverandre ut og inn. Mikael lo etter jeg taklet ham, men jeg vet at revansjen kommer når jeg minst aner det, humrer 43-åringen.

CHELSEA'S FORSSELL IS CONGRATULATED BY TEAM MATES DALLA BONA AND ZENDEN AFTER SCORING AGAINST NORWICH CITY AT STAMFORD BRIDGE

SUPERTALENT: Mikael Forssell var et enormt spisstalent da han gikk til Chelsea, men slo aldri helt igjennom i London-klubben.

Foto: Ferran Paredes / Reuters

Klippet av Forssell og Riihilahti gikk viralt nærmest umiddelbart etter det ble lagt ut på Instagram og Twitter.

VIF-kompiser ler godt

Noen av dem som har fått det med seg er flere av Riihilahtis tidligere lagkompiser i Vålerenga. De ler godt da NRK tar kontakt.

– Dette var som i gode gamle dager i kjent Aki-stil. Han leverte finsk sisu på sitt beste. Finnene har en kultur for å gi alt, og en «toiletpaperchallenge» er intet unntak. Aki var en fantastisk herlig kar både på og utenfor banen, sier tidligere midtbaneelegant Bjørn Viljugrein.

VIFs tidligere sisteskanse Øyvind Bolthof ler også godt, og benytter muligheten til å komme med et lite stikk til Riihilahti.

– Typisk Aki, dette, men jeg regner vel mest med at han gjorde det for å ikke sette seg selv i et dårlig lys. Alle vet at Aki ikke kan trikse mer enn tre selv med en vanlig fotball, så da måtte han typisk gjøre noe slikt ja, ler Bolthof.

ELITESERIEN

EKS-VIF: Øyvind Bolthof.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NISO-leder og tidligere midtbanemann Joachim Walltin er også med på moroa.

– Humor er viktig i disse dager. Aki kom seg til Crystal Palace og ble populær med den spillestilen der, sier, Joachim Walltin.

Walltin

EKS-VIF: Joachim Walltin.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

En annen som spilte på Vålerengas midtbane sammen med Riihilahti er Bjørn Arild Levernes. Han kommenterer kort og greit:

– Fortsatt ikke i nærheten av ballen, ser jeg.

Mange reaksjoner

Riihilahti selv sier at han har fått enormt mange reaksjoner på klippet, blant annet fra det han kaller «høyprofil»-folk, uten at han vil røpe hvem. Man kan riktignok spekulere litt når man vet at han sitter i styret til Den europeiske klubbforeningen (ECA) sammen med en rekke store navn.

Finnen forteller at han uansett stusser litt på hvor fort videoen har spredt seg.

– Her om dagen gjorde jeg et stort, dyptgående intervju med YLE (den nasjonale finske kringkasteren, journ.anm.) om fotballens framtid. Det tror jeg ikke ble lest av omtrent noen i det hele tatt. Men så lager vi en humorvideo som får en halv million visninger det første døgnet. Det er rart med det, men fint at folk får noe å le av i disse tider, sier han.

Palace

PALACE-LEGENDE: Aki Riihilahti gjorde sine saker godt i Crystal Palace gjennom flere sesonger etter overgangen fra norsk eliteserie.

Foto: Sang Tan / AP

Riihilahti forteller at finsk fotball, som norsk, er utsatt, sannsynligvis på ubestemt tid på grunn av koronakrisen.

Han kan ikke se for seg at det blir spilt eliteseriefotball på finske baner før etter sommeren, men forteller at HJK Helsinki, om ikke annet, har et godt økonomisk fundament.

– Vi har god likviditet i klubben, så per nå er det ikke aktuelt å permittere. Vi har gitt spillerne fire uker ferie, og så ser vi hvor vi står når de ukene har gått. Selv om HJK er i en god posisjon nå, er jeg bekymret for at koronakrisen vil påvirke fotballen i lang tid framover, sier han.

I mellomtiden har han gitt folk noe å smile av.

Det har også en rekke andre mennesker gjort. I følgende video har vi samlet en rekke forsøk på dorull-utfordringen fra et lite knippe kjendiser og ikke minst dere der hjemme, som har sendt NRK noen strålende klipp.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 06.08.2020
9409
Smittet
14
Innlagt
256
Døde

Siste nytt

 • Zucca er ett tap unna sesongslutt

  Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild tapte 0-3 for Vancouver Canucks i NHL-sluttspillet etter svakt overtallsspill. Ett tap til, så er sesongen over.

  Wild vant den første kampen i førsterundeoppgjøret i best av fem, men har nå tapt de to siste. Torsdag scoret Brock Boeser Canucks' ledermål i overtallsspill i midtperioden. Antoine Roussel doblet ledelsen tidlig i 3. periode, mens Elias Pettersson satte punktum med et nytt overtallsmål i sluttminuttene.

  NHL: Western Conference Qualifications-Vancouver Canucks at Minnesota Wild
  Foto: Perry Nelson / Reuters
 • Wolves møter Sevilla i kvartfinalen

  Wolverhampton er klare for kvartfinale i europaligaen. Der møter de Sevilla, som vant sin kamp mot Roma tidligere torsdag kveld. Kvartfinalebilletten fikk de etter at de vant 2–1 sammenlagt over Omar Elabdellaouis Olympiakos.

  Laget scoret tidlig mot den greske seriemesteren og sto senere imot et til dels voldsomt press fra Elabdellaoui og hans lagkamerater. Laget fikk også hjelp fra VAR-dommerne da Olympiakos fikk ballen i mål.

  Åttedelsfinalen mellom Basel og Eintracht Frankfurt ble spilt samtidig, og den endte 4–0 sammenlagt. Dermed er Basel også videre. De møter Sjakhtar Donetsk i kvartfinalen.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Søderlund ble tomålsscorer

  Alexander Søderlund ble tomålsscorer og matchvinner da Häcken vant 2-1 over Norrköping.

  Det første målet kom etter 16 minutter og det andre scoret han 63 minutter ut i kampen.

  Alexander Söderlund innehar 5. plass med 21. poeng etter 13. spilte kamper. Norrköping ligger på 2. plass med 25. poeng.

  C6is
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal