Hopp til innhold
Kommentar

Når alle stoler på planen

Martin Ødegaard er blitt symbolet på verdiene som har ført Arsenal tilbake til toppen. Lagets suksess viser hva som er mulig med en klar og langsiktig strategi.

Premier League - Arsenal v Liverpool

STORSPILLER: Kaptein Martin Ødegaard leder et Arsenal i medvind.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Vi i Norge bør kanskje ikke kreve så mye mer fra Premier League nå som vi har ligaens toppscorer i Erling Braut Haaland. Men kapteinen på laget som topper tabellen, er altså fra Drammen.

Arsenal har fått en luke på fire poeng ned til Manchester City. Søndag slo de Leeds 1–0 med målgivende fra Martin Ødegaard.

The Gunners har vunnet ni av sine 10 ligakamper. De spiller som tittelkandidater.

Kan det utenkelige skje nå?

Premier League - Leeds United v Arsenal

DUO: Martin Ødegaard og Granit Xhaka storspiller på midten for Arsenal, som troner alene på troppen av Premier League.

Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Det som er helt sikkert, er at veien hit ikke har vært enkel. I likhet med Ødegaard som spiller har Arsenal som klubb vært gjennom tøffe stunder. Stein for stein har trener Mikel Arteta bygget opp laget ved å tviholde på sine prinsipper.

Resultatet har vært en leksjon i hvordan man skal gjenreise en gammel storhet.

«Prosessen»

Arteta hadde ingen enkel jobb da han kom til Arsenal i desember 2019. Forgjengeren Unai Emery hadde ikke gitt laget noen tydelig stil. Siden Arsène Wengers avgang i 2018 hadde den sportslige strukturen blitt endret flere ganger.

Speideren Sven Mislintat, som sa adjø etter litt over ett år der, kalte det «et rot uten like».

Men i juli 2019 hentet Arsenal en ny sportslig sjef i Edu, en brasilianer som før spilte for klubben. Han fikk på plass Arteta, og så lagde han en plan på fem år.

Edu og Mikael Arteta på tribunen

HJERNENE BAK: Edu (til venstre) og Mikel Arteta hadde et mål om å bite fra seg i 2022-23-sesongen. Det har de definitivt gjort til nå i Premier League.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Edu var forberedt på å tolerere et par svake sesonger. Målet var at Arsenal først skulle bite fra seg i 2022–23. Arteta ba fansen om å «stole på prosessen».

Deretter begynte Arsenal å følge et knippe prinsipper som var hugget inn i stein.

  1. De innførte et kompromissløst fokus på holdninger og kultur. Arteta presenterte tre verdier han sa ikke kunne diskuteres: respekt, dedikasjon og lidenskap.
  2. De drillet inn en tydelig spillestil. Arsenal skulle ha ballen mye, presse høyt og angripe over flere trekk. En sterk identitet ville gjøre det lettere å kjøpe spillere, fordi kriteriene er så klare.
  3. De satset tungt på unge spillere. Og det selv om noen av dem trengte flere år for å blomstre for fullt. Noen av dem var Gabriel Martinelli, William Saliba og Bukayo Saka.

Les også Advarte om klaging – nå røper Ødegaard problemer

Martin Ødegaard

Mørke tider

Edu hadde sett andre lag gjøre noe lignende før. Da Mauricio Pochettino tok over Tottenham i 2014, forvandlet han laget med offensiv fotball, talenter fra akademiet og knallhard behandling av alle som ikke var 100 prosent motiverte.

Pochettino trengte to fulle sesonger før Spurs kunne drømme om tittelen. Det samme trengte Jürgen Klopp for å ta Liverpool tilbake til tetsjiktet. Arteta har trengt omtrent det samme.

Men rundt Arsenal har tvilen vært større.

Arteta tok tross alt jobben uten annen erfaring enn tre år som Pep Guardiolas assistent i City. Mens Pochettino kunne vise til suksess i Southampton, hadde Arteta null og niks.

Flere ganger så Arteta ut til å leve farlig. I desember 2020 lå Arsenal på 15. plass, fire poeng unna nedrykk. Det var klubbens verste start på ligaen siden 1974–75.

Mikel Arteta

MANAGER: Mikel Arteta har vært under et enormt press som Arsenal-manager. Denne sesongen har det virkelig løsnet for spanjolen og London-klubben.

Foto: PETER BYRNE / Reuters

De hatt nettopp gitt en treårskontrakt til Pierre-Emerick Aubameyang, som slet tungt. De hadde gitt like mange år til Willian, som var langt forbi sitt beste. Mesut Özil hevet fortsatt fet lønn. Talentene var fortsatt litt for unge.

Men selv da sa Edu at planen var å bli «mye bedre» i 2022–23. Da Arsenal til slutt havnet på åttendeplass, fortsatte de bare som før.

Ingen kompromisser

Den neste testen kom i begynnelsen av forrige sesong. De hadde satset ungt igjen ved å hente Ødegaard, Aaron Ramsdale og Ben White på sommeren. Så åpnet de sesongen med strake tap mot Brentford (0–2), Chelsea (0–2) og City (0–5).

Deretter fikk Arteta problemer med Aubameyang, lagets kaptein, som viste dårlig disiplin i en periode hvor de jaktet topp fire. Arteta kunne lett gått imot sine prinsipper og beholdt storscoreren.

I stedet frøs Arteta ham ut og ba klubben om å selge. Edu støttet sin trener. Faktisk betalte Arsenal for å bli kvitt sin største stjerne.

Pierre-Emerick Aubameyang

FROSSET UT: Pierre-Emerick Aubameyang havnet i unåde hos Mikel Arteta. Nå er stjernespissen i Chelsea.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Dermed sto de igjen med Alexandre Lacazette, en spiss som skulle score to ligamål fra åpent spill på 30 ligakamper den sesongen. Uten «Auba» klarte Arsenal kun femteplass.

Men Arteta hadde forsvart sine prinsipper. Han stolte på planen. Og nå gir den resultater.

Alt som planlagt

Det er nemlig Artetas tre verdier som er grunnlaget for dagens storform. Arsenal jobber steinhardt. De spiller med intensitet og lidenskap.

De har tatt steget opp til teten nøyaktig slik Edu hadde planlagt.

Denne sesongen har signeringen av spissen Gabriel Jesus gitt laget en skarpere brodd. Saliba er blitt en forsvarsklippe, Granit Xhaka er forvandlet, mens Saka og Martinelli blir stadig bedre.

Bukayo Saka og Martinelli

JUBEL: Bukayo Saka og Gabriel Martinelli har hatt mye å juble for denne sesongen.

Foto: Rui Vieira / AP

Og så har vi Ødegaard, som ble kaptein i sommer. Da han fikk bindet, pratet Arteta om hvordan han gjenspeilet lagets verdier «på den beste mulige måten». Det er en enorm kompliment for en spiller som fortsatt bare er 23 år.

Spillemessig er Ødegaard også blitt bedre. Han har tre mål og to målgivende på ni ligakamper, og kommer til flere sjanser enn før. Det at treffprosenten på pasningene har dalt til 79,6, viser at han endelig tar større risiko.

Ødegaard leder nå den yngste stallen i Premier League. Arsenal har lagt en plan, fulgt den for enhver pris og holdt hodet kaldt når det har stormet som verst.

Prosessen er ikke over, for målet må være tittelen. Men nå er det ingen som tviler lenger.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal