Hopp til innhold
Kommentar

Den falske gullalderen

Aldri har Norges fotballstjerner oppnådd så mye mer for sine klubber enn de gjør på landslagene.

Alexander Sørloth, Ada Stolsmo Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Martin Ødegaard

NORSKE STJERNER: Sjeldent har norsk fotball så mange stjerner som nå. Fra venstre: Alexander Sørloth, Ada Stolsmo Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Martin Ødegaard.

De mest forvirrede må være spanjolene.

Sist søndag scoret Alexander Sørloth fire mål mot Real Madrid. Før helgen var han toppscorer i La Liga én runde før slutt med 23 mål, ingen av dem på straffer, alle for Villarreal, et lag som ligger på åttendeplass.

Jørgen Strand Larsen har scoret 13 mål for Celta Vigo, mens Ørjan Nyland vokter buret for Sevilla.

I Premier League har Martin Ødegaard herjet igjen, og Erling Braut Haaland scoret bare 27 ligamål – ned fra 36 i fjor. I Mesterligaen temmet Julian Ryerson nylig Kylian Mbappé da Dortmund nådde finalen.

Ryerson Mbappe

STILNET MBAPPÉ: Julian Ryerson og Borussia Dortmund holdt nullen i begge kampene mot PSG i semifinalen i Mesterligaen.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Caroline Graham Hansen leverer en utenomjordisk sesong for Barcelonas kvinnelag – 35 kamper, 27 mål, 25 målgivende – med en nærteknikk som er så bra at minst én spanjol må ha dobbeltsjekket at hun faktisk er norsk.

Før Artem Dovbyk scoret tre for Girona fredag kveld, kom toppscorerne i Spanias to øverste divisjoner fra Trondheim og Tåsen.

Sørloth Marca

SLIK BLIR MAN TOPPSCORER: Sørloth prydet forsiden av Marca etter kampen mot Real Madrid. Tittelen, oversatt til norsk, betyr: «Slik blir man toppscorer!»

Foto: Faksimile: Marca

Nå jakter Graham Hansen trippelen i Mesterliga-finalen mot Lyon, hvor Ada Hegerberg scorer så sant hun er på banen. I England la Guro Reiten opp til to mål da Chelsea ble seriemestere forrige helg.

Dette burde vært en norsk gullalder, kan spanjolene si.

Men de som så VM for kvinner i fjor, vet at Norge tapte 3–1 mot Japan i åttedelsfinalen. De som fulgte Spania i EM-kvaliken for herrer, vet at Norge blir hjemme i sommer.

Har vi hatt en merkeligere tid i norsk fotball?

Klør seg i hodet

For hvert mål stjernene scorer ute i de store ligaene, øker spriket mellom det de får til for sine klubber og det Norge får til som lag.

Det er neppe bare spanjolene som klør seg i hodet.

Norges herrer har fortsatt ikke nådd et mesterskap siden EM i 2000, selv om turneringen nå er utvidet til 24 lag. Kvinnene har røket ut av gruppespillet i EM to ganger på rad, og har ikke levert et skikkelig bra mesterskap siden EM i 2013.

Hvordan er det mulig?

Norge fotball-VM

VM-FIASKO: Det norske laget tok seg så vidt videre fra gruppespillet i VM i fjor sommer. I sluttspillet ble det stopp i første hinder mot Japan.

Foto: DAVID ROWLAND / Reuters

På herresiden har diverse analyser vært innom alt fra tung kritikk av trener Ståle Solbakken til at Skottland var i form i kvaliken, sene baklengsmål, mangel på råskap, benkeslitere, sjansesløsing, uflaks og mer.

Men zoomer man ut, har kvinnelandslaget slitt vel så mye med å få maks ut av de store navnene når det gjelder, om så treneren heter Martin Sjögren eller Hege Riise.

Det er lett å la seg blende av stjernene.

Offensiv gullalder

Nesten samtlige av dem er målmaskiner, driblere og playmakere.

Norge er inne i en offensiv gullalder.

På herrelagene som sist nådde VM (1994, 1998) og EM (2000), var ingen i nærheten av Haaland og Ødegaard. Spissene spilte for gode lag i Premier League, men ingen sloss om Gullballen eller slo målrekorder som hadde stått i flere tiår.

Dette er det meste de fremste spissene scoret i sine mest produktive sesonger i en av de fem store europeiske ligaene:

  • 18 – Ole Gunnar Solskjær (Manchester United 1996-97)
  • 14 – Steffen Iversen (Tottenham 1999-2000)
  • 13 – John Carew (Aston Villa 2007-08)
  • 11 – Tore André Flo (Chelsea 1997-98)

Her er de tre beste i dagens stall:

  • 36 – Erling Braut Haaland (Manchester City 2022-23)
  • 23 – Alexander Sørloth (Villarreal 2023-24)
  • 15 – Martin Ødegaard (Arsenal 2022-23)
Erling Haaland

TOPPSCORER: Erling Braut Haaland ble for andre sesong på rad toppscorer i Premier League.

Foto: BEN STANSALL / AFP

På kvinnesiden er det vanskelig å sammenligne, fordi profesjonell klubbfotball har vært utbredt i mindre enn 10 år. Men få lag i VM i fjor hadde en bedre angrepstrio enn Hegerberg, Graham Hansen og Reiten.

Disse stjernene utgjør imidlertid bare en del av laget.

Jevnt fordelt

Norge hadde flere gode spillere på 90-tallet.

Talentet var jevnere fordelt. Det fantes flere typer som Ryerson: Solide spillere som leverte jevnt og trutt for sterke lag. Halvparten av troppen i 98-VM spilte i Premier League, og syv av dem var i Manchester United, Chelsea, Liverpool og Leeds, de fem øverste lagene i ligaen den sesongen.

Den bakre fireren som slo Brasil, spilte for Liverpool (Stig Inge Bjørnebye), United (Henning Berg, Ronny Johnsen) og Celta Vigo (Dan Eggen). Celta kom på sjetteplass det året, før United vant trippelen ett år senere.

Norge Brasil VM 1998

26 ÅR SIDEN: Jubelen sto i taket hos det norske laget etter 2-1-seieren over Brasil på sankthansaften i 1998. Fra venstre: Jostein Flo, Vidar Riseth, Stig Inge Bjørnebye, Dan Eggen, Erik Mykland og Vegard Heggem.

Foto: OMAR TORRES / AFP

Også spillerne fra norske klubber holdt høy klasse.

Norsk fotball lå nærmere de store ligaene, før det økonomiske gapet ble enormt. Seks måneder før VM i ‘98 vant Rosenborg 2–0 mot Real Madrid. Fra 2005 til 2007 nådde Trondheims-Ørn og Kolbotn hver sin semifinale i datidens Mesterliga, UEFA’s Women’s Cup. Nå er det sensasjon om Brann når kvartfinalen.

Det er lett å undervurdere betydningen av lagets svakeste ledd, spesielt defensivt.

De smarteste lagene i Premier League prioriterer defensive spillere. Liverpool ble best da de slo rekordene for tidenes dyreste keeper (Alisson) og forsvarsspiller (Virgil van Dijk). Manchester City får tyn for å bruke en milliard kroner på en venstreback som Joško Gvardiol, men det gjør at de stiller uten svakheter.

Favoritten i EM er ikke nødvendigvis laget med de største stjernene, men det hvor den svakeste spilleren likevel scorer 8 av 10.

Underpresterer

Likevel: Ingen kan benekte at Norge skal levere langt bedre.

Det skal være mulig å slå Skottland over to kamper med stoppere fra Brentford og Napoli.

Norges herrer virker stadig bedre på papiret. Sørloth begynte først å briljere i La Liga denne sesongen, etter kvaliken, og de unge vingene Antonio Nusa og Oscar Bobb har blomstret i etterkant av fadesen.

Men så startet Sørloth og Bobb ved siden av Haaland og Ødegaard i de to vennskapskampene på Ullevaal nå i mars, og da tapte Norge mot Tsjekkia (1–2) og delte poengene med Slovakia (1–1).

Lite tyder på at vinnerformelen er nær.

Norge Tsjekkia Ullevaal

NYTT TAP: Norge tapte 1–2 hjemme mot Tsjekkia i forrige landslagsperiode.

Foto: Lise Aaserud / NTB

Enn så lenge fortsetter Norge å forvirre resten av verden. Sett fra land som Spania kan dette virke som en gullalder. Zoomer man inn, har landslagene fått flere stjerner, men mistet balanse og harmoni.

Slagordet til Norges Fotballforbund er «sterkere sammen».

Hadde det bare vært sant.

Siste nytt

  • Slik starter England

    Det var knyttet stor forventning til hvilke elleve utvalgte Gareth Southgate ville stille til EM-åpningen mot Serbia søndag kveld.

    Nå har England-sjefen landet på følgende lag:
    Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier – Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham – Bukayo Saka, Harry Kane, Phil Foden.

    Mest oppsiktsvekkende er det at Alexander-Arnold, som spiller høyreback på klubbnivå for Liverpool, er midtbanespiller for landslaget.

    Kampstart mellom England og Serbia er klokken 21:00, og den følger du direkte på NRK Sport radio,

  • TV 2 gikk i svart: – Trolig forårsaket av et lynnedslag

    Midt i 1. omgang mellom Danmark og Slovenia gikk TV 2 i svart.

    Nesten 25 minutter var spilt da bildene ble borte. Etter 50 sekunder ble det sorte bildet erstattet med en plakat med påskriften «straks tilbake».

    – Vi har hatt et strømbrudd i Bergen. Trolig forårsaket av et lynnedslag. Det gjorde at strømmen gikk på Media City som gjorde at vi var nede. I øyeblikket vi fikk tilbake strømmen fikk vi kampen opp, og nå skal visst alt være i orden igjen. Det skal ha vært et lynnedslag som forårsaket det, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til NRK.

    Etter drøyt to minutter uten TV-bilder kom kampbildene opp igjen. Danmark ledet 1-0 både før og etter at kanalen gikk i svart, og TV-seerne ble ikke snytt for noen høydepunkter.

    Slik så kampen ut for TV-seeren etter 25 minutter.
    Foto: SKJERMDUMP TV 2
  • Wærenskjold vant Belgia rundt

    Uno X-rytter Søren Wærenskjold hang med helt inn på søndagens siste etappe og tok sammenlagtseieren i Belgia rundt.

    Han endte fire sekunder foran Mathias Vacek i sammendraget.

    – Det har ikke vært lett, hverken i går eller i dag. Dette gir selvtillit, men jeg har gitt alt og kjempet for hvert sekund, sier Wærenskjold i et intervju med arrangøren.

    Nordmannen takket også laget, og sa dette ikke hadde gått uten dem.

    – Det er Uno X' største sammenlagtseier. En perfekt løst sisteetappe, meldte Eurosports kommentator Theis Magelssen da sammenlagtseieren var sikret.

    Nordmannen åpnet rittet med seier på onsdagens tempoetappe. Siden har han beholdt ledertrøya, og han viser form to og en halv uke før Tour de France.

    Tim Merlier vant etappen som hadde både start og mål i Brussel.

    Tour de France 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal