Hopp til innhold
Kommentar

Den falske gullalderen

Aldri har Norges fotballstjerner oppnådd så mye mer for sine klubber enn de gjør på landslagene.

Alexander Sørloth, Ada Stolsmo Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Martin Ødegaard

NORSKE STJERNER: Sjeldent har norsk fotball så mange stjerner som nå. Fra venstre: Alexander Sørloth, Ada Stolsmo Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Martin Ødegaard.

De mest forvirrede må være spanjolene.

Sist søndag scoret Alexander Sørloth fire mål mot Real Madrid. Før helgen var han toppscorer i La Liga én runde før slutt med 23 mål, ingen av dem på straffer, alle for Villarreal, et lag som ligger på åttendeplass.

Jørgen Strand Larsen har scoret 13 mål for Celta Vigo, mens Ørjan Nyland vokter buret for Sevilla.

I Premier League har Martin Ødegaard herjet igjen, og Erling Braut Haaland scoret bare 27 ligamål – ned fra 36 i fjor. I Mesterligaen temmet Julian Ryerson nylig Kylian Mbappé da Dortmund nådde finalen.

Ryerson Mbappe

STILNET MBAPPÉ: Julian Ryerson og Borussia Dortmund holdt nullen i begge kampene mot PSG i semifinalen i Mesterligaen.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Caroline Graham Hansen leverer en utenomjordisk sesong for Barcelonas kvinnelag – 35 kamper, 27 mål, 25 målgivende – med en nærteknikk som er så bra at minst én spanjol må ha dobbeltsjekket at hun faktisk er norsk.

Før Artem Dovbyk scoret tre for Girona fredag kveld, kom toppscorerne i Spanias to øverste divisjoner fra Trondheim og Tåsen.

Sørloth Marca

SLIK BLIR MAN TOPPSCORER: Sørloth prydet forsiden av Marca etter kampen mot Real Madrid. Tittelen, oversatt til norsk, betyr: «Slik blir man toppscorer!»

Foto: Faksimile: Marca

Nå jakter Graham Hansen trippelen i Mesterliga-finalen mot Lyon, hvor Ada Hegerberg scorer så sant hun er på banen. I England la Guro Reiten opp til to mål da Chelsea ble seriemestere forrige helg.

Dette burde vært en norsk gullalder, kan spanjolene si.

Men de som så VM for kvinner i fjor, vet at Norge tapte 3–1 mot Japan i åttedelsfinalen. De som fulgte Spania i EM-kvaliken for herrer, vet at Norge blir hjemme i sommer.

Har vi hatt en merkeligere tid i norsk fotball?

Klør seg i hodet

For hvert mål stjernene scorer ute i de store ligaene, øker spriket mellom det de får til for sine klubber og det Norge får til som lag.

Det er neppe bare spanjolene som klør seg i hodet.

Norges herrer har fortsatt ikke nådd et mesterskap siden EM i 2000, selv om turneringen nå er utvidet til 24 lag. Kvinnene har røket ut av gruppespillet i EM to ganger på rad, og har ikke levert et skikkelig bra mesterskap siden EM i 2013.

Hvordan er det mulig?

Norge fotball-VM

VM-FIASKO: Det norske laget tok seg så vidt videre fra gruppespillet i VM i fjor sommer. I sluttspillet ble det stopp i første hinder mot Japan.

Foto: DAVID ROWLAND / Reuters

På herresiden har diverse analyser vært innom alt fra tung kritikk av trener Ståle Solbakken til at Skottland var i form i kvaliken, sene baklengsmål, mangel på råskap, benkeslitere, sjansesløsing, uflaks og mer.

Men zoomer man ut, har kvinnelandslaget slitt vel så mye med å få maks ut av de store navnene når det gjelder, om så treneren heter Martin Sjögren eller Hege Riise.

Det er lett å la seg blende av stjernene.

Offensiv gullalder

Nesten samtlige av dem er målmaskiner, driblere og playmakere.

Norge er inne i en offensiv gullalder.

På herrelagene som sist nådde VM (1994, 1998) og EM (2000), var ingen i nærheten av Haaland og Ødegaard. Spissene spilte for gode lag i Premier League, men ingen sloss om Gullballen eller slo målrekorder som hadde stått i flere tiår.

Dette er det meste de fremste spissene scoret i sine mest produktive sesonger i en av de fem store europeiske ligaene:

 • 18 – Ole Gunnar Solskjær (Manchester United 1996-97)
 • 14 – Steffen Iversen (Tottenham 1999-2000)
 • 13 – John Carew (Aston Villa 2007-08)
 • 11 – Tore André Flo (Chelsea 1997-98)

Her er de tre beste i dagens stall:

 • 36 – Erling Braut Haaland (Manchester City 2022-23)
 • 23 – Alexander Sørloth (Villarreal 2023-24)
 • 15 – Martin Ødegaard (Arsenal 2022-23)
Erling Haaland

TOPPSCORER: Erling Braut Haaland ble for andre sesong på rad toppscorer i Premier League.

Foto: BEN STANSALL / AFP

På kvinnesiden er det vanskelig å sammenligne, fordi profesjonell klubbfotball har vært utbredt i mindre enn 10 år. Men få lag i VM i fjor hadde en bedre angrepstrio enn Hegerberg, Graham Hansen og Reiten.

Disse stjernene utgjør imidlertid bare en del av laget.

Jevnt fordelt

Norge hadde flere gode spillere på 90-tallet.

Talentet var jevnere fordelt. Det fantes flere typer som Ryerson: Solide spillere som leverte jevnt og trutt for sterke lag. Halvparten av troppen i 98-VM spilte i Premier League, og syv av dem var i Manchester United, Chelsea, Liverpool og Leeds, de fem øverste lagene i ligaen den sesongen.

Den bakre fireren som slo Brasil, spilte for Liverpool (Stig Inge Bjørnebye), United (Henning Berg, Ronny Johnsen) og Celta Vigo (Dan Eggen). Celta kom på sjetteplass det året, før United vant trippelen ett år senere.

Norge Brasil VM 1998

26 ÅR SIDEN: Jubelen sto i taket hos det norske laget etter 2-1-seieren over Brasil på sankthansaften i 1998. Fra venstre: Jostein Flo, Vidar Riseth, Stig Inge Bjørnebye, Dan Eggen, Erik Mykland og Vegard Heggem.

Foto: OMAR TORRES / AFP

Også spillerne fra norske klubber holdt høy klasse.

Norsk fotball lå nærmere de store ligaene, før det økonomiske gapet ble enormt. Seks måneder før VM i ‘98 vant Rosenborg 2–0 mot Real Madrid. Fra 2005 til 2007 nådde Trondheims-Ørn og Kolbotn hver sin semifinale i datidens Mesterliga, UEFA’s Women’s Cup. Nå er det sensasjon om Brann når kvartfinalen.

Det er lett å undervurdere betydningen av lagets svakeste ledd, spesielt defensivt.

De smarteste lagene i Premier League prioriterer defensive spillere. Liverpool ble best da de slo rekordene for tidenes dyreste keeper (Alisson) og forsvarsspiller (Virgil van Dijk). Manchester City får tyn for å bruke en milliard kroner på en venstreback som Joško Gvardiol, men det gjør at de stiller uten svakheter.

Favoritten i EM er ikke nødvendigvis laget med de største stjernene, men det hvor den svakeste spilleren likevel scorer 8 av 10.

Underpresterer

Likevel: Ingen kan benekte at Norge skal levere langt bedre.

Det skal være mulig å slå Skottland over to kamper med stoppere fra Brentford og Napoli.

Norges herrer virker stadig bedre på papiret. Sørloth begynte først å briljere i La Liga denne sesongen, etter kvaliken, og de unge vingene Antonio Nusa og Oscar Bobb har blomstret i etterkant av fadesen.

Men så startet Sørloth og Bobb ved siden av Haaland og Ødegaard i de to vennskapskampene på Ullevaal nå i mars, og da tapte Norge mot Tsjekkia (1–2) og delte poengene med Slovakia (1–1).

Lite tyder på at vinnerformelen er nær.

Norge Tsjekkia Ullevaal

NYTT TAP: Norge tapte 1–2 hjemme mot Tsjekkia i forrige landslagsperiode.

Foto: Lise Aaserud / NTB

Enn så lenge fortsetter Norge å forvirre resten av verden. Sett fra land som Spania kan dette virke som en gullalder. Zoomer man inn, har landslagene fått flere stjerner, men mistet balanse og harmoni.

Slagordet til Norges Fotballforbund er «sterkere sammen».

Hadde det bare vært sant.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Regan Smith satte verdensrekord på 100 meter rygg

  Den amerikanske svømmeren Regan Smith viste kjempeform da hun svømte inn til 57,13 og verdensrekord på 100 meter rygg under landets OL-uttak tirsdag.

  Dermed tok hun også tilbake verdensrekorden hun mistet i 2019.

  – Det var planen. Jeg er så stolt av meg selv, sa hun etter tirsdagens maktdemonstrasjon.

  Smith skal ikke svømme 100 meter butterfly under OL. Hun endte bak Gretchen Walsh og Torri Huske i uttaket denne uken. Der er det bare de beste i Indiana som får OL-plass.

  Caeleb Dressel, som vant fem gull under OL i Tokyo i 2021, er også med i uttaksuken. Han tok i 2022 pause fra sporten, og han feilet med å kvalifisere seg til VM i fjor.

  (NTB/NRK)

  JTWuSsm7KMI
  Foto: AP
 • Kina sender omstridte svømmere til OL

  Elleve svømmere som var innblandet i en omfattende dopingsak, er tatt ut i Kinas tropp til sommerens OL i Paris.

  De elleve som er tatt ut, er en del av totalt 23 kinesiske svømmere som testet positivt for den prestasjonsfremmende hjertemedisinen trimetazidin i forkant av OL i Tokyo i 2021.

  Svømmerne ble i etterkant frikjent da kinesiske myndigheter og Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) konkluderte med at de hadde fått det i seg gjennom matforurensing på et hotell.

  I etterkant har blant andre USA reagert sterkt på frikjennelsen.

  Blant de elleve utøverne som skal delta er Zhang Yufei og Wang Shun som begge tok OL-gull i Tokyo.

  (NTB/NRK)

  6u69yxENT8U
  Foto: AP
 • Panthers tapte for Oilers – fortsatt ett steg unna Stanley Cup-trofeet

  Florida Panthers hadde tirsdag sin andre sjanse til å avgjøre NHL-sluttspillet. I stedet vant Edmonton Oilers 5-3 og holder liv i finaleduellen.

  Fra start gikk imidlertid kampen gjestenes vei, og Edmonton kunne notere seg for 1-0 ved Connor Brown drøyt fem minutter ut i første periode. I den andre perioden la Zach Hyman raskt på til 2-0, mens en annen Connor – denne gangen McDavid – økte til 3-0 etter fem spilleminutter.

  Snaut to minutter senere fikk vertskapet sin første nettkjenning, ved Matthew Tkachuk. Deretter var det Oilers som økte avstanden igjen, da Corey Perry satte inn 4-1, fulgt av en ny redusering fra Floridas Evan Rodrigues bare 14 sekunder senere.

  Fire minutter ut i den tredje perioden begynte det å lukte mulig gull for Panthers da Oliver Ekman-Larsson reduserte igjen. Dermed var Edmontons ledelse skrumpet inn til ett mål på stillingen 4-3.

  På tampen tok Panthers ut målvakt Sergei Bobrovsky for å øke presset fremover. Men i stedet for å sikre seg forlenging av kampen, ga det rom for at Connor McDavid kunne score sitt andre mål for kvelden og fastsette sluttresultatet til 5-3.

  Fredag får Panthers en ny mulighet til å sikre seg pokalen. Eller så kommer Oilers seg à jour med en hjemmeseier, slik at det hele avgjøres i en sjuende og siste finalekamp førstkommende mandag.

  (NTB)

  2024 Stanley Cup Final - Game Five
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal