Hopp til innhold
Kombinertlandslaget
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kombinert, kvinner og menn

Oppsummert

  • Her oppdaterer vi fra kombinertutøvernes sesong.
  • USAs kombinertlag stopper samarbeid med Norge – i økonomisk krise

    Det amerikanske kombinertlaget har ikke nok penger til å videreføre engasjementet som er satt i gang mellom Norge og USA.

    Det opplyser det amerikanske forbundet i en pressemelding.

    I fjor høst ble det klart at det norske kombinertlandslaget skulle bidra i utviklingen av USAs beste kombinertutøvere. Håpet var blant annet å vekke og øke interessen for sporten i Nord-Amerika.

    Det amerikanske laget fikk i april beskjed om at de måtte oppdrive 150.000 dollar, omkring 1,6 millioner norske kroner, for å fortsette samarbeidet med Norges Skiforbund den kommende sesongen.

    USAs kombinertlag opplyser at innsamlingsjobben landet «langt under målet».

    Norges kombinertlandslag har tidligere hatt samarbeid med Estland og Kasakhstan. Sportssjef Ivar Stuan erkjente overfor NTB i november at han fryktet for interessen rundt kombinertsporten.

    – Ja. Det overordnede målet for det vi gjør med USA, er å få dem opp i toppen, og at interessen i USA er til stede. USA er et kjempeviktig marked for IOC, så vår tanke er å hjelpe amerikanerne med å bli så gode som mulig, sa Stuan.

    Den internasjonale olympiske komité (IOC) har tidligere signalisert at kombinert står i fare for å miste statusen som OL-gren.

    (©NTB)

    Ivar Stuan
    Foto: NTB
  • Oftebro brakk hånden på trening: – Nå er det vel bare å gi opp

    Det norske kombinerthåpet Jens Lurås Oftebro (23) pådro seg to brudd i høyrehånden etter en løpetur hjemme i Oslo.

    – Uhellet skjedde på en løpetur med broderen (Einar) søndag. Jeg falt, men trodde det hadde gått bra. Så kjente jeg at det var noe galt med hånden, og heldigvis var vi ikke så langt unna legevakten, forteller Oftebro til NTB.

    Kombinertlandslaget avsluttet en samling i Lillehammer før helgen. Sportssjef Ivar Stuan virket litt oppgitt da NTB tok kontakt om Oftebros skade.

    – Jeg vet ikke hva som har skjedd annet enn at jeg ser bildet av ham med hånden i gips. Nå er det vel bare å gi opp, sier Stuan lattermildt.

    Oftebro må belage seg på fire til seks uker med gips.

    – Det er selvsagt synd at dette skulle skje i forkant av VM på hjemmebane, men jeg tror det skal gå fint. Det er et stykke til vi er der, sier Oftebro.

    Han er ikke alene på laget om å slite i sesongoppkjøringen. Nylig brakk Jørgen Graabak albuen og underarmen etter fall på rulleski.

    (©NTB)

    oftebro
    Foto: Jorunn Hatling / NRK
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • Mari Leinan Lund med alvorlig kneskade

    Kombinertutøver Mari Leinan Lund har revet av korsbåndet og ødelagt menisker i kneet etter et fall i Granåsen under prøve-VM fredag 15. mars.

    Det opplyser hun på Instagram.

    «Ikke den sesongavslutningen jeg drømte om. Likevel overveldet over all støtte og hjelp jeg får og har fått den siste tiden. Har et tøft år i vente, men er klar for å gjøre den jobben som skal til for å få et sterkt og friskt kne igjen. Skal ha verdens beste rehab», skriver hun videre på Instagram.

    24-åringen har to verdenscupseiere og 12 pallplasser i karrieren.

    Mari Leinan Lund
    Foto: NTB
  • Westvold Hansen best etter hoppingen i Granåsen

    Gyda Westvold Hansen ledet kvinnenes kombinertrenn i Granåsen etter hoppdelen. Hun går ut ni sekunder foran nærmeste konkurrent.

    Ida Marie Hagen, som allerede har sikret seg verdenscuptrofeet, fikk til 102 meter og 113,5 poeng. Det holder til en fjerdeplass, og hun går ut 32 sekunder bak ledende Gyda Westvold Hansen.

    Det er en avstand hun normalt ikke har noen problemer med å ta igjen. Langrennet starter klokken 16:10.

    Østerrikske Lisa Hirner fikk opp 101 meter og er nummer to og starter ni sekunder bak. Haruka Kasai fra Japan med 99 meter på tredjeplassen går ut 30 sekunder bak.

    Øvrige norske plasseringer foran langrennet over 5 kilometer: 13) Marte Leinan Lund 94,7 (89,5) – 1.47 min. bak, 29) Mille Marie Hagen 54,0 (71,5) – 4.30 og 32) Hanna Midtsundstad 10,6 (53) – 7.23.

    I herrenes hopprenn – uten Jarl Magnus Riiber som må opereres – ble det langt fra norsk dominans. Espen Bjørnstad er best plassert før langrennet på en syvendeplass, 1.07 minutt bak østerrikske Stefan Rettenegger som leder.

    Simen Tiller og Jørgen Graabak følger på plassene bak Bjørnstad, henholdsvis seks og ni sekunder bak lagkameraten.

    Jens Luraas Oftebro går ut som nummer 15 i langrennet kl. 14.55, og starter 1.55 bak Rettenegger. Det kombinerte langrennet for både kvinner og menn sendes direkte på NRK1.(NTB/NRK)

    Verdenscup kombinert, hopp kvinner.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
Ida Marie Hagen viste seg knallsterk i langrennsdelen av kombinert i Holmenkollen. Hun tok inn over ett minutt på lederen og seiret i nasjonalanlegget.
Jarl Magnus Riiber

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal