Basket-Kobe nærmer seg Michael Jordan

I natt blir basket-stjernen Kobe Bryant trolig tidenes yngste til å score 30.000 poeng i NBA. Og nå har han rekorden til selveste Michael Jordan i siktet.

Michael Jordan og Kobe Bryant

Unggutten Kobe Bryant (t.h.) rakk akkurat å prøve seg mot Michael Jordan før Jordan la basketskoene på hylla. Nå er jyplingen i ferd med å gå forbi mesteren på tidenes toppscorerliste.

Foto: VINCE BUCCI / AFP

På bildet over prøver 19 år gamle Kobe Bryant å stoppe mannen som allerede da var regnet som tidenes beste basketballspiller, 34 år gamle Michael Jordan.

14 år senere er Bryant i ferd med å utfordre Jordan på ny.

I fotsporene til sitt idol

Kobe Bryant

Kobe Bryant hopper nok ikke like høyt som før, men har levert en av sine mest solide sesonger. Han har aldri vært så treffsikker som i år.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Siden han kom inn i NBA har Kobe Bryant forsøkt å fylle skoene til «Air Jordan». Bryant spiller samme posisjon og har relativt lik spillestil. Han har vunnet fem NBA-titler mot Jordans seks. Han har valgt trøye nummer 24, ett nummer høyere enn Jordans 23.

Og Bryant har sakte, men sikkert kommet nærmere og nærmere Jordans scoringsrekord på 32.292 poeng.

I natt kan Los Angeles Lakers-spilleren bli tidenes yngste til å passere den magiske grensen på 30.000 poeng - fire år tidligere enn Jordan - og da er det bare litt over 2000 poeng opp til idolet.

Det ligger han an til å ta igjen allerede i løpet av neste sesong, såfremt han fortsetter å score blant ligaens beste, altså rundt 25 poeng per kamp.

Nummer fem på tidenes toppscorerliste

Michael Jordan og Kobe Bryant

Michael Jordan og Kobe Bryant i den årlige showkampen mellom de beste spillerne i øst og vest i 2003. Dette var Jordans aller siste sesong som spiller.

Foto: MARC SEROTA / REUTERS

Bryant scoret hele 39 poeng mot Houston Rockets natt til onsdag, og har nå satt 29.987 poeng i løpet av sine 17. sesonger i NBA.

Dermed er han nummer fem på toppscorerlisten i NBA-historien, bak fire av basketballens største: Wilt Chamberlain, Karl Malone, Kareem Abdul-Jabbar og, den største av dem alle, Michael Jeffrey Jordan.

34 år gamle Bryant blir den klart yngste som når det celebre selskapet. Han kom inn i NBA allerede som 18-åring, rett fra videregående, så han har hatt forsprang på flere av historiens største poengplukkere.

Fire store hindre

Spørsmålet som nå stilles i basketverdenen er hvor høyt opp på lista Bryant havner før han gir seg i NBA. Her er hindrene han fortsatt må forsere:

Wilt Chamberlain, 31.419 poeng: En 216 centimeter høy atlet som dominerte på 60- og 70-tallet - da de fleste NBA-spillere var hvite, tynne og sjelden over to meter. Han er kanskje aller mest kjent for å ha scoret 100 poeng i én kamp. Ingen andre har vært i nærheten av det hverken før eller etter (Kobe Bryant er nærmest med 81 poeng). Bryant ligger an til å ta igjen Wilt Chamberlain og gå opp på fjereplass allerede i løpet av denne sesongen, ifølge ESPN Stats & Info.

Michael Jordan, 32.292 poeng: Jordan er den spilleren i NBA som har scoret flest poeng per kamp, med 30,1 poeng i snitt. Til sammenligning er det ingen som har scoret mer enn 28 per kamp denne sesongen. Jordan er imidlertid bare nummer tre på lista over tidenes toppscorer, blant annet fordi han har spilt færre sesonger enn de andre på lista. Jordan er regnet som tidenes beste basketspiller av de aller fleste likevel, men kan fort havne bak Bryant på toppscorerlista i løpet av neste sesong.

Karl Malone, 36.928 poeng: Opp til nestemann er det derimo et langt større byks. Evighetsmaskinen Malone spilte 19 sesonger i NBA, og var neste aldri skadet. Det, sammen med et poengsnitt på 25 per kamp, har gjort ham til tidenes nest mestscorende.

Kareem Abdul-Jabbar

Kareem Abdul-Jabbars ustoppelige «sky hook», hvor han bruker sin 218 centimeter høye kropp til å holde motstanderen unna ballen samtidig som han slipper ballen fra så stor høyde som mulig.

Foto: Reed Saxon / AP

Kareem Abdul-Jabbar, 38.387 poeng: Han er kanskje ikke noe kjent navn i Norge, men Kareem Abdul-Jabbar er fortsatt i en klasse for seg på toppscorerlista. Han spilte i NBA i hele 20 år, og i løpet av hele den tiden var det ingen som greide å finne en måte å stoppe hans beryktede «sky hook», hvor den treffsikre 218-centimetersmannen strakk ut armen og skjøt ballen fra så stor høyde at det var nesten umulig å stoppe ham.

Kan han ta førsteplassen?

ESPN Stats & Info anslår at Bryant kommer til å ta igjen Kareem Abdul-Jabbar helt på toppen av lista i 2016/17-sesongen, men bare om Bryant fortsetter å score 25 poeng per kamp i fire år til. Det ville være uvanlig for en spiller som allerede er 34 år gammel, men Bryant har brutt barrierer gjennom hele sin karriere.

Det største spørsmålet blir dermed hvor lenge Bryant kommer til å fortsette. Jordan holdt på til han var 40, Abdul-Jabbar til han var 42, men 34-åringen Bryant har snakket om at han ikke orker å holde på så lenge.

– Min nåværende toårskontrakt kan fort bli min siste, sa Kobe Bryant til CBS Sports tidligere i år.

– Men man vet aldri, kommenterte han raskt.

For det spørs om mannen med det mest notoriske konkurranseinstinktet i amerikansk idrett ville greid å legge opp med bare noen tusen poeng igjen til poengtronen.

Video: Både Kobe Bryant og Michael Jordan var med i NRKs reportasje om Dream Team fra OL i sommer.

Dreamteam gjennom 20 år

Dream Team gjennom 20 år.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal