Hopp til innhold

Innrømmer å ha knasket piller med ruseffekt i OL

De australske svømmerne innrømmer å ha misbrukt smertestillende piller under OL i London. Nå kan de vente seg tøffe reaksjoner.

Australske svømmere

Nå venter oppvasken: 'Weapons of Mass Destructions' innrømmer og beklager at de brukte ulovlige tabletter før OL-konkurransene i London. Australia gjorde sitt dårligste svømme-OL på 20 år

Foto: WILLIAM WEST / Afp

De ble kalt «Weapons of Mass Destruction», de australske herresvømmerne som skulle til London-OL for å sanke gullmedaljer.

James Magnussen, Eamon Sullivan, James Roberts, Matt Targett, Cameron McEvoy og Tommaso D'Orsogna skulle mose konkurrentene i det olympiske bassenget. Men det gjorde de på ingen måte.

Dårligste OL på 20 år

Med bare én gullmedalje gjorde den vanligvis så sterke svømmenasjonen sitt dårligste OL på 20 år. Og det var første OL siden 1976 uten et eneste individuelt gull til de australske svømmerne.

Det fikk den australske idrettsledelsen til å reagere. Tidligere denne uken ble det offentliggjort en rapport der både ledelsen og svømmerne blir knallhardt kritisert for sin oppførsel under OL . De blir beskyldt for blant annet alkohol- og pillemisbruk.

– Vi har sviktet dere

I en uttalelse bekrefter de seks nevnte svømmerne dette, og beklager det.

– Vi har sviktet både oss selv og alle som har støttet oss, sa de seks på en pressekonferanse om saken fredag. – Vi er veldig lei oss for det vi gjorde, legger de til.

Episoden de først og fremst sikter til, var en kveld på treningsleiren i Manchester noen få dager før stjernelaget på 4 x 100 m fri skulle i aksjon. Da hadde de i forbindelse med en middag tatt tabletter av typen Stilnox.

Kan gjøre folk "høye"

Australias OL-lag på 4x100 m fri

De ser betenkte ut, de australske svømmerne i kvalifiseringen på 4 x 100 m fri i London-OL. Nå vet vi hvorfor

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Dette er tabletter som er reseptbelagte. De skal brukes av folk med søvnproblemer, og bivirkningene kan gjøre folk "høye" og gi hallusinasjoner. Svømmerne hadde etter middagen ringt til tilfeldige telefoner og også gått rundt og banket på dørene til lagkamerater.

– Vi innrømmer dette. Det vi gjorde, var dumt, sier de seks.

"Weapons of Mass Destructions" var blant de fremste favorittene på 4 x 100 m fri. De kom ikke engang på pallen.

– Men vi var ikke fulle, og vi var i seng klokka 11.30, legger de til til sitt forsvar. De mener heller ikke at denne pillebruken hadde noe vesentlig å si for prestasjonene deres i konkurransene.

Forbudt i Australia

Uansett venter det svømmerne en tøff høring av et panel fra Australias OL-komité (AOC). Stoffet i Stilnox-pillene står ikke på forbudslista til IOC. Men den australske OL-komiteen hadde rett før OL i London lagt ned forbud mot bruk av disse pillene.

James Magnussen forteller at han tok tablettene fordi han følte presset ble svært sterkt foran OL-konkurransene. Fire av de fem andre tok også tabletter, bare James Roberts holdt seg unna.

– I ettertid ser jeg jo at det var svært dumt av oss å gjøre det vi gjorde, sier Magnussen.

Eks-svømmer ble avhengig

AOC forbød Stilnox tre uker før OL. Årsaken var at den tidligere svømmeren Hrant Hackett hadde stått fram og innrømmet at han hadde blitt avhengig av pillene.

Nå vurderer AOC hvilke følger dette skal få, både for australsk svømmesport generelt og for de seks utøverne spesielt. Det kan bli mindre midler til oppkjøringen fram mot Rio-OL i 2016, og svømmere kan bli satt ut av landslagstroppen.

– Det er for tidlig å si noe om hvilke reaksjoner vi velger. Men vi har tidligere ikke vært redd for å sette ut av landslag og OL-tropper utøvere som ikke holder den oppførsels-standarden vi krever, sier AOC-sekretær Craig Phillips.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal