Hopp til innhold

«Drakk seg fulle, misbrukte reseptbelagte medisiner og mobbet hverandre»

I en fersk rapport rettes det alvorlige anklager mot den australske svømmetroppen fra London-OL. Nå blir det oppvask, og oppførselen kan resultere i sanksjoner fra Den internasjonale olympiske komité.

Svømming, OL

Australia leverte sitt svakeste svømme-OL siden 1992 i London i fjor sommer. Nå foregår det full oppvask av hvorfor toppresultatene uteble.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Australia tok ti OL-medaljer i London-bassenget, men bare én av dem var i gull. For den store svømmenasjonen var det den svakeste OL-innsatsen på 20 år.

London Olympics Swimming Men

Australia tok sølv på herrenes 4 x 100-meter medley i London. Fra venstre: Matt Targett, James Magnussen, Christian Sprenger og Hayden Stoeckel.

Foto: Matt Slocum / Ap

Resultatene, som omtales som «skandaløst svake», har blitt fulgt iherdig opp av australierne, og tirsdag ble en ny avslørende rapport lagt frem.

Opplysningene som kommer frem, er dyster lesning:

«Utøvere drakk seg fulle»

  • Rapporten slo fast at svømmelandslaget manglet en klar ledelse.
  • Uenigheter innad i laget ble feid under teppet i frykt for å ødelegge forberedelsene til lekene.
  • Utøvere drakk seg fulle, misbrukte respeptbelagte legemidler, var ute etter fastsatt sengetid og mobbet andre svømmere på laget.
  • Ledere og støtteapparat feilet i å disiplinere utøvere etter regelbrudd.
  • Utøvere har omtalt lekene som svært ensomme, at moralen i laget sank drastisk etter hvert som gullmedaljene uteble.

Totalt dro de australske svømmerne hjem med ett gull, seks sølv og tre bronse fra London-OL. Det ene gullet ble vunnet på kvinnenes 100-meter stafett. Altså ingen individuelle gull.

Til sammenligning tok Australia hele 20 medaljer i Beijing-OL fire år tidligere - seks av dem i gull.

– Australia gjorde et katastrofalt dårlig mesterskap, sier Norges landslagstrener Petter Løvberg til NRK.no.

– Merket ingenting

Petter Løvberg

Petter Løvberg har aldri opplevd lignende problemer som australierne opplevde under London-OL.

Foto: Matt York / NTB scanpix

Den norske landslagstreneren hevder han og den norske svømmetroppen ikke fikk med seg de åpenbart store interne problemene som foregikk i den australske svømmetroppen under London-OL.

– Nei, vi merket ingenting. Det var ikke noe tema der og da. Vi hørte om dette i ettertid, sier Løvberg, som forteller at Australias svake OL-innsats har vært mye snakket om blant norske svømmere.

– Det som har skjedd her, er en problemstilling som flere nasjoner er opptatt av. Det går på at utøvere som er ferdig med sine øvelser, blir værende igjen i OL-landsbyen. Forståelig nok ønsker de å ta seg en fest etter å ha gjort unna sitt store mål. Problemet er at de da kanskje ødelegger forberedelsene til andre utøvere, som ennå ikke har vært i ilden, forklarer Løvberg.

– Jeg vil anta at det er utøvere som har blitt igjen i leiren etter sine øvelser er ferdiggjort, som står for festingen og drikkingen. Det er åpenbart forstyrrende for andre utøvere, sier Løvberg.

Landslagssjefen mener det er vanskelig å sammenligne problemstillingen til det australske laget med sitt eget lag.

– Vi har en såpass liten tropp, at vi aldri har hatt noen problemer av denne typen. Dette gjelder nok heller for store nasjoner, som Australia, som sender kanskje opp mot 40 utøvere til svømmekonkurransene i et OL, sier Løvberg.

Legger skylda på hovedtreneren

Leigh Nugent

Landslagstrener Leigh Nugent oppfordres til å ta et trenerkurs etter den svake ledelsen i London, ifølge rapporten.

Foto: Mark Baker / Ap

Rapportens mange rystende opplysninger blir stort sett knyttet opp til mangelen på disiplin fra lagledelsen, og spesielt én mann blir nevnt som syndebukk - landslagstreneren Leigh Nugent.

Den fyldige og krasse rapporten anbefaler at Nugent blir sendt på et tre-til-seks måneders trenerkurs før han får fortsette i jobben som landslagstrener.

Nugent har uttalt at han gjerne drar på trenerkurs, men misliker måten rapporten stempler ham som den store syndebukken. Rapporten omtaler også miljøet innad i svømmelaget som «giftig», et ord som Nugent misliker sterkt.

– Det er et veldig følelsesladd ord, sier Nugent.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke det. Men at stemningen i laget var så dårlig som rapporten skal ha det til, var ikke opplagt for meg, sier han videre.

Les også: 100.000 kondomer i OL-landsbyen

– Utbedringer har begynt

Det er en uavhengig komité, satt ned av det australske svømmeforbundet, som står bak rapporten.

I tillegg til de mange opplysningene som dukket opp, har komitéen også kommet opp med 35 forslag til forbedringer foran neste OL.

Den australske svømmepresidenten Barclay Nettlefold hevder forbundet allerede er i gang med å utbedre situasjonen på det australske landslaget.

James Magnussen

James Magnussen depper etter å ha blitt nummer to på 100-meter fristil under London-OL.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

– Før vi kan begynne å vinne nye gullmedaljer, ønsker vi å gjenvinne tilliten til nasjonen, og skape nytt samhold i svømmemiljøet på alle nivåer, heter det i en pressemelding fra svømmepresidenten.

– Det jobbes med å utarbeide et etisk rammeverk. Vi ønsker også å opprette en ny stilling, en øverste leder for landslaget, forsikret Nettlefold.

IOC varsler sanksjoner

Blant de verste anklagene i rapporten, er at svømmere skal ha misbrukt det smertestillende stoffet Stilnox under OL - et beroligende stoff som hjelper mot søvnproblemer.

Stoffet ble imidlertid ulovliggjort av det australske svømmeforbundet like før OL, og bruken var derfor ikke godkjent fra høyere hold.

Lovbruddet har gjort at den australske olympiske komité vurderer sanksjoner dersom utøvere som misbrukte stoffet blir identifisert.

– Dersom anklagene har rot i virkeligheten og utøvere blir trukket frem med navn, vil vi undersøke om det er muligheter for sanksjoner, sier presidenten i den australske olympiske komité, John Coates.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal