NRK Meny
Normal

«Drakk seg fulle, misbrukte reseptbelagte medisiner og mobbet hverandre»

I en fersk rapport rettes det alvorlige anklager mot den australske svømmetroppen fra London-OL. Nå blir det oppvask, og oppførselen kan resultere i sanksjoner fra Den internasjonale olympiske komité.

Svømming, OL

Australia leverte sitt svakeste svømme-OL siden 1992 i London i fjor sommer. Nå foregår det full oppvask av hvorfor toppresultatene uteble.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Australia tok ti OL-medaljer i London-bassenget, men bare én av dem var i gull. For den store svømmenasjonen var det den svakeste OL-innsatsen på 20 år.

London Olympics Swimming Men

Australia tok sølv på herrenes 4 x 100-meter medley i London. Fra venstre: Matt Targett, James Magnussen, Christian Sprenger og Hayden Stoeckel.

Foto: Matt Slocum / Ap

Resultatene, som omtales som «skandaløst svake», har blitt fulgt iherdig opp av australierne, og tirsdag ble en ny avslørende rapport lagt frem.

Opplysningene som kommer frem, er dyster lesning:

«Utøvere drakk seg fulle»

 • Rapporten slo fast at svømmelandslaget manglet en klar ledelse.
 • Uenigheter innad i laget ble feid under teppet i frykt for å ødelegge forberedelsene til lekene.
 • Utøvere drakk seg fulle, misbrukte respeptbelagte legemidler, var ute etter fastsatt sengetid og mobbet andre svømmere på laget.
 • Ledere og støtteapparat feilet i å disiplinere utøvere etter regelbrudd.
 • Utøvere har omtalt lekene som svært ensomme, at moralen i laget sank drastisk etter hvert som gullmedaljene uteble.

Totalt dro de australske svømmerne hjem med ett gull, seks sølv og tre bronse fra London-OL. Det ene gullet ble vunnet på kvinnenes 100-meter stafett. Altså ingen individuelle gull.

Til sammenligning tok Australia hele 20 medaljer i Beijing-OL fire år tidligere - seks av dem i gull.

– Australia gjorde et katastrofalt dårlig mesterskap, sier Norges landslagstrener Petter Løvberg til NRK.no.

– Merket ingenting

Petter Løvberg

Petter Løvberg har aldri opplevd lignende problemer som australierne opplevde under London-OL.

Foto: Matt York / NTB scanpix

Den norske landslagstreneren hevder han og den norske svømmetroppen ikke fikk med seg de åpenbart store interne problemene som foregikk i den australske svømmetroppen under London-OL.

– Nei, vi merket ingenting. Det var ikke noe tema der og da. Vi hørte om dette i ettertid, sier Løvberg, som forteller at Australias svake OL-innsats har vært mye snakket om blant norske svømmere.

– Det som har skjedd her, er en problemstilling som flere nasjoner er opptatt av. Det går på at utøvere som er ferdig med sine øvelser, blir værende igjen i OL-landsbyen. Forståelig nok ønsker de å ta seg en fest etter å ha gjort unna sitt store mål. Problemet er at de da kanskje ødelegger forberedelsene til andre utøvere, som ennå ikke har vært i ilden, forklarer Løvberg.

– Jeg vil anta at det er utøvere som har blitt igjen i leiren etter sine øvelser er ferdiggjort, som står for festingen og drikkingen. Det er åpenbart forstyrrende for andre utøvere, sier Løvberg.

Landslagssjefen mener det er vanskelig å sammenligne problemstillingen til det australske laget med sitt eget lag.

– Vi har en såpass liten tropp, at vi aldri har hatt noen problemer av denne typen. Dette gjelder nok heller for store nasjoner, som Australia, som sender kanskje opp mot 40 utøvere til svømmekonkurransene i et OL, sier Løvberg.

Legger skylda på hovedtreneren

Leigh Nugent

Landslagstrener Leigh Nugent oppfordres til å ta et trenerkurs etter den svake ledelsen i London, ifølge rapporten.

Foto: Mark Baker / Ap

Rapportens mange rystende opplysninger blir stort sett knyttet opp til mangelen på disiplin fra lagledelsen, og spesielt én mann blir nevnt som syndebukk - landslagstreneren Leigh Nugent.

Den fyldige og krasse rapporten anbefaler at Nugent blir sendt på et tre-til-seks måneders trenerkurs før han får fortsette i jobben som landslagstrener.

Nugent har uttalt at han gjerne drar på trenerkurs, men misliker måten rapporten stempler ham som den store syndebukken. Rapporten omtaler også miljøet innad i svømmelaget som «giftig», et ord som Nugent misliker sterkt.

– Det er et veldig følelsesladd ord, sier Nugent.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke det. Men at stemningen i laget var så dårlig som rapporten skal ha det til, var ikke opplagt for meg, sier han videre.

Les også: 100.000 kondomer i OL-landsbyen

– Utbedringer har begynt

Det er en uavhengig komité, satt ned av det australske svømmeforbundet, som står bak rapporten.

I tillegg til de mange opplysningene som dukket opp, har komitéen også kommet opp med 35 forslag til forbedringer foran neste OL.

Den australske svømmepresidenten Barclay Nettlefold hevder forbundet allerede er i gang med å utbedre situasjonen på det australske landslaget.

James Magnussen

James Magnussen depper etter å ha blitt nummer to på 100-meter fristil under London-OL.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

– Før vi kan begynne å vinne nye gullmedaljer, ønsker vi å gjenvinne tilliten til nasjonen, og skape nytt samhold i svømmemiljøet på alle nivåer, heter det i en pressemelding fra svømmepresidenten.

– Det jobbes med å utarbeide et etisk rammeverk. Vi ønsker også å opprette en ny stilling, en øverste leder for landslaget, forsikret Nettlefold.

IOC varsler sanksjoner

Blant de verste anklagene i rapporten, er at svømmere skal ha misbrukt det smertestillende stoffet Stilnox under OL - et beroligende stoff som hjelper mot søvnproblemer.

Stoffet ble imidlertid ulovliggjort av det australske svømmeforbundet like før OL, og bruken var derfor ikke godkjent fra høyere hold.

Lovbruddet har gjort at den australske olympiske komité vurderer sanksjoner dersom utøvere som misbrukte stoffet blir identifisert.

– Dersom anklagene har rot i virkeligheten og utøvere blir trukket frem med navn, vil vi undersøke om det er muligheter for sanksjoner, sier presidenten i den australske olympiske komité, John Coates.

Siste nytt

 • De norske frakjørt i Kitzbühel

  Vincent Kriechmayr var raskest på utfortreningen i Kitzbühel. Best av de norske var Aksel Lund Svindal. Han fullførte løpet 0,36 sekunder bak Kriechmayr og hadde femte raskeste tid. Alpinistene kjører super-G i Kitzbühel fredag og utforen lørdag.

  Svindal
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Rusten Wawrinka slått ut

  Stanislas Wawrinka er ute av Australian Open etter tap i strake sett mot Tennys Sandgren (USA).

  Amerikaneren vant 6-2, 6-1, 6–4 over Wawrinka, som nylig kom tilbake etter et halvt års skadeopphold.

  Stan Wawrinka
  Foto: Mike Hewitt / Afp
 • Hykkerud vrakes mot Serbia

  Joakim Hykkerud er ikke med i troppen som møter Serbia torsdag kveld. Christian Berge henter inn Espen Lie Hansen i troppen.

  Berge har tidligere meldt at han skal sette et voldsomt tempo mot Serbia i kveldens kamp.

  Espen Lie Hansen og Joakim Hykkerud
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-profiler: Tiril Eckhoff
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par
Sport i dag