Klitsjko gir fra seg tungvektstittelen

Ukrainske Vitalij Klitsjko (42) la mandag boksehanskene på hylla – sannsynligvis for godt – for å fokusere på politikk i hjemlandet.

Vitali Klitsjko

Vitalij Klitsjko leder opposisjonspartiet Udar i Ukraina. Den tidligere proffbokseren kjemper for å få det enorme landet inn i et samarbeid med den europeiske union.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Den Øst-Europeiske giganten på drøyt to meter har hatt tungvektstittelen i boksing siden 1999, og har forsvart beltet hele ni ganger. Mandag valgte imidlertid tungvektskjempen å gi fra seg beltet. Klitsjko uttalte at han neppe kommer til å bokse igjen:

– Det er ikke noe jeg ser for meg. Akkurat nå er fokuset mitt på politikk i Ukraina, og jeg føler at folket her trenger meg, sa 42-åringen ifølge BBC.

Klitsjko er leder i det ukrainske opposisjonspartiet Udar, som jobber for et tettere samarbeid med EU. De siste ukene har Ukraina vært preget av store protester mot den sittende regjeringen, etter at de valgte ikke å skrive under en samarbeidsavtale med EU.

Klitsjkos parti fikk 40 plasser i nasjonalforsamlingen i fjor, og flere meningsmålinger viser nå at Udar er like store som det sittende regjeringspartiet. For to uker siden forsøkte opposisjonsleder og tidligere proffbokser å framskynde det planlagte valget i 2015. Nasjonalforsamlingen stemte tirsdag 3. desember over et mistillitsforslag mot statsminister Mykola Azarovs regjering, men Klitsjko fikk ikke de stemmene han trengte.

Nå satser den tidligere tungvektsmesteren alt på sitt eget kandidatur til presidentvalget i 2015.

Kan få ny tittelkamp

– Med tanke på den ekstreme politiske situasjonen i Ukraina har Vitalij Klitsjko svart på sitt lands behov for kamp for menneskerettigheter og likhet. Han kjemper sin livs kamp, denne gangen utenfor ringen. Vi ønsker ham lykke til i sin politiske karriere, sa WBCs (World Boxing Council) generalsekretær Mauricio Sulaiman – sønn av president José Sulaiman – da Klitsjkos valg om å gi seg var klart.

– Det var en enstemmig avgjørelse i WBC om å gjøre Vitalij Klitsjko til mester emeritus, sa Sulaiman ifølge ESPN.

Det betyr at Klitsjko når som helst kan få en ny tittelkamp dersom han velger å returnere til bokseringen.

Klitsjko mot Lewis

Lennox Lewis vant en meget upopulær seier mot Vitalij Klitsjko i 2003. Det ble et av Klitskjos to tap gjennom en lang boksekarriere.

Foto: Laura Rauch / AP

Det antas at kampen om det nå frigitte tungvektsbeltet vil stå mellom Bermane Stiverne og Cristobal Arreola, de to største utfordrerne på WBCs rangering. Stiverne er imidlertid innblandet i en rettsak med kamppromotør Don King, og tittelkampen kan dermed tilfalle nummer tre på listen: Deontay Wilder.

Takker bokseforbundet

Vitalij Klitsjko har vunnet 45 av sine totalt 47 proffkamper, hvorav 41 har blitt vunnet på knockout. Et av to tap kom mot britiske Lennox Lewis i 2003 – en kamp som gikk under navnet Titanenes kamp.

Klitsjkos yngre bror Wladimir holder per nå verdensmestertittelen i de andre nevneverdige vektklassene i boksing.

– Jeg vil takke WBC og president José Sulaiman for all støtte til vår kamp for frihet og demokrati i Ukraina, sa Klitsjko mandag.

Den ukrainske bokseren – giganten med tilnavnet Dr. Ironfist – gikk sin siste proffkamp i september 2012, da han forsvarte tungvektstittelen mot tyske Manuel Charr.

Siste nytt

 • Hestesporten slepp avgift

  Norsk Rikstoto får fritak for å betale totalisatoravgift til staten for heile året 2020. Totalt kan dette utgjere rundt 80 millionar kroner. Ifølge Norsk Rikstoto berører hestenæringa 16.000 arbeidsplasser. Desse står i fare for å bli borte om koronapandemien vedvarer.

  – Dette var svært viktig for Norsk Rikstoto og hestesporten, sier administrerande direktør i Norsk Rikstoto, Camilla Garmann i ei eigen pressemelding.

  Lannem Silje i banen på Biri travbane
  Foto: Lars Bilit Hagen / NRK
 • Åtvaring etter Haaland-kopi

  Paris Saint-Germain har fått ei åtvaring av UEFA etter upassande oppførsel mot Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland i meisterligakampen 9. mars, melder bold.dk.

  Etter 2-0-sigeren, og 3-2 samanlagt, kopierte fleire PSG-spelarar Haalands meditasjons-stilling. Haaland scora begge Dortmunds mål i første kamp.

  UEFA meinte det var kritikkverdig av PSG, men meinte det var nok med åtvaring, ikkje bot.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Får svar fra helsedirektøren onsdag

  Idrettspresident Berit Kjøll har bedt om en straksavklaring fra helsedirektøren om stenging av forskjellige anlegg og aktiviteter. Onsdag får hun svar.

  – Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag, og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på spørsmål fra NRK under tirsdagens pressekonferanse.

  41pK-zrGQoU
  Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal