Klæbo spurtslo «forbanna» Ustjugov: – Han brølte for seg selv

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (22) gikk taktisk klokt mot Sergej Ustjugov på torsdagens jaktstart. Så smalt han til med en råsterk spurt – og vant. Det likte russeren svært dårlig.

Tour de ski 2018/19

STOPPET OPP: Her avgjør Klæbo det hele på oppløpet. Nok en gang stoppet han å stake rett før mål.

Laster innhold, vennligst vent..

For det ble en intens duell og avslutning de to imellom på den 15 kilometer lange jaktstarten. Den virkelige dramatikken kom i en av de siste motbakkene. Klæbo bremset opp, deretter rykket han og ned de siste utforkjøringene fikk han en luke til Sergej Ustjugov.

På oppløpet friskøytet (uten stavtak) Klæbo inn nok en seier og var fire tideler foran Ustjugov i mål.

– Brølte for seg selv

Men før avslutningen beskriver Klæbo at stemningen mellom ham selv og russeren var svært dårlig. For de to gikk sammen hele veien på jaktstarten. De var nødt til å holde farten oppe for å holde forfølgerne bak seg.

Og Klæbos bidrag ble ikke oppfattet som positivt, selv om Klæbo bedyrer at det var et knalltøft tempo for egen del. Underveis tenkte han blant annet at «dersom denne farten fortsetter, da kunne han like gjerne hoppe av og komme seg til Trondheim». Men det forstod ikke hans russiske rival.

Ustjugov

I RYGG PÅ RUSSEREN: Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo i torsdagens intense duell de to imellom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg hørte ham brøle for seg selv. Jeg tror han er rimelig sur på meg for at jeg ikke bidro så mye, men jeg hadde ikke sjans. De få gangene jeg var oppe så skjønte han at det gikk alt for sakte, sier Klæbo etter nok en seier – og fortsatt Tour de Ski-ledelse idet det gjenstår to etapper i Val di Fiemme.

Tenkte at han ville hoppe av

Etter målgang ble det ikke utvekslet et ord mellom de to spurtrivalene og Klæbo tror det først og fremst handler om språkutfordringene de to imellom.

Men Klæbo gjentar at Ustjugov fremstod sur i løypa, var irritert, og at han fikk én melding underveis. Det var «Go Klæbo!». 22-åringen smiler igjen og forstår at «russeren ikke synes det var så artig å bli slått», tydelig fornøyd med å ha tatt en solid skalp i Oberstdorf.

Ustjugov var, slik han har vært under hele Tour de Ski, utilgjengelig for pressen. Grunnen til medieboikotten kan du lese her.

Saken fortsetter under bildet.

Tour de ski 2018/19

VISTE RYGGEN: Klæbo viste Ustjugov ryggen på oppløpet. Nå vil han fortsette Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fullfører – og gruer seg

Jaktstartseieren gjør i hvert fall at Klæbo beholder ledelsen i Tour de Ski og han sier at planen er å fullføre.

Det er 5,4 sekunder ned til Ustjugov før den 15 kilometer lange fellesstarten i klassisk i Val di Fiemme lørdag. Aleksandr Bolsjunov er ett minutt og 18 sekunder bak Klæbo, mens Simen Hegstad Krüger på fjerdeplass er ett minutt og 57 sekunder bak sin lagkompis.

– Jeg kjenner det var tungt i dag. Når man bare går den lille bakken her så tenker jeg på hvor vondt det blir å gå i monsterbakken. Det blir tungt, men det er planen å gå den, sier Klæbo.

Sammenlagtstilling Tour de Ski herreklassen etter fem etapper:

1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: 1:55:00,5
2. Sergej Ustjugov, Russland: +5,4
3. Aleksandr Bolsjunov, Russland: +1:18,2
4. Simen Hegstad Krüger, Norge: +1:57,5
5. Francesco de Fabiani, Italia: +2:11,9
6. Calle Halfvarsson, Sverige: +2:12,4
7. Finn-Hågen Krogh, Norge: +2:13,3
8. Andrej Melnitsjenko, Russland: +2:14,2
9. Clement Parisse, Frankrike: +2:15,2
10. Sjur Røthe, Norge: +2:15,4

Øvrige norske:

11. Martin Johnsrud Sundby, Norge: +2:16,1
12. Didrik Tønseth, Norge: +2:16,7
16. Hans Christer Holund, Norge: +3:17,0

Har reist hjem: Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar og Emil Iversen.

Siste nytt

 • Risikerer å miste verv på livstid

  Tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er anmeldt for fem brudd på idrettens regelverk som følge av det økonomiske rotet etter VM i 2017, skriver VG. Anmeldelsen, som er levert av region sør i Norges Cykleforbund, ble sendt til domsutvalget i Norges Idrettsforbund tidligere denne uka.

  Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Fart-trenar sa opp på dagen

  Trenar for Fart, Finn Willy Taugbøl, sa opp si stilling onsdag. Det skriv HA. Taugbøl seier til avisa at han trekkjer seg fordi han er misnøgd med korleis trenarteamet blir evaluert av den sportslege leiinga i klubben.

  Kick Off med Toppserien
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Seier for Henrik Ingebrigtsen

  Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 3000-meteren under Trond Mohn Games på 7.52.71. – Formen har ikke helt kommet ennå, sier Ingebrigtsen til tross for seiern..

Sendeplan

Kl. Program Kanal