Hopp til innhold

Ulvang mener Norges taktikk kan være ulovlig: – Manipulasjon av et resultat er ikke tillatt

GRANÅSEN (NRK): Erik Valnes bekrefter overfor NRK at han slakket av på farten med vilje for å sikre Pål Golberg en finaleplass. Det kan være et brudd på bettingreglene, mener Vegard Ulvang.

DRAMA: Det skjedde usedvanlig mye på oppløpet i den første herresemifinalen i Granåsen.

– Jeg tenker at det på den ene siden er en interessant lagtaktikk, men generelt ville jeg vært litt skeptisk til det, sier Ulvang til NRK.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) snakker om det som skjedde i en høydramatisk sprintfinale i Granåsen lørdag. Der gikk de to beste i sammendraget i Ski Tour 2020, Pål Golberg og Bolsjunov.

Først falt Bolsjunov på oppløpet. Det betød at Golberg kunne knappe inn vesentlig på forspranget før søndagens avsluttende jaktstart hvis han tok seg til finale.

Det sørget lagkameraten Erik Valnes for at Golberg gjorde, ved å slakke av på farten rett før mål. Det førte til at Golberg knep andreplassen i heatet, som garanterte ham plass i finalen.

Valnes bekrefter overfor NRK at det var en bevisst handling:

– Ja, det er vel ikke så vanskelig å se det, da, erkjenner han.

Ulvang

ADVARER: Vegard Ulvang mener Norge beveget seg på kanten av reglementet da Erik Valnes slapp Pål Golberg forbi seg med vilje.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Gjennomførte det vi ble enige om

Valnes påpeker at han likevel følte han ikke ofret så mye, fordi han regnet med tiden ville holde til finaleplass som «lucky loser». Det gjorde den da også.

I finalen ble Valnes nummer tre, bak Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg. Igjen så det ut til at Valnes slakket litt av og slapp Golberg forbi. Men det avviser han.

– I finalen var han (Golberg) sterkere enn meg.

Også sprintlandslagstrener Arild Monsen bekrefter at Norge hadde en klar plan.

– Lagarbeidet var veldig bra. Vi gjennomførte alt det vi ble enige om, sier han til NRK, og påpeker at det viktigste med planen var å sørge for høy fart underveis.

– Var det sånn at Golberg skulle få den hjelpa han kunne få fram til finalen, og så skulle han klare seg selv?

– Ja, det er helt riktig. Alle var helt samstemt om det, bekrefter Monsen.

God taktikk – eller regelbrudd?

– Frykter du at russerne ikke synes noe om at dere gjorde det sånn?

– Det var ikke sånn voldsom hjelp, men du kan ikke skyve en lagkamerat ut. Så jeg synes det var greit, det var naturlig for oss å tenke på den måten, sier landslagstreneren.

– De slipper Golberg frem her, slik at han skal være i finalen. Der ser du taktikk på høyt nivå, utbrøt NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, underveis.

Men Vegard Ulvang er altså langt fra sikker på at det som skjedde egentlig er greit.

– Det kom et nytt reglement for ett par år tilbake rundt den såkalte bettingen som foregår, der det står at enhver manipulasjon av et sportslig resultat ikke er tillatt fordi det kan undergrave tilliten til sporten og det resultatet som ville ha vært naturlig, sier Ulvang

Regelverket han snakker om ble vedtatt i 2016 og heter formelt «FIS rules on the prevention of the manipulation of competitions».

– Så kan man alltid diskutere om dette er manipulasjon eller lagtaktikk, og om det skal være lov eller ikke. Regelverket er ikke prøvd for noen domstol eller jury ennå, men jeg ville generelt vært veldig forsiktig med sånne typer handlinger, fortsetter Ulvang.

NYRiuKrFy5M

SVALESTUP: Dette Alexandr Bolsjunov-fallet gir mulighet for norsk Ski Tour-seier for Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vanskelig å bevise

Etter å ha forhørt seg med juryen, konstaterte han at det neppe blir noen sanksjon mor Norge denne gangen. Samtidig tar han til orde for en bredere diskusjon om hvordan bettingreglementet bør håndheves.

– Det er også et regelverk som er veldig vanskelig å bevise. Om du slakker av med vilje eller blir sliten, er veldig vanskelig å bevise. Men jeg ville vært forsiktig, sier han.

– Men hvis en utøver selv bekrefter det, er det vel ikke så vanskelig å bevise?

– Nei, det er sikkert riktig. Men det har ikke vært reagert før, og det er kanskje ikke sånne tilfeller man har tenkt på, manipulasjon skal være så mangt, sier Ulvang, som påpeker at han ikke har noen mistanke om at handlingen ble gjort for å påvirke et pengespill.

– Men når det er penger involvert og det spilles rundt omkring, skal man jo være litt obs på regelen, sier langrennstoppen.

q89GkfDnRLI

DAGENS VINNERE: Johannes Høsflot (i midten) vant rennet, Pål Golberg (t.v.) knappet inn på Alexandr Bolsjunovs forsprang, mens Eirik Valnes først tok rollen som god hjelper før han inntok seierspallen.

Foto: Terje Pedersen

Golberg nær felt av Bolsjunov

Valnes-manøveren fikk til slutt altså ingen konsekvenser for det endelige utfallet av løpet, ettersom både han og Golberg uansett gikk til finale. Det som derimot fikk konsekvenser, var Bolsjunovs fall – som også var nær ved å felle Golberg.

– Jeg var rett ved. Jeg ble truffet av skiene hans, bekrefter Golberg.

Men Golberg sopte til slutt med seg 32 bonussekunder mer enn den russiske rivalen, og er 34 sekunder bak før jaktstarten i klassisk stil søndag.

– Vi skal gå tre mil, så jeg har ikke helt gitt opp håpet, sier Golberg.

Samtidig vet han at et solid trøndersk snøfall sannsynligvis er det eneste som kan gi ham en mulighet til å gå seirende ut av duellen med den russiske bjørnen.

– Jeg skal prøve å gjøre mitt eget løp. Det er ikke noe annet å gjøre, det er langt ned til nummer tre, sier Pål Golberg.

De neste på lista – Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Martin Løwstrøm Nyenget og Johannes Høsflot Klæbo – er nemlig over minuttet bak Golberg igjen.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Sæter mister sesongstarten

  Rosenborg-spiss Ole Sæter har fått en muskelskade og vil miste starten av årets sesong i Eliteserien. Han vil være ute til midten av mai, skriver Rosenborg.

  – Det er veldig kjipt, men skader er dessverre en del av fotballen. Det eneste jeg kan gjøre er å jobben knallhardt for å å komme tilbake så raskt som mulig, sier Sæter i pressemeldingen.

  Spissen måtte ut med skade i treningskampen mot Haugesund søndag, som endte 0-0. Trønderen scoret 14 mål i Eliteserien for Rosenborg forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2022: Rosenborg - Lillestrøm (3-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Välbe langet ut mot IOC: – Jeg er imot en nøytral status

  Russlands skipresident Jelena Välbe er ikke interessert i å delta under nøytralt flagg og reagerer mot Den internasjonale olympiske komités (IOC) uttalelse. Det skriver NTB.

  – Jeg vil ikke engang diskutere! Jeg er kategorisk imot den nøytrale statusen, spesielt siden det er mange tillegg, sa Välbe ifølge Championat.

  Hun ramset opp en rekke kriterier, blant annet at man ikke må være knyttet til det russiske militæret og at man ikke har deltatt på Putins «Z-fest».

  Tirsdag ble det klart at IOC anbefaler at russiske og belarusiske utøvere kan delta i internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg, men vil vente med å avgjøre om de får delta i OL i 2024.

  – IOC prøver nok en gang å flytte alt over på de forskjellige forbundene, mens de tilsynelatende allerede har sendt dem instruksjoner. Min mening: vi trenger ikke deres internasjonale konkurranser under slike forhold, sa Välbe.

  IOCs tyske president Thomas Bach sa tirsdag at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sendt anbefalinger til internasjonale idrettsforbund om retur for russiske og belarusiske utøvere internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg.

  Samtidig gjorde han det klart at IOC ikke har gjort vurderinger rundt om russere og belarusere skal få delta i OL i Paris i 2024.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste