Hopp til innhold

Ulvang mener Norges taktikk kan være ulovlig: – Manipulasjon av et resultat er ikke tillatt

GRANÅSEN (NRK): Erik Valnes bekrefter overfor NRK at han slakket av på farten med vilje for å sikre Pål Golberg en finaleplass. Det kan være et brudd på bettingreglene, mener Vegard Ulvang.

DRAMA: Det skjedde usedvanlig mye på oppløpet i den første herresemifinalen i Granåsen.

– Jeg tenker at det på den ene siden er en interessant lagtaktikk, men generelt ville jeg vært litt skeptisk til det, sier Ulvang til NRK.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) snakker om det som skjedde i en høydramatisk sprintfinale i Granåsen lørdag. Der gikk de to beste i sammendraget i Ski Tour 2020, Pål Golberg og Bolsjunov.

Først falt Bolsjunov på oppløpet. Det betød at Golberg kunne knappe inn vesentlig på forspranget før søndagens avsluttende jaktstart hvis han tok seg til finale.

Det sørget lagkameraten Erik Valnes for at Golberg gjorde, ved å slakke av på farten rett før mål. Det førte til at Golberg knep andreplassen i heatet, som garanterte ham plass i finalen.

Valnes bekrefter overfor NRK at det var en bevisst handling:

– Ja, det er vel ikke så vanskelig å se det, da, erkjenner han.

Ulvang

ADVARER: Vegard Ulvang mener Norge beveget seg på kanten av reglementet da Erik Valnes slapp Pål Golberg forbi seg med vilje.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Gjennomførte det vi ble enige om

Valnes påpeker at han likevel følte han ikke ofret så mye, fordi han regnet med tiden ville holde til finaleplass som «lucky loser». Det gjorde den da også.

I finalen ble Valnes nummer tre, bak Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg. Igjen så det ut til at Valnes slakket litt av og slapp Golberg forbi. Men det avviser han.

– I finalen var han (Golberg) sterkere enn meg.

Også sprintlandslagstrener Arild Monsen bekrefter at Norge hadde en klar plan.

– Lagarbeidet var veldig bra. Vi gjennomførte alt det vi ble enige om, sier han til NRK, og påpeker at det viktigste med planen var å sørge for høy fart underveis.

– Var det sånn at Golberg skulle få den hjelpa han kunne få fram til finalen, og så skulle han klare seg selv?

– Ja, det er helt riktig. Alle var helt samstemt om det, bekrefter Monsen.

God taktikk – eller regelbrudd?

– Frykter du at russerne ikke synes noe om at dere gjorde det sånn?

– Det var ikke sånn voldsom hjelp, men du kan ikke skyve en lagkamerat ut. Så jeg synes det var greit, det var naturlig for oss å tenke på den måten, sier landslagstreneren.

– De slipper Golberg frem her, slik at han skal være i finalen. Der ser du taktikk på høyt nivå, utbrøt NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, underveis.

Men Vegard Ulvang er altså langt fra sikker på at det som skjedde egentlig er greit.

– Det kom et nytt reglement for ett par år tilbake rundt den såkalte bettingen som foregår, der det står at enhver manipulasjon av et sportslig resultat ikke er tillatt fordi det kan undergrave tilliten til sporten og det resultatet som ville ha vært naturlig, sier Ulvang

Regelverket han snakker om ble vedtatt i 2016 og heter formelt «FIS rules on the prevention of the manipulation of competitions».

– Så kan man alltid diskutere om dette er manipulasjon eller lagtaktikk, og om det skal være lov eller ikke. Regelverket er ikke prøvd for noen domstol eller jury ennå, men jeg ville generelt vært veldig forsiktig med sånne typer handlinger, fortsetter Ulvang.

NYRiuKrFy5M

SVALESTUP: Dette Alexandr Bolsjunov-fallet gir mulighet for norsk Ski Tour-seier for Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vanskelig å bevise

Etter å ha forhørt seg med juryen, konstaterte han at det neppe blir noen sanksjon mor Norge denne gangen. Samtidig tar han til orde for en bredere diskusjon om hvordan bettingreglementet bør håndheves.

– Det er også et regelverk som er veldig vanskelig å bevise. Om du slakker av med vilje eller blir sliten, er veldig vanskelig å bevise. Men jeg ville vært forsiktig, sier han.

– Men hvis en utøver selv bekrefter det, er det vel ikke så vanskelig å bevise?

– Nei, det er sikkert riktig. Men det har ikke vært reagert før, og det er kanskje ikke sånne tilfeller man har tenkt på, manipulasjon skal være så mangt, sier Ulvang, som påpeker at han ikke har noen mistanke om at handlingen ble gjort for å påvirke et pengespill.

– Men når det er penger involvert og det spilles rundt omkring, skal man jo være litt obs på regelen, sier langrennstoppen.

q89GkfDnRLI

DAGENS VINNERE: Johannes Høsflot (i midten) vant rennet, Pål Golberg (t.v.) knappet inn på Alexandr Bolsjunovs forsprang, mens Eirik Valnes først tok rollen som god hjelper før han inntok seierspallen.

Foto: Terje Pedersen

Golberg nær felt av Bolsjunov

Valnes-manøveren fikk til slutt altså ingen konsekvenser for det endelige utfallet av løpet, ettersom både han og Golberg uansett gikk til finale. Det som derimot fikk konsekvenser, var Bolsjunovs fall – som også var nær ved å felle Golberg.

– Jeg var rett ved. Jeg ble truffet av skiene hans, bekrefter Golberg.

Men Golberg sopte til slutt med seg 32 bonussekunder mer enn den russiske rivalen, og er 34 sekunder bak før jaktstarten i klassisk stil søndag.

– Vi skal gå tre mil, så jeg har ikke helt gitt opp håpet, sier Golberg.

Samtidig vet han at et solid trøndersk snøfall sannsynligvis er det eneste som kan gi ham en mulighet til å gå seirende ut av duellen med den russiske bjørnen.

– Jeg skal prøve å gjøre mitt eget løp. Det er ikke noe annet å gjøre, det er langt ned til nummer tre, sier Pål Golberg.

De neste på lista – Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Martin Løwstrøm Nyenget og Johannes Høsflot Klæbo – er nemlig over minuttet bak Golberg igjen.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal