Kan legge opp før han fyller 30: – Gidder ikke holde på hvis jeg ikke er motivert

TRONDHEIM (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (22) følte seg mett etter OL-suksessen i Pyeongchang. I boka «Johannes & morfar» hinter han om karriereslutt som 29-åring.

Johannes Høsflot Klæbo

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo har allerede tre OL-gull. I sin nye bok hinter han om at det blir to nye OL før han setter strek.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fredag var det lansering av boka «Johannes & morfar», som er skrevet av Knut Georg Andresen, og som omhandler forholdet mellom Johannes Høsflot Klæbo og morfar Kåre Høsflot.

I boka får Klæbo direkte spørsmål om hva han har tenkt å gjøre når skikarrieren er over. Svaret er et hint om at karrieren ikke nødvendigvis blir så lang.

«Da er jeg 29 år og skal bli manager til Ola samtidig som jeg skal ta igjen den tapte ungdomstida,» sier Klæbo.

Det innebærer i så fall at han legger opp etter OL i 2026.

– Kan det være at du legger opp når du er 29?

– Det kan være, bekrefter Johannes Høsflot Klæbo overfor NRK.

Klæbo og Lindmo

VIL HJELPE: Johannes Høsflot Klæbo har lyst til å hjelpe bror Ola med karrieren som musiker. Fredag var de gjester hos Lindmo.

Mett etter OL

Samtidig understreker at det ikke er en konkret plan.

– Det er sju år til, så man må håpe man skal holde på lenger enn det, men det er umulig å si hvor lenge man skal holde på.

Både i boka og overfor NRK erkjenner han at han fikk den første smaken av motivasjonsproblemer i vår, etter en fantastisk sesong med tre OL-gull i Pyeongchang og sammenlagtseier i verdenscupen.

– Jeg vet med meg selv at i år var jeg veldig mett da OL var ferdig, og følte meg forsynt. Så begynner man å lade opp til ny sesong, spiller litt fotball, gjør andre ting og så begynner gleden å komme igjen og man har veldig lyst til å gå fort igjen. Jeg tror jeg bare må ta år for år, sier Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo

KAN IKKE VARE EVIG: Johannes Høsflot Klæbo og skigarden på Nilsbyen har minst én ting felles: de varer ikke evig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ballongen sprakk for Northug

Petter Northug beskriver i sin selvbiografi «Min historie», som også nylig ble utgitt, hvor mye forsakelse som ligger bak å bli best i verden. Han setter også ord på belastningen ved å bære en hel nasjons gullhåp på sine skuldrer – og konsekvensene av livet som superstjerne.

For Northug sprakk ballongen etter VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011. Han var bare 25 år, men hadde vunnet femmila i tre mesterskap på rad og realisert sine drømmer.

Northug satset likevel videre, men aldri med like sterk motivasjon. Klæbo kan komme i en lignende situasjon, hvis hans drøm om et VM på hjemmebane i Trondheim i 2025 går i oppfyllelse.

– Om man skal holde på i flere år etter at man føler seg forsynt, er vanskelig å si. Men jeg gidder ikke å holde hvis jeg ikke er motivert og orker å gjøre en solid jobb, fastslår Johannes Høsflot Klæbo.

Siste nytt

 • Tiril Udnes Weng tok sølv i U23-VM

  Tiril Udnes Weng ble nummer to på sprinten i U23-VM mandag. Svenske Moa Lundgren vant etter målfoto, og ble dømt fem hundredeler foran Udnes Weng. Russiske Aida Bayazitova tok bronse, mens Amalie Haakonsen Ous endte på fjerdeplass

  Udnes Weng tok sølv.
  Foto: Lehtikuva / Reuters
 • Norsk langrennsgull i U23-VM

  Erik Valnes tok gull på sprinten i U23-VM i finske Lahti mandag. 23-åringen vant foran russiske Sergey Ardashev, mens Joachim Aurland sørget for mer norsk jubel med sin tredjeplass. Sivert Wiig ble nummer seks.

  Erik Valnes tok gull.
  Foto: Lehtikuva / Reuters
 • Japansk motstand for Djokovic

  Novak Djokovic er i kvartfinalen i Australian Open etter seier over russeren Daniil Medvedev (6-4, 6-7, 6-2, 6–3). Nå venter japaneren Kei Nishikori, som slo Pablo Carreño Busta fra Spania i sin kamp.

  Djokovic jubel
  Foto: Michel Euler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie