Hopp til innhold

Kinesisk lege: – Systematisk doping på 80- og 90-tallet

Den tidligere kinesiske OL-legen, Xue Yinxian, hevder kinesiske utøvere helt ned i 11-årsalderen har vært dopet. Nå har Yinxian søkt asyl i Tyskland.

Kina

BEDT OM Å TIE: Den tidligere kinesiske legen, Xue Yinxian, hevder hun ble bedt om å tie om kinesisk doping før OL i Beijing i 2008. Bildet er fra friidrettsstadion Fugleredet under lekene for ni år siden.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

– Alle medaljer vunnet av kinesere på 1980- og 90-tallet bør trekkes tilbake, sier legen Xue Yinxian til den tyske tv-kanalen ARD.

Yinxian (79) jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn fra 1970-åra, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Nå kommer 79-åringen med flere pikante opplysninger hun mener har skjedd.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun.

Hevder hun ble truet

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

I intervjuet hevder 79-åringen blant annet at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

Den tidligere legen sier hun første gang ble mistenksom da en trener kom til henne og var bekymret for endringene i kroppen til en mannlig turner som bare var mellom 13 og 14 år gammel. Han skal ha endret seg etter at han hadde fått produkter fra kinesiske myndigheter.

Yinxian sier hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988. Hun fortsatte likevel å jobbe på lavere nivåer i kinesisk idrett.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008. Kinesiske myndigheter skal, ifølge Yinxian selv, ha forsøkt å presse henne flere ganger til å holde munn om dopingen. Blant annet skal Yinxian flere ganger ha sett at politibiler var parkert utenfor huset hennes.

– De forsøkte å tie meg. Etter at mannen min døde oppsøkte de meg hver gang det var et idrettsarrangement. Det var forbudt å snakke om det (doping). Noen ganger ringte de meg klokken fem på natta. Begge sønnene mine har mistet jobbene sine, sier Yinxia.

– 11-åringer dopet seg

Men 79-åringen har altså ikke latt seg tie.

– Til å begynne med var det de yngste utøverne som brukte stoffene, de yngste var bare 11 år gamle. Jeg kunne ikke gjøre noe med det.

– Det kinesiske folket trodde bare på doping. De som dopet seg ble sett på som at de forsvarte landets ære, sier den tidligere legen.

De tyske journalistene som har gjort intervjuet med Xue Yinxian sier de har forsøkt å komme i kontakt med både Den kinesiske olympiske komité og Kinas idrettsminister for et tilsvar, men aldri fått svar på henvendelsene.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal