NRK Meny
Normal

Kinesisk lege: – Systematisk doping på 80- og 90-tallet

Den tidligere kinesiske OL-legen, Xue Yinxian, hevder kinesiske utøvere helt ned i 11-årsalderen har vært dopet. Nå har Yinxian søkt asyl i Tyskland.

Kina

BEDT OM Å TIE: Den tidligere kinesiske legen, Xue Yinxian, hevder hun ble bedt om å tie om kinesisk doping før OL i Beijing i 2008. Bildet er fra friidrettsstadion Fugleredet under lekene for ni år siden.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

– Alle medaljer vunnet av kinesere på 1980- og 90-tallet bør trekkes tilbake, sier legen Xue Yinxian til den tyske tv-kanalen ARD.

Yinxian (79) jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn fra 1970-åra, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Nå kommer 79-åringen med flere pikante opplysninger hun mener har skjedd.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun.

Hevder hun ble truet

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

I intervjuet hevder 79-åringen blant annet at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

Den tidligere legen sier hun første gang ble mistenksom da en trener kom til henne og var bekymret for endringene i kroppen til en mannlig turner som bare var mellom 13 og 14 år gammel. Han skal ha endret seg etter at han hadde fått produkter fra kinesiske myndigheter.

Yinxian sier hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988. Hun fortsatte likevel å jobbe på lavere nivåer i kinesisk idrett.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008. Kinesiske myndigheter skal, ifølge Yinxian selv, ha forsøkt å presse henne flere ganger til å holde munn om dopingen. Blant annet skal Yinxian flere ganger ha sett at politibiler var parkert utenfor huset hennes.

– De forsøkte å tie meg. Etter at mannen min døde oppsøkte de meg hver gang det var et idrettsarrangement. Det var forbudt å snakke om det (doping). Noen ganger ringte de meg klokken fem på natta. Begge sønnene mine har mistet jobbene sine, sier Yinxia.

– 11-åringer dopet seg

Men 79-åringen har altså ikke latt seg tie.

– Til å begynne med var det de yngste utøverne som brukte stoffene, de yngste var bare 11 år gamle. Jeg kunne ikke gjøre noe med det.

– Det kinesiske folket trodde bare på doping. De som dopet seg ble sett på som at de forsvarte landets ære, sier den tidligere legen.

De tyske journalistene som har gjort intervjuet med Xue Yinxian sier de har forsøkt å komme i kontakt med både Den kinesiske olympiske komité og Kinas idrettsminister for et tilsvar, men aldri fått svar på henvendelsene.

Siste nytt

 • Northug stiller til start på Gålå

  Fredag sesongdebuterer Petter Northug under norgescupen på Gålå. Han stiller til start i to løp. – Petter går 15 km fristil fredag og etter planen den klassiske sprinten lørdag, sier trener Stig Rune Kveen til NRK.

  NM- ski del 2. Lagsprint
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: Klassisk sprint
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn