NRK Meny
Normal

Kinesisk lege: – Systematisk doping på 80- og 90-tallet

Den tidligere kinesiske OL-legen, Xue Yinxian, hevder kinesiske utøvere helt ned i 11-årsalderen har vært dopet. Nå har Yinxian søkt asyl i Tyskland.

Kina

BEDT OM Å TIE: Den tidligere kinesiske legen, Xue Yinxian, hevder hun ble bedt om å tie om kinesisk doping før OL i Beijing i 2008. Bildet er fra friidrettsstadion Fugleredet under lekene for ni år siden.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

– Alle medaljer vunnet av kinesere på 1980- og 90-tallet bør trekkes tilbake, sier legen Xue Yinxian til den tyske tv-kanalen ARD.

Yinxian (79) jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn fra 1970-åra, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Nå kommer 79-åringen med flere pikante opplysninger hun mener har skjedd.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun.

Hevder hun ble truet

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

I intervjuet hevder 79-åringen blant annet at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

Den tidligere legen sier hun første gang ble mistenksom da en trener kom til henne og var bekymret for endringene i kroppen til en mannlig turner som bare var mellom 13 og 14 år gammel. Han skal ha endret seg etter at han hadde fått produkter fra kinesiske myndigheter.

Yinxian sier hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988. Hun fortsatte likevel å jobbe på lavere nivåer i kinesisk idrett.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008. Kinesiske myndigheter skal, ifølge Yinxian selv, ha forsøkt å presse henne flere ganger til å holde munn om dopingen. Blant annet skal Yinxian flere ganger ha sett at politibiler var parkert utenfor huset hennes.

– De forsøkte å tie meg. Etter at mannen min døde oppsøkte de meg hver gang det var et idrettsarrangement. Det var forbudt å snakke om det (doping). Noen ganger ringte de meg klokken fem på natta. Begge sønnene mine har mistet jobbene sine, sier Yinxia.

– 11-åringer dopet seg

Men 79-åringen har altså ikke latt seg tie.

– Til å begynne med var det de yngste utøverne som brukte stoffene, de yngste var bare 11 år gamle. Jeg kunne ikke gjøre noe med det.

– Det kinesiske folket trodde bare på doping. De som dopet seg ble sett på som at de forsvarte landets ære, sier den tidligere legen.

De tyske journalistene som har gjort intervjuet med Xue Yinxian sier de har forsøkt å komme i kontakt med både Den kinesiske olympiske komité og Kinas idrettsminister for et tilsvar, men aldri fått svar på henvendelsene.

Siste nytt

 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal