Hopp til innhold

Kinesisk lege: – Systematisk doping på 80- og 90-tallet

Den tidligere kinesiske OL-legen, Xue Yinxian, hevder kinesiske utøvere helt ned i 11-årsalderen har vært dopet. Nå har Yinxian søkt asyl i Tyskland.

Kina

BEDT OM Å TIE: Den tidligere kinesiske legen, Xue Yinxian, hevder hun ble bedt om å tie om kinesisk doping før OL i Beijing i 2008. Bildet er fra friidrettsstadion Fugleredet under lekene for ni år siden.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

– Alle medaljer vunnet av kinesere på 1980- og 90-tallet bør trekkes tilbake, sier legen Xue Yinxian til den tyske tv-kanalen ARD.

Yinxian (79) jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn fra 1970-åra, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Nå kommer 79-åringen med flere pikante opplysninger hun mener har skjedd.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun.

Hevder hun ble truet

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

I intervjuet hevder 79-åringen blant annet at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

Den tidligere legen sier hun første gang ble mistenksom da en trener kom til henne og var bekymret for endringene i kroppen til en mannlig turner som bare var mellom 13 og 14 år gammel. Han skal ha endret seg etter at han hadde fått produkter fra kinesiske myndigheter.

Yinxian sier hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988. Hun fortsatte likevel å jobbe på lavere nivåer i kinesisk idrett.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008. Kinesiske myndigheter skal, ifølge Yinxian selv, ha forsøkt å presse henne flere ganger til å holde munn om dopingen. Blant annet skal Yinxian flere ganger ha sett at politibiler var parkert utenfor huset hennes.

– De forsøkte å tie meg. Etter at mannen min døde oppsøkte de meg hver gang det var et idrettsarrangement. Det var forbudt å snakke om det (doping). Noen ganger ringte de meg klokken fem på natta. Begge sønnene mine har mistet jobbene sine, sier Yinxia.

– 11-åringer dopet seg

Men 79-åringen har altså ikke latt seg tie.

– Til å begynne med var det de yngste utøverne som brukte stoffene, de yngste var bare 11 år gamle. Jeg kunne ikke gjøre noe med det.

– Det kinesiske folket trodde bare på doping. De som dopet seg ble sett på som at de forsvarte landets ære, sier den tidligere legen.

De tyske journalistene som har gjort intervjuet med Xue Yinxian sier de har forsøkt å komme i kontakt med både Den kinesiske olympiske komité og Kinas idrettsminister for et tilsvar, men aldri fått svar på henvendelsene.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lund på 5.-plass i EM

    Bergensroeren Maia Emilie Lund (29) fikk en tøff finale og ble nummer fem i lettvekt singlesculler i ro-EM i ungarske Szeged.

    Det ble ikke helt finalen medaljekandidaten Lund hadde drømt om. I tøff motvind ble avstandene store, og den norske roeren kom aldri nær en plass på seierspallen.

    Lund havnet 38,76 sekunder bak vinneren og 21,04 sekunder bak bronseplassen. (NTB)

    Roing Mediedag
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Burnley tar affære etter fansens United-hets

    Enkelte Burnley-supportere kan være i trøbbel etter å ha oppført seg dårlig under bortekampen mot Manchester United i Premier League lørdag.

    I etterkant av kampen har Burnley publisert en uttalelse der klubben opplyser at den samarbeider med politiet for å få identifisert og straffet de involverte.

    Det var mot slutten av kampen at det kokte over for Burnley-patriotene da Zeki Amdouni scoret på straffe og utlignet til 1-1 på Old Trafford. Ufine tilrop og bevegelser, tilsynelatende for å minne United-supporterne på flyulykken i München i 1958, var blant ingrediensene på bortetribunen.

    I bilder som spres i sosiale medier, er det særlig en Burnley-tilhenger som åpenbart lager flybevegelser med armene, og samme mann roper angivelig «Munich», ifølge britisk presse. (NTB)

    td82kbnivsA
    Foto: AP
  • Messi herjet foran rekordpublikum

    Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

    Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

    Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

    – Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

    6Qza6mzjKT8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal