Hopp til innhold

Kilde får kjøre tross kjempebrøler fra forbundet

Aleksander Aamodt Kilde ble nektet akkreditering til stadionområdet i Santa Caterina grunnet manglende negativ test. Tidligere har bekreftelsen på at han var smittet i oktober vært nok. Skiforbundet legger seg flate etter tabben.

Aleksander Aamodt Kilde

DRAMATIKK FØR HELGEN: Aleksander Aamodt Kilde får ikke kjøre siste treningsrenn før verdenscuprennet i Santa Caterina – selv om han er frisk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

En skriftlig legeattest på at en utøver har hatt viruset har tidligere vært nok for å få akkreditering til verdenscuparrangementene.

I Lombardia i Italia er reglene annerledes. Det visste ikke Skiforbundet.

– Nei, dette er en glipp fra vår side. Italienske myndigheter hadde et annet krav og vi har ikke oppdaget det tidlig nok. Derfor har ikke Kilde fått akkreditering, sa sportssjef for alpint i Skiforbundet Claus Ryste til NRK etter det ble kjent at Kilde ikke fikk akkreditering til anlegget.

I ytterste konsekvens kunne verdenscuprennet ryke for den regjerende mesteren.

– Vi er ansvarlig for testing, påmelding og akkreditering. Så dette ligger på oss, fortalte Ryste.

Fredag kveld får NRK opplyst at Kildes koronatest var negativ, noe som betyr at han får kjøre verdenscupløpet denne helga.

– Vi har fått beskjed fra Italia om at alt er i orden, sier Ryste fredag kveld.

Kan være frisk med positiv test

Kilde slipper ikke inn på stadionanlegget i Santa Caterina uten å fremlegge en negativ test.

Utfordringen var at en test kan slå ut positivt selv om man er frisk, dersom man har hatt viruset før. Grunnen til det er at døde partikler fra viruset kan sitte igjen i halsen, uten at man er smittsom av den grunn.

Selv mente Kilde at han var frisk nok.

Aleksander Aamodt Kilde

Kilde vant verdenscupen i 2019, nå får han en tung start på rennet i Santa Caterina.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det er jo det vi har fått høre. Så er det visst ulike regler for Italia, og også innad i Italia. I Østerrike var det greit å vise til en negativ test, men det er det visst ikke her.

Også i Finland har dokumentasjon på at en utøver har hatt viruset vært nok til å få akkreditering.

Den italienske skiskytteren, Lisa Vittozzi, hadde korona i november og avla en positiv test i Kontiolahti, men fikk likevel gå rennet der da hun ikke lenger var smittsom.

– Det skal ikke skje

Alpinisten er noe kritisk til innhentingen av informasjon rundt reglementet de møtte i Santa Caterina.

Claus Ryste

På spørsmål om dette var e tappe fra Skiforbundet sier sportssjefen for alpint at det «er helt klart».

Foto: Berit Roald / NTB

– Dette burde vi ha oppdaget tidligere. Det er mye fokus på dette, men kravet er et avvik fra FIS-protokollen. Vi burde visst det tidligere, men det gjorde vi ikke, sier Ryste.

Kilde mener det var flaks at det kun var en treningsdag, og at dette ikke skjedde når han faktisk skulle til pers.

– Man vet ikke hva som kommer og vi får ta lærdom av dette. For det her skal ikke skje. Nå må vi være flinkere til å søke etter informasjon, sier Kilde.

– Man kan ikke bli overrasket den dagen det er viktig. Plutselig står vi der på en renndag og ikke har den informasjonen du trenger, og da blir det konsekvenser. Og det har man ikke råd til, legger han til.

Mistet treningsrennet

Kilde ble henvist til hotellrommet sitt og måtte sitte der til han fikk en negativ test, eller en godkjenning fra arrangøren.

Mens han gjorde det brukte resten av landslaget og deres konkurrenter dagen på å forberede seg i løypa.

– Det har ikke så mye å si, man får kjent på snøen i morgen, men man får jo kjent på terrenget og kjenne om det er noe annerledes fra sist gang jeg var her, sier Kilde og legger til at han skal høre med de andre på landslaget om det var noen endringer han måtte merke seg.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal