Kilde får kjøre tross kjempebrøler fra forbundet

Aleksander Aamodt Kilde ble nektet akkreditering til stadionområdet i Santa Caterina grunnet manglende negativ test. Tidligere har bekreftelsen på at han var smittet i oktober vært nok. Skiforbundet legger seg flate etter tabben.

Aleksander Aamodt Kilde

DRAMATIKK FØR HELGEN: Aleksander Aamodt Kilde får ikke kjøre siste treningsrenn før verdenscuprennet i Santa Caterina – selv om han er frisk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

En skriftlig legeattest på at en utøver har hatt viruset har tidligere vært nok for å få akkreditering til verdenscuparrangementene.

I Lombardia i Italia er reglene annerledes. Det visste ikke Skiforbundet.

– Nei, dette er en glipp fra vår side. Italienske myndigheter hadde et annet krav og vi har ikke oppdaget det tidlig nok. Derfor har ikke Kilde fått akkreditering, sa sportssjef for alpint i Skiforbundet Claus Ryste til NRK etter det ble kjent at Kilde ikke fikk akkreditering til anlegget.

I ytterste konsekvens kunne verdenscuprennet ryke for den regjerende mesteren.

– Vi er ansvarlig for testing, påmelding og akkreditering. Så dette ligger på oss, fortalte Ryste.

Fredag kveld får NRK opplyst at Kildes koronatest var negativ, noe som betyr at han får kjøre verdenscupløpet denne helga.

– Vi har fått beskjed fra Italia om at alt er i orden, sier Ryste fredag kveld.

Kan være frisk med positiv test

Kilde slipper ikke inn på stadionanlegget i Santa Caterina uten å fremlegge en negativ test.

Utfordringen var at en test kan slå ut positivt selv om man er frisk, dersom man har hatt viruset før. Grunnen til det er at døde partikler fra viruset kan sitte igjen i halsen, uten at man er smittsom av den grunn.

Selv mente Kilde at han var frisk nok.

Aleksander Aamodt Kilde

Kilde vant verdenscupen i 2019, nå får han en tung start på rennet i Santa Caterina.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det er jo det vi har fått høre. Så er det visst ulike regler for Italia, og også innad i Italia. I Østerrike var det greit å vise til en negativ test, men det er det visst ikke her.

Også i Finland har dokumentasjon på at en utøver har hatt viruset vært nok til å få akkreditering.

Den italienske skiskytteren, Lisa Vittozzi, hadde korona i november og avla en positiv test i Kontiolahti, men fikk likevel gå rennet der da hun ikke lenger var smittsom.

– Det skal ikke skje

Alpinisten er noe kritisk til innhentingen av informasjon rundt reglementet de møtte i Santa Caterina.

Claus Ryste

På spørsmål om dette var e tappe fra Skiforbundet sier sportssjefen for alpint at det «er helt klart».

Foto: Berit Roald / NTB

– Dette burde vi ha oppdaget tidligere. Det er mye fokus på dette, men kravet er et avvik fra FIS-protokollen. Vi burde visst det tidligere, men det gjorde vi ikke, sier Ryste.

Kilde mener det var flaks at det kun var en treningsdag, og at dette ikke skjedde når han faktisk skulle til pers.

– Man vet ikke hva som kommer og vi får ta lærdom av dette. For det her skal ikke skje. Nå må vi være flinkere til å søke etter informasjon, sier Kilde.

– Man kan ikke bli overrasket den dagen det er viktig. Plutselig står vi der på en renndag og ikke har den informasjonen du trenger, og da blir det konsekvenser. Og det har man ikke råd til, legger han til.

Mistet treningsrennet

Kilde ble henvist til hotellrommet sitt og måtte sitte der til han fikk en negativ test, eller en godkjenning fra arrangøren.

Mens han gjorde det brukte resten av landslaget og deres konkurrenter dagen på å forberede seg i løypa.

– Det har ikke så mye å si, man får kjent på snøen i morgen, men man får jo kjent på terrenget og kjenne om det er noe annerledes fra sist gang jeg var her, sier Kilde og legger til at han skal høre med de andre på landslaget om det var noen endringer han måtte merke seg.

Siste nytt

 • Leicester klatret forbi Liverpool

  James Maddison og Harvey Barnes ga Leicester 2-0 over Southampton lørdag. Med seieren inntok vertene 2.-plassen i Premier League.

  Oppgjøret så ut til å ebbe ut med Maddisons scoring etter 38 minutter, men fem minutter på overtid doblet Barnes ledelsen på en kontring.

  Leicester er uten tap på sine fem siste ligakamper. Brendan Rodgers' menn står med 35 poeng etter 18 kamper. Det har tatt dem forbi Liverpool før den regjerende Premier League-mesteren møter serieleder Manchester United på Anfield søndag. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal