Hopp til innhold

Kilde utklasset all motstand i Kitzbühel: – Herregud, er det mulig?

Ingen klarte å hamle opp med Aleksander Aamodt Kilde i prestisjetunge «Die Streif». Fartsfantomet tok dermed sin aller første seier i Kitzbühel. Samtidig sjokkerte en franskmann «alle» fra startnummer 43.

UTKLASSING: Kilde suste inn til ledelse med 67 hundredelers margin.

– Det var helt vilt ass. Herregud, er det mulig? Det flyter bra om dagen, sier Aleksander Aamodt Kilde til NRK.

For da Kilde satte utfor i Kitzbühel så det tidlig ut til at det kunne holde til noe stort. På fjerde mellomtid var Kilde hele 1.24 sekunder foran.

Det er jo helt fullstendig utklassing der oppe på toppen, utbrøt NRKs alpinekspert Lars Elton Myhre.

Aleksander Aamodt Kilde etter utforseieren i Kitzbühel.

STORFORNØYD: For Kilde var seieren i Kitzbühel noe av det største han har gjort.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Han jaget nedover hele veien, og selv om han tapte mye tid i bunn der ledende Matthias Mayer var best, var han hele 67 hundredeler foran hjemmehåpet Mayer i mål.

Hva skal jeg si. Kitzbühel har vært en akilleshæl for min del. Jeg kjente meg veldig klar i morges, var ordentlig keen på å bare klinke til. Når jeg klarer å gjennomføre planen så er det bare en drøm. Helt vanvittig rått, sa Kilde til NRK, da seieren var et faktum.

– Det er et av de største rennene jeg kan vinne. Jeg hadde helt vanvittig rakettski i dag, det var fantastisk å kjøre.

Kilde er kun den fjerde nordmannen som vinner utforen i Kitzbühel, etter Atle Skårdal, Lasse Kjus (som har vunnet to ganger) og Kjetil Jansrud. En seier her er noe de fleste alpinister setter ekstremt høyt – om ikke øverst på lista.

Austria Alpine Skiing World Cup

I MIDTEN: Kilde kunne juble for sin første Kitzbühel-seier, mellom franske Johan Clarey (t.v.) og østerrikske Matthias Mayer (t.h.). Etter bildet ble tatt, ble Mayer henvist til den sure fjerdeplassen av franske Blaise Giezendanner.

Foto: Giovanni Auletta / APFoto: Giovanni Auletta / AP

Sjokkerte fra startnummer 43

Og til tross for at Kilde tapte tid i bunn klarte ingen å tukte tiden til nordmannen i mål. Dermed tok han sin tredje utforseier og totalt sjette verdenscupseier denne sesongen.

– For en prestasjon ned bakken i Kitzbühel. Det er det bredeste smilet i årets sesong. Mayer kan ikke annet enn å applaudere, ropte NRK-kommentator Thomas Lerdahl etter at Kilde krysset mållinjen.

Heller ikke superstjernen Marco Odermatt, som til slutt var i mål 78 hundredeler bak Kilde.

Spenningen steg derimot da franske Johan Clarey på et tidspunkt lå foran Kilde, men franskmannen endte til slutt 42 hundredeler bak. Det holdt til andreplass.

Men den som kanskje sjokkerte mest, var Clareys landsmann Blaise Giezendanner. Fra startnummer 43 kjørte han seg opp til en sensasjonell tredjeplass. Dermed viste han at det ikke er over før det er over, og hjemmehåpet Mayer ble henvist til andreplass.

Det var helt vilt. Jeg har ikke skjønt det helt enda. Jeg tror ikke jeg gjør det før jeg har premien i hånda. Ekstra spesielt å dele podiet med Johan (Clarey) og ikke minst Aleksander. Det er Kitzbühel, hva mer kan du drømme om? Det er drømmen, sa en storfornøyd Giezendanner til NRK etter at han sikret tredjeplassen.

Nervene ble også satt på prøve da østerrikske Daniel Danklmaier gikk i nettet, men det hele så ut til å gå bra:

Kan kopiere Kjus

Fra før hadde Kilde en sjetteplass som sitt beste resultat fra Kitzbühel. Med utforseiere i Beaver Creek og Wengen så langt denne sesongen, innfridde han til de skyhøye forventningene før rennet i Kitzbühel.

Kilde den andre nordmannen som vinner i både Kitzbühel og Wengen i samme sesong. Det gjorde også Lasse Kjus i 1999.

Henrik Røa kjørte også utforen i Kitzbühel. Hans beste resultat er en 16.-plass, men i årets utgave gikk det ikke like bra for nordmannen. Røa lå langt bak Kilde lenge, og til slutt hektet han og kjørte ut.

Jeg hadde en veldig fin plan. Jeg synes jeg kjørte mye bedre på ski i dag enn jeg gjorde på trening, så jeg tar med meg det. Jeg har jo slitt, sier Røa til NRK.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ingen Zucca-hjelp for Norge

  Norges største ishockeystjerne Mats Zuccarello reiser ikke til Finland for å slutte seg til den norske VM-troppen, sier landslagssjef Petter Thoresen til TV 2.

  Zuccarello og hans Minnesota Wild røk ut av NHL-sluttspillet i den første runden, og nordmannen var derfor aktuell for en reise til Finland for å delta i resten av verdensmesterskapet for Norge.

  Tirsdag bekrefter landslagssjef Petter Thoresen overfor TV 2 at det ikke blir noe av. «Zucca» har levert en god sesong i NHL, der han på veien har slått flere av sine egne poengrekorder.

  Før helgen uttalte Thoresen at det fantes «en liten sjanse» for at 34-åringen ville slutte seg til resten av hans tropp i Finland, men nå er løpet kjørt. Sist Zuccarello var på isen i en landskamp var i OL-kvalifiseringen i august i fjor.

  Da røk OL-drømmen for Norge med tap for Danmark i siste kamp. I etterkant avslørte NHL-stjernen at det kanskje var hans siste landskamp.

  Norge spiller sin neste VM-kamp mot Østerrike onsdag, før Tsjekkia, Sverige og USA venter i de tre siste. Norge kjemper for å unngå å rykke ned fra elite-VM. (NTB)

  NHL: Stanley Cup Playoffs-Minnesota Wild at St. Louis Blues
  Foto: Jeff Le / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste