Hopp til innhold

Kilde avviser «gullforbannelse»: – Nei, nei, nei. Nå må vi gi oss.

Bronse, sølv, sølv og sølv. Mesterskapsgullet lar vente på seg for Aleksander Aamodt Kilde, som kjenner presset på kroppen. Men en forbannelse vil han ikke høre snakk om.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023: Utfor for menn

SØLVGUTT: Aleksander Aamodt Kilde har tatt sølv i både super-G og utfor i Courchevel.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Nei, nei, nei. Nå må vi gi oss. Sølvmedalje er sølvmedalje. Og vi har en av de villeste alpinistene noen gang som tar gullet i dag. Jeg gjør det bare ikke bra nok i to svinger. Og det er det som koster meg seieren i dag, svarer Kilde til NRK når han blir spurt om det hviler en «gullforbannelse» over ham.

Den suverene utforkjøreren fra Norge besitter foreløpig to VM-sølv, men gullet lar vente på seg. Han har med andre ord vært nære på både i super-G og utfor i Courchevel, men James Crawford og Marco Odermatt har stått i veien for det etterlengtede mesterskapsgullet.

To VM-sølv er en sterk prestasjon, men 30-åringen fra Lommedalen er storfavoritt til seier og gull før nesten alle renn han er med i.

Han er åpen om at han det går inn på ham, selv om han altså ikke vil kalle mangelen på gull for en «forbannelse».

Les også Kilde-detaljen får NRKs ekspert til å sperre opp auga: – Aldri sett det vorte gjort før

Kilde, Kitzbühel 2022

Vil ikke mislykkes

– Det er mye trykk, det er mye press, og det er mye media. Jeg forventer mye av meg selv, som kanskje er det som er tøffest, fordi jeg har ikke lyst til å mislykkes, på en måte. Det er det jeg kjenner på når jeg går inn i konkurranser som i dag, at jeg ikke er «keen» på å mislykkes. Det gir mye nerver og det gir et ekstremt fokus, og det tar på, innrømmer Kilde.

– Er du lei av gullmaset?

– Nei, altså ... Det vil jo alltid være der til jeg tar det, og det kommer nye sjanser. Jeg er ikke ferdig ennå, så jeg får bare spare litt på spenningen.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023: Utfor for menn

GULL OG SØLV: Kjetil Jansrud har mesterskapsgullet Kilde mangler. Det tok han i VM i Åre i 2019.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men det konstante favorittstempelet kan være vanskelig å håndtere.

– Man lærer nye ting for hver gang man er så nervøs. Man går helt ut av seg selv. Du må klare å håndtere det forskjellig hver gang, fordi det er nye ting som kommer, nytt sted, nye inntrykk. Det er det som er utfordrende, sier Kilde.

Får én gullsjanse til

Gullbarrieren har han altså fortsatt til gode å bryte, og han innrømmer at det er en «barriere» som kan være enda vanskeligere å bryte.

– Det ser nesten sånn ut. For å være ærlig er det første VM jeg tar medaljer, og jeg er selvfølgelig «keen» på det gullet. Jeg kommer inn som superfavoritt, er veldig nær gullet i super-G, men litt lenger bak i utforen. En sulten Odermatt er vanskelig å slå, påpeker Kilde.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023: Utfor for menn

SUPERDUELL: Marco Odermatt har gitt Aleksander Aamodt Kilde kamp om seieren en rekke ganger denne sesongen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sveitseren er likevel full av lovord om sin norske konkurrent. Han mener at Kilde var den store favoritten, og at han sånn sett hadde mest press før søndagens utforrenn.

Aleks hadde så mye å tape i dag, jeg hadde så mye å tape på super-G. Jeg risikerte mer i dag, og det var kanskje nøkkelen til suksess, sier Odermatt til NRK.

Han innrømmer en lettelse da han så Kilde kjørte i mål med røde tall.

– Du må alltid vente til han har kjørt. Han gjorde det perfekt igjen i dag, jeg gjorde det bare litt bedre.

Han er en fantastisk utøver og fantastisk skikjører. Han har vunnet to sølvmedaljer nå. Nå svir kanskje den hundredelen i super-G litt mer for ham, men han er fortsatt den beste fartskjøreren for øyeblikket.

Les også Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

– Null forventninger

Kildes jakt på gullmedaljen fortsetter, og han har i hvert fall funnet ut av hvordan hans skal håndtere både det indre og ytre presset.

For meg har jeg funnet en veldig fin rutine nå hvor jeg bare klarer å slappe av når jeg må, og så vet jeg at det å være nervøs er en veldig positiv ting, for da er man veldig klar for det som skal komme, sier Kilde.

Og det kommer enda en medaljesjanse for 30-åringen. Fredag skal han kjøre storslalåm, noe han kun har gjort et fåtall ganger denne sesongen.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom

LAVE SKULDRE: Kilde har kjørt storslalåm fire ganger denne sesongen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Der vil han trolig ha mindre press på skuldrene sine, der stjerner som Odermatt og Henrik Kristoffersen vil være blant favorittene.

– Der stiller jeg med null forventninger til meg selv, medalje-messig. Jeg er «keen» på å kjøre en bra konkurranse og prøve å forbedre skikjøringen min enda mer, det er derfor jeg gjør det. Selvfølgelig, i et VM kjører man for medaljer, ikke for å bare stille på start, men vi får se hvordan det går, sier Kilde.

Les også Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

Mener han burde roet ned

Det var spesielt i ett parti der han tapte tid, og han mener han gjorde feil. Han mener ellers at det var enkelte partier der han kjørte fortere enn Odermatt.

– Når jeg kommer inn i vanskelige partier, må jeg være enda flinkere til å huske på at jeg kan ta litt mer margin enn det han gjorde. Jeg så han kjørte superrent og da fikk jeg litt følelsen av at jeg også må det. Det var det som kostet meg gullet i dag, og det er litt synd, sier alpinstjerna.

Kilde

SÅ NÆRE: Aleksander Aamodt Kilde har måttet nøye seg med å være nest best i både super-G og utfor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Vil du si det var overtenning fra deg?

– Ikke overtenning, men jeg føler at det er i de partiene her jeg har litt forbedringspotensial. Det er veldig harde slag, og jeg blir ofte litt settende med rumpa og da slår jeg enda mer. Det må jeg bli bedre på, å tørre å stå mer i ytterskia og kjøre gjennom slagene i stedet for at de slår meg ut.

Før mesterskapet hadde ikke Kilde tatt en VM-medalje. Nå reiser han hjem med minst to sølv rundt halsen.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal