Hopp til innhold

Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

I onsdagens super-G brøt Kajsa Vickhoff Lie en 30 år lang forbannelse, og sikret seg karrierens første VM-medalje. Det imponerte superstjerna Mikaela Shiffrin stort.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

SØLV OG BRONSE: Kajsa Vickhoff Lie havnet på samme pall som amerikanske Mikaela Shiffrin.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var utrolig gøy. Jeg er megastolt, sier Lie til NRK.

Det ble altså norsk jubel i alpin-VM da hun tok sin aller første VM-medalje og den første norske medaljen i fartsdisiplinene på 30 år.

Begeistret Shiffrin

Det skjer etter en lang og tøff periode, der hun har måttet kjempe seg tilbake fra et beinbrudd i 2021. Historien rører den amerikanske superstjerna Mikaela Shiffrin.

– Kajsa har hatt en så utrolig reise de siste årene, fra skaden og gjennom hele prosessen til å få skikjøringen tilbake dit den skal være, sier Shiffrin til NRK.

Mikaela Shiffrin etter VM-sølv i super-G.

ROSER LIE: Mikaela Shiffrin hyller sin norske konkurrent.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Hun påpeker at den norske alpinisten har hatt en tøff vei tilbake til skibakken, med flere kneoperasjoner bak seg.

– Hun er en av de mest naturlige skikjørerne jeg noensinne har sett. Da hun kom på pallen i Cortina var det følelsesladet for alle oss utøverne som så på fordi hun har vært gjennom så utrolig mye for å komme dit. Og nå får hun en VM-medalje i tillegg. Det er en av de mest inspirerende historiene i vår generasjon, roser Shiffrin.

NRKs ekspert Lars Elton Myhre er beveget når han snakker om den norske bronsemedaljen.

– Det er rørende, det har nesten ikke gått opp for meg ennå. Hun har vært gjennom ordentlig mye de siste årene, sier Myhre, som mener Lie tar en sensasjonell medalje.

Se rennet til Kajsa Vickhoff Lie her

Bronsen havnet i norske hender etter et nervepirrende renn i franske Méribel.

Lie turte ikke å ta bronsen på forskudd da hun pratet med NRK like før konkurransen var avsluttet. Spesielt Alice Robinson var nære på å ta en pallplass og dermed dytte den norske alpinisten ned på fjerdeplass.

Likevel gikk det veien, noe hun innså etter at konkurrent etter konkurrent feilet med å overgå tiden hennes.

– Det var ikke bare nervepirrende på Alice, det var søren meg ekstremt nervepirrende på alle. Jeg hadde det forferdelig bra og forferdelig dårlig på samme tid, men veldig, veldig gøy at jeg fikk medaljen til slutt, sier 24-åringen.

kajsa

STORT SMIL: Kajsa Vickhoff Lie var strålende fornøyd etter sitt renn.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var på tide

Astrid Lødemel var siste norske kvinne som tok en medalje i en fartsdisiplin i et alpin-VM. Det skjedde i 1993, altså for 30 år siden. Da tok hun både sølv under utforen, og bronse på super-G-en. Det skjedde under mesterskapet i japanske Morioka.

Lødemel selv synes det var på tide med en ny medalje, og er mektig imponert over Lie.

– Det var på tide. Det er flott at det var Kajsa som tok den etter den skaden. Den unner jeg henne. Det er helt fantastisk. Jeg tenkte faktisk det at det var en sjans etter Cortina, sier Lødemel til NRK og sikter til pallplassen Vickhoff Lie tok i januar.

Shiffrin: – Jeg er i sjokk og vantro

Verdenscup-dronninga Shiffrin hang med hodet etter å ha kjørt inn til en andreplass. En liten justering ødela vinnersjansene for forhåndsfavoritten.

– Denne dagen har vært galskap. Jeg er i sjokk og vantro, jeg klarer ikke å snakke ordentlig akkurat nå. De siste ti timene har vært et kaos av følelser, forteller amerikaneren til NRK, men hun er likevel fornøyd med sølvmedaljen:

– Det har vært et vanskelig renn å se på, for alle kjørte så fort. Det er nesten vanskelig å tro at jeg får sølvmedalje. Jeg kjørte så godt jeg kunne, jeg er veldig fornøyd.

shiffrin

SKUFFA: Heller ikke i dag stemte det for verdenscupleder Mikaela Shiffrin.

Foto: Marco Trovati / AP

Norges gullhåp Ragnhild Mowinckel gikk hardt ut fra start, men sammen med mange konkurrenter fikk hun problemer med «galgen», en tøff sving i midtpartiet. Hun kjørte likevel inn til en god tid, som holdt til en femteplass.

Hun var full av lovord om sin lagvenninne før bronsen var et faktum.

– Herregud for en fantastisk dag med mest sannsynlig Kajsa på pallen. Det er det eneste plasteret på såret mitt nå. Jeg håper og tror det ikke er noen som kan ta henne nå. I dag er det en stor norsk dag uansett.

Se rennet til Mowinckel her

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Bayern tok første stikk mot Maanums Arsenal

  Bayern München vant det første kvartfinaleoppgjøret mot Arsenal 1-0 på hjemmebane i mesterligaen.

  Dermed har Frida Maanum og resten av Arsenal kniven på strupen før returoppgjøret i London 29. mars.

  Det var tyskerne som kom best i gang da Lea Schüller nikket vertene i ledelsen sju minutter før pause. Det ble også kampens eneste mål i den første kvartfinalen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Med på lasset tok også Straus med seg Tuva Hansen, som spilte hele kampen ut for tyskerne, mens Emilie Bragstad først fikk komme på etter 90 minutter.

  Germany Women's Soccer
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste