Hopp til innhold

Tok sensasjonell VM-bronse – hylles av superstjerna Shiffrin

I onsdagens super-G brøt Kajsa Vickhoff Lie en 30 år lang forbannelse, og sikret seg karrierens første VM-medalje. Det imponerte superstjerna Mikaela Shiffrin stort.

VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, Super-G for kvinner

SØLV OG BRONSE: Kajsa Vickhoff Lie havnet på samme pall som amerikanske Mikaela Shiffrin.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var utrolig gøy. Jeg er megastolt, sier Lie til NRK.

Det ble altså norsk jubel i alpin-VM da hun tok sin aller første VM-medalje og den første norske medaljen i fartsdisiplinene på 30 år.

Begeistret Shiffrin

Det skjer etter en lang og tøff periode, der hun har måttet kjempe seg tilbake fra et beinbrudd i 2021. Historien rører den amerikanske superstjerna Mikaela Shiffrin.

– Kajsa har hatt en så utrolig reise de siste årene, fra skaden og gjennom hele prosessen til å få skikjøringen tilbake dit den skal være, sier Shiffrin til NRK.

Mikaela Shiffrin etter VM-sølv i super-G.

ROSER LIE: Mikaela Shiffrin hyller sin norske konkurrent.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Hun påpeker at den norske alpinisten har hatt en tøff vei tilbake til skibakken, med flere kneoperasjoner bak seg.

– Hun er en av de mest naturlige skikjørerne jeg noensinne har sett. Da hun kom på pallen i Cortina var det følelsesladet for alle oss utøverne som så på fordi hun har vært gjennom så utrolig mye for å komme dit. Og nå får hun en VM-medalje i tillegg. Det er en av de mest inspirerende historiene i vår generasjon, roser Shiffrin.

NRKs ekspert Lars Elton Myhre er beveget når han snakker om den norske bronsemedaljen.

– Det er rørende, det har nesten ikke gått opp for meg ennå. Hun har vært gjennom ordentlig mye de siste årene, sier Myhre, som mener Lie tar en sensasjonell medalje.

Se rennet til Kajsa Vickhoff Lie her

Bronsen havnet i norske hender etter et nervepirrende renn i franske Méribel.

Lie turte ikke å ta bronsen på forskudd da hun pratet med NRK like før konkurransen var avsluttet. Spesielt Alice Robinson var nære på å ta en pallplass og dermed dytte den norske alpinisten ned på fjerdeplass.

Likevel gikk det veien, noe hun innså etter at konkurrent etter konkurrent feilet med å overgå tiden hennes.

– Det var ikke bare nervepirrende på Alice, det var søren meg ekstremt nervepirrende på alle. Jeg hadde det forferdelig bra og forferdelig dårlig på samme tid, men veldig, veldig gøy at jeg fikk medaljen til slutt, sier 24-åringen.

kajsa

STORT SMIL: Kajsa Vickhoff Lie var strålende fornøyd etter sitt renn.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var på tide

Astrid Lødemel var siste norske kvinne som tok en medalje i en fartsdisiplin i et alpin-VM. Det skjedde i 1993, altså for 30 år siden. Da tok hun både sølv under utforen, og bronse på super-G-en. Det skjedde under mesterskapet i japanske Morioka.

Lødemel selv synes det var på tide med en ny medalje, og er mektig imponert over Lie.

– Det var på tide. Det er flott at det var Kajsa som tok den etter den skaden. Den unner jeg henne. Det er helt fantastisk. Jeg tenkte faktisk det at det var en sjans etter Cortina, sier Lødemel til NRK og sikter til pallplassen Vickhoff Lie tok i januar.

Shiffrin: – Jeg er i sjokk og vantro

Verdenscup-dronninga Shiffrin hang med hodet etter å ha kjørt inn til en andreplass. En liten justering ødela vinnersjansene for forhåndsfavoritten.

– Denne dagen har vært galskap. Jeg er i sjokk og vantro, jeg klarer ikke å snakke ordentlig akkurat nå. De siste ti timene har vært et kaos av følelser, forteller amerikaneren til NRK, men hun er likevel fornøyd med sølvmedaljen:

– Det har vært et vanskelig renn å se på, for alle kjørte så fort. Det er nesten vanskelig å tro at jeg får sølvmedalje. Jeg kjørte så godt jeg kunne, jeg er veldig fornøyd.

shiffrin

SKUFFA: Heller ikke i dag stemte det for verdenscupleder Mikaela Shiffrin.

Foto: Marco Trovati / AP

Norges gullhåp Ragnhild Mowinckel gikk hardt ut fra start, men sammen med mange konkurrenter fikk hun problemer med «galgen», en tøff sving i midtpartiet. Hun kjørte likevel inn til en god tid, som holdt til en femteplass.

Hun var full av lovord om sin lagvenninne før bronsen var et faktum.

– Herregud for en fantastisk dag med mest sannsynlig Kajsa på pallen. Det er det eneste plasteret på såret mitt nå. Jeg håper og tror det ikke er noen som kan ta henne nå. I dag er det en stor norsk dag uansett.

Se rennet til Mowinckel her

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Sveriges landslagssjef rammet av hjernesvulst

  Marika Domanski Lyfors er i gang med behandling for en hjernesvulst og er sykemeldt. Det opplyser Sveriges fotballforbund i en pressemelding.

  – Vi er utrolig preget av denne tunge nyheten og vil gjøre det som står i vår makt for å støtte Marika. Hele forbundet og alle spillerne håper på rask bedring og vil støtte henne i mellomtiden, sier fotballsjef i SvFF Kim Källström.

  Lyfors var landslagstrener fra 1996-2005, men har i dag en sjefsrolle med mer overordnet ansvar.

  KV9t_goHkqU
  Foto: AP
 • Presenterte Norges OL-mål: Åtte medaljer

  Onsdag markerer Olympiatoppen at det er 100 dager til sommerens OL i Paris starter. På en pressekonferanse avslørte toppidrettssjef Tore Øvrebø det norske medaljemålet i lekene, hvor Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Karsten Warholm (friidrett), Kristian Blummenfelt (triatlon) og Anders Mol/Christian Sørum (sandvolleyball) stiller som regjerende mestere.

  – Vi har kommet frem til at en passende ambisjon er åtte medaljer, sier Øvrebø om OL.

  Det er like mange medaljer som den norske OL-troppen tok i Tokyo.

  – Vi regner ikke med at alle treffer 100 prosent, så vi lager en kvalifisert målsetning ut fra de medaljesjansene vi tror vi har. Og så finner vi frem til en målsetning vi tror er realistisk, men som også gir litt gysninger og mobiliserer energi, sier Øvrebø til NRK.

  Øvrebø opplyser også en målsetning om seks medaljer i Paralympics, som starter rett i etterkant av OL. Norge tok fire medaljer i Paralympics i Tokyo for tre år siden.

  Slik har det medaljefangsten vært for den norske troppen i sommer-OL de siste tre utgavene:

  I London i 2012: To gull, ett sølv og én bronse (totalt fire medaljer)

  I Rio de Janeiro i 2016: Null gull, null sølv og fire bronser (totalt fire medaljer)

  I Tokyo i 2021: Fire gull, to sølv og to bronser (totalt åtte medaljer)

  OL ble også arrangert i Paris i 1924. Da tok Norge ti medaljer. Siden har Norge kun tatt åtte eller flere medaljer i sommer-OL ved tre anledninger: Ti i Sydney i 2000, ni i Beijing i 2008 og åtte i Tokyo i 2021.

  Tore Øvrebø
  Foto: NTB
 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal