Kenyansk friidrettssjef i dopingskandale - ville ta betalt for å varsle om kontroller

Kenyas friidrettsleder Michael Rotich er sendt hjem fra Rio-OL etter anklager om at han skal ha tilbudt seg å varsle utøvere om dopingkontroller.

NYC MARATHON

– Vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver det kenyanske forbundet etter å ha sendt hjem Michael Rotich.

Foto: BEBETO MATTHEWS / Ap

Det er den engelske avisen Sunday Times og den tyske TV-stasjonen ARD som står bak avsløringen.

Med skjult kamera ble Rotich fanget på film i januar. Opptaket skal vise at han mot betaling er villig til å gi løpere 12 timers varsel før en dopingkontroll.

For tjenesten krevde han 10.000 pund, som tilsvarer litt over 110.000 kroner.

– Alvorlige beskyldninger

I en uttalelse fra Kenyas friidrettsforbund står det at Rotich blir sendt hjem fra lekene i Rio.

– Det er snakk om veldige alvorlige beskyldninger, og vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver forbundet, som legger til at saken kan bli overlevert til politiet i Kenya.

Rotich selv benekter alle anklager.

Journalister i avisen Sunday Times skal ha utgitt seg for å representere britiske utøvere. Rotich skal han ha sagt at han ville sørge for at utøverne ungikk dopingtester.

Han skal også ha fortalt at grunner som syke barn eller plutselig sykdom hos familiemedlemmer pleide å fungere når man trenger unnskyldninger for å ikke ha møtt opp til dopingkontroller.

Uttalte seg om doping før avreise

Det står ikke helt i stil med en uttalelse Rotich er sitert på før avreise til Rio.

– Vi har gitt råd, undervist og bedt dem (utøverne, red. anm) om å unngå doping. Vi ønsker å vise verden at vi står for ren idrett, skal han ha sagt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere kenyanske utøvere er blitt tatt for doping de siste årene. Verdens antidopingbyrå (WADA) har lenge vært tydelig misfornøyd med Kenyas antidopingarbeid.

TV-stasjonen ARD har stått bak flere av de andre store, internasjonale dopingavsløringene som har kommet de siste årene.

Siste nytt

 • Barcelona tapte

  Barcelona tapte 2-0 for Valencia i La Liga, og gjekk på sitt første ligatap sidan 2. november. Eit sjølvmål og ei scoring av Maxi Gomez senka serieleiaren.

  Det betyr at Real Madrid kan gå til topps på tabellen om dei tek poeng mot Valladolid søndag.

  Valencia scorar mot Barcelona
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Tysk laghoppsiger framfor Noreg

  Tyskland sikrer ein solid siger framfor Noreg i laghoppkonkurransen i Zakopane i Polen. Slovenia tok tredjeplassen. Marius Lindvik, Robert Johannson, Daniel André Tande, og Johann André Forfang som hoppa for Noreg.

  Japanske Yukiya Sato sette bakkerekord med 147 meter, men det japanske laget måtte nøye seg med fjerdeplass.

  HXejz7z8F8w
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Bundesliga-leiaren tapte

  Bundesliga-leiar Leipzig gjekk på eit 2-0-tap borte mot Eintracht Frankfurt i ettermiddag. Leipzig leier framleis tabellen, men berre to poeng framfor Borussia Mönchengladbach (før Bayern Münchens kamp seinare i kveld).

  Erling Braut Haalands Borussia Dortmund er nummer fire, men no berre fire poeng bak teten.

  RB Leipzig
  Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal