Kenyansk friidrettssjef i dopingskandale - ville ta betalt for å varsle om kontroller

Kenyas friidrettsleder Michael Rotich er sendt hjem fra Rio-OL etter anklager om at han skal ha tilbudt seg å varsle utøvere om dopingkontroller.

NYC MARATHON

– Vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver det kenyanske forbundet etter å ha sendt hjem Michael Rotich.

Foto: BEBETO MATTHEWS / Ap

Det er den engelske avisen Sunday Times og den tyske TV-stasjonen ARD som står bak avsløringen.

Med skjult kamera ble Rotich fanget på film i januar. Opptaket skal vise at han mot betaling er villig til å gi løpere 12 timers varsel før en dopingkontroll.

For tjenesten krevde han 10.000 pund, som tilsvarer litt over 110.000 kroner.

– Alvorlige beskyldninger

I en uttalelse fra Kenyas friidrettsforbund står det at Rotich blir sendt hjem fra lekene i Rio.

– Det er snakk om veldige alvorlige beskyldninger, og vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver forbundet, som legger til at saken kan bli overlevert til politiet i Kenya.

Rotich selv benekter alle anklager.

Journalister i avisen Sunday Times skal ha utgitt seg for å representere britiske utøvere. Rotich skal han ha sagt at han ville sørge for at utøverne ungikk dopingtester.

Han skal også ha fortalt at grunner som syke barn eller plutselig sykdom hos familiemedlemmer pleide å fungere når man trenger unnskyldninger for å ikke ha møtt opp til dopingkontroller.

Uttalte seg om doping før avreise

Det står ikke helt i stil med en uttalelse Rotich er sitert på før avreise til Rio.

– Vi har gitt råd, undervist og bedt dem (utøverne, red. anm) om å unngå doping. Vi ønsker å vise verden at vi står for ren idrett, skal han ha sagt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere kenyanske utøvere er blitt tatt for doping de siste årene. Verdens antidopingbyrå (WADA) har lenge vært tydelig misfornøyd med Kenyas antidopingarbeid.

TV-stasjonen ARD har stått bak flere av de andre store, internasjonale dopingavsløringene som har kommet de siste årene.

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal