Kenyansk friidrettssjef i dopingskandale - ville ta betalt for å varsle om kontroller

Kenyas friidrettsleder Michael Rotich er sendt hjem fra Rio-OL etter anklager om at han skal ha tilbudt seg å varsle utøvere om dopingkontroller.

NYC MARATHON

– Vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver det kenyanske forbundet etter å ha sendt hjem Michael Rotich.

Foto: BEBETO MATTHEWS / Ap

Det er den engelske avisen Sunday Times og den tyske TV-stasjonen ARD som står bak avsløringen.

Med skjult kamera ble Rotich fanget på film i januar. Opptaket skal vise at han mot betaling er villig til å gi løpere 12 timers varsel før en dopingkontroll.

For tjenesten krevde han 10.000 pund, som tilsvarer litt over 110.000 kroner.

– Alvorlige beskyldninger

I en uttalelse fra Kenyas friidrettsforbund står det at Rotich blir sendt hjem fra lekene i Rio.

– Det er snakk om veldige alvorlige beskyldninger, og vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver forbundet, som legger til at saken kan bli overlevert til politiet i Kenya.

Rotich selv benekter alle anklager.

Journalister i avisen Sunday Times skal ha utgitt seg for å representere britiske utøvere. Rotich skal han ha sagt at han ville sørge for at utøverne ungikk dopingtester.

Han skal også ha fortalt at grunner som syke barn eller plutselig sykdom hos familiemedlemmer pleide å fungere når man trenger unnskyldninger for å ikke ha møtt opp til dopingkontroller.

Uttalte seg om doping før avreise

Det står ikke helt i stil med en uttalelse Rotich er sitert på før avreise til Rio.

– Vi har gitt råd, undervist og bedt dem (utøverne, red. anm) om å unngå doping. Vi ønsker å vise verden at vi står for ren idrett, skal han ha sagt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere kenyanske utøvere er blitt tatt for doping de siste årene. Verdens antidopingbyrå (WADA) har lenge vært tydelig misfornøyd med Kenyas antidopingarbeid.

TV-stasjonen ARD har stått bak flere av de andre store, internasjonale dopingavsløringene som har kommet de siste årene.

Siste nytt

 • Bale tilbake med scoring

  Gareth Bale var tilbake på Real Madrids lag og scora i 2-2-kampen mot Arsenal i Washington i natt. Arsenal leia 2-0 ved pause. Reals Nacho og Arsenals Papastathopoulos blei utviste i første omgang, begge etter to gule kort.

  Real vann straffekonkurransen 3-2, og der bomma Bale.

  Gareth Bale
  Foto: Andrew Caballero-reynolds / AFP
 • Alle norske slått ut

  Ingen nordmenn tok seg vidare frå forsøka i VM i natt. Ingeborg Vassbakk Løyning blei nr 23 på 50 m rygg med 28,67, Niksja Stojkovski nr 35 på 100 m butterfly med tiden 50,44, og Tomoe Hvas trakk seg på 200 m medley på grunn av sykdom.

  Pressetreff med VM-troppen i svømming
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal