Hopp til innhold

Keeperheltens utrolige Europa-eventyr: Spilte midtstopper i norsk 5. divisjon før sommeren

Klaksviks keeperhelt Jonathan Johanssons redning sendte sensasjonslaget fra Færøyene ut i Europa. For tre måneder siden spilte han midtstopper i norsk 5. divisjon.

Jonathan Johansson

Jonathan Johansson ble helt da han reddet den siste straffen mot svenske Häcken onsdag kveld. Deretter sikret Klaksvik avansement i Mesterligakvalifiseringen.

Foto: Adam Ihse / AP

Strafferedningen hans var verdt mer enn 30 millioner kroner. Ikke rart han brølte så høyt han kunne mot hjemmelagets svenske fans.

Det er vanskelig å beskrive. Det har gått så kjapt at jeg ikke har hatt tid til å reflektere, sier Johansson til NRK dagen etter at han reddet BK Häckens siste straffe i Mesterliga-kvalifiseringens andre runde.

Vesle Klaksvik fra Færøyene har stått for en bragd av de sjeldne i europeisk fotball.

Seieren mot Häcken i Mesterligakvalifiseringen har allerede sikret klubben gruppespill i Serieligaen, uansett hva som skjer mot Molde i tredje runde av kvaliken.

Midt i dramaet sto en keeper som ble hentet fra norsk 5. divisjon rett før sommeren.

Forren og Johansson

Forren og Johansson etter at de slo ut Häcken i 2. kvalifiseringsrunde til Mesterligaen.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

31 år gamle Johansson la egentlig opp som keeper tilbake i 2021. Likevel ble han hentet av Klaksvik-trener Magne Hoseth denne sommeren, for nettopp å dekke opp et behov på keeperplass i Europacup-spillet.

Han var på familieferie på Rhodos da det tikket inn en melding. Forespørselen var egentlig om han kunne dekke opp behovet på andrekeeper-plassen.

Han visste at jeg ikke hadde spilt fotball på to år. Men han sa at med din rutine så skal det sikkert gå bra. Da var det bare å hoppe på båten og dra over på tre måneders kontrakt, sier keeperen.

Nå innser han at oppholdet kan bli lenger dersom alt går i orden med hans arbeidsgiver i Oslo.

Jonathan Johansson keeper Klaksvik på bussen

Johansson på bussen dagen etter at Klaksvik sensasjonelt tok seg videre i Europacupen. Han forteller at det ble en feiring for laget etter kampen, akkurat som da de slo ut Ferencvaros i første runde.

Foto: NRK

Johanssons jubelbrøl etter redningen i straffesparkkonkurransen var bare en forsmak på jubelscenene som fulgte, da Vegard Forren satte inn den avgjørende straffen.

Det sikret klubben fra Færøyene sensasjonelt avansement i Mesterligakvalifiseringen. Neste uke møter de Molde, som er det tredje av fire hinder på vei til gruppespill i Europas gjeveste klubbturnering.

Enorm kontrast

Kontrasten er enorm til hvor keeper-helten var for bare tre måneder siden. Da spilte han i norsk 5. divisjon for Majorstuen FK i Oslo. Og der var han heller ikke lagets keeper.

– Han er egentlig stopperen vår, sier klubbansvarlig Philip Dahlgren i 5. divisjonsklubben Majorstuen FK til NRK og legger til:

– Så får vi se hvor lenge oppholdet hans i Klaksvik varer. Utgangspunktet er egentlig at han skal tilbake hit etter sommeren, sier Dahlgren.

Klaksvik

Det var ekstatiske scener etter at Klaksvik sikret seg avansement til tredje runde i kvalifiseringen til Mesterligaen. Nå er de også sikret gruppespill i Europa denne høsten.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Han forteller at Johansson egentlig hadde lagt opp proffkarrieren da han kom til Osloklubben i fjor høst. Han hadde derfor et ønske om å være utespiller.

Keeperen selv forteller at det faktisk var et krav at han ikke skulle være keeper i klubben.

Dahlgren forteller at Majorstuen FKs A-lag egentlig mest er å regne som en kompisgjeng, som vil spille fotball.

– Vi er en bitte liten klubb. Det er ikke mange utenlandseventyr her, sier Dahlgren med glimt i øyet.

Tidligere lagkamerater

Det var store skadeproblemer i Klaksvik som fikk Klaksvik-trener Magne Hoseth til å hente keeperen fra 5. divisjon i Norge. De var i nøden på keeperplass. Og svenske Johansson hadde en rekke kamper som keeper i norsk 1. – og 2. divisjon, før han la opp. Han hadde blant annet spilt i Stjørdals-Blink og Notodden.

Det var nettopp fra tiden i Notodden at Hoseth kjente Johansson.

Begge mine keepere var skadet. Så så jeg han på Instagram en morgen. Han hadde lagt ut et innlegg etter at han hadde løpt halvmaraton. Da tenkte jeg «farsken, han har jeg ikke tenkt på». Så sendte jeg ham en melding. Jeg spurte om han var klar for et eventyr og det var han, sier Hoseth.

Magne Hoseth

Klaksvik-trener Magne Hoseth under kampen mot Häcken.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Han syns det som nå har skjedd er ekstra artig for keeperen, som har slitt med å bli førstekeeper på fast basis tidligere.

Det er klart at det er en spesiell situasjon. Og vi var i en spesiell situasjon. Vi hadde ikke noen sjanse til å hente noen spillere. Vi spilte jo en toppkamp mot HB, med en spiller som på det tidspunktet var 48 år. Han er fantastisk han og en god keeper, men vi hadde ikke så mange alternativer, sier Hoseth.

Den ungarske keeperen Géza Tamás Túri (49) spilte i mai på keeperplass for Klaksvik i kampen Hoseth viser til.

Magne Hoseth ser nå frem til kamp mot gamleklubben Molde.

Klaksvik-trener Magne Hoseth skal nå møte gamleklubben Molde i 3. runde av Mesterliga-kvalifiseringen.

Foto: NRK

Vi hadde noen reservekeepere. Da dette dukket opp er jeg sjeleglad for at han takket ja, fortsetter treneren.

Han understreker at det nå er opp til keeperen om han vil være med på gruppespill i Europa den kommende høsten.

Han regner med at gårsdagens avgjørende strafferedning er en helt enorm opplevelse for keeperen.

Det er vel et høydepunkt han kommer til å ta med seg resten av livet tenker jeg, sier Hoseth.

Ingen overgangssum

I Oslo forteller Dahlgren i Majorstuen FK at døren selvsagt også står åpen for en retur for Johansson, dersom satsing og gruppespill i Europa ikke skulle være noe som frister mer denne høsten.

– Vi forlanger ikke noen overgangssum av Klaksvik. Dette vil være en vanlig fiks overgang hos Norges Fotballforbund, sier Dahlgren.

Sportsnyheter

NTB_9pxhg9OJA68.jpg

Dag Erik Pedersen bisatt i Helgeroa: – Den siste store TV-personligheten

Mange ønsket å ta et siste farvel med den folkekjære programlederen.

Jubel etter at Narvik ble tildelt alpin-VM i 2029. Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

Drama i kulissene da Narvik fikk VM: – Et råttent spill

Det var en heftig kamp på bakrommet da Narvik og Norge fikk tildelt VM i alpint. Norske skitopper mener FIS-ledelsen ønsket å presse ut Norge.

ASpJd7iNfFM

Ekspertene misfornøyde etter superstjernens åpningskamp: – Han spiller Haaland-rollen

«Hey Jude» runget over stadion i Tyskland da England vant åpningskampen i EM. Men ekspertene var ikke fornøyde med hærfører Harry Kanes rolle i laget.

Siste nytt

  • Hynne gir opp OL-drømmen: – Knuser hjertet mitt

    Mellomdistanseløper Hedda Hynne gir opp håpet om å komme seg til OL i Paris i sommer. Det forteller 34-åringen selv på Instagram.

    «Denne kunngjøringen knuser hjertet mitt, men jeg vil ikke bli skadefri i tide til å bli klar for OL i Paris. Jeg må gi kropp og hode tid til å bli frisk, og så starte forberedelsene til VM i Tokyo i 2025», skriver Hynne.

    800-meterspesialisten har ennå ikke konkurrert denne sesongen. I fjor var hun med i den norske troppen i VM i Budapest, men kom seg ikke videre fra forsøket.

    Hedda Hynne
    Foto: NTB
  • 18-åring forlater Brann

    Forsvarsspilleren Sara Ritter har signert for for tyske TSG 1899 Hoffenheim. Det skriver Brann i en pressemelding.

    – Nå får jeg flytte tilbake til Tyskland og får muligheten til å studere på et av de beste universitetene i landet. Det blir spennende å komme til en så stor klubb som satser på utvikling og som har totalpakken, sier 18-åringen til Branns hjemmesider.

    Hennes siste kamp blir mot mot Åsane den 6. juli.

    Forsvarsspilleren kom til Norge med familien sin sommeren 2021, da faren fikk jobb i Bergen. Hun har tidligere spilt i Sandviken og Fyllingsdalen, før hun skrev under for Brann vinteren 2023.

    Sara Ritter
    Foto: Brann
  • Legene planlegger hjemreise for roadraceren Mia Rusthen

    Motorsyklisten Mia Rusthen kan bli sendt hjem fra Italia i løpet av de neste dagene. Familiens talsperson opplyser til NTB at tilstandene hennes er stabil.

    22-åringen skadet seg stygt under en VM-runde i Italia på lørdag.

    – Hun ligger fortsatt på intensivavdelingen på sykehuset hvor hun holdes sovende med medikamenter. Det er ingen store endringer siste døgnet og tilstanden er fortsatt stabil, sier lege Kåre Løvstakken til NTB, som er familiens talsperson.

    Løvstakken sier til NTB at de har startet med planlegging av hjemreisen, og de forventer at hun vil være klar til å flyttes til Norge om to til tre dager.

    Rusthen var bevisstløs etter ulykken og ble transportert til sykehus med helikopter.

    Hun ble først lagt i kunstig koma, men lørdag kveld valgte legene på sykehuset i Cesena å operere for å unngå økende trykk i hodet.

    Rusthen var på 12.-plass da hun krasjet stygt på Misona-banen sju runder før slutt. Løpet ble stoppet øyeblikkelig. 22-åringen kjører for Team Rusthen Racing. (NTB)

    Mia Rusthen

Sendeplan

Kl. Program Kanal