NRK Meny
Normal

Kasparov hevder han ikke skal gi Carlsen VM-hjelp

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Sjakklegenden Garry Kasparov omtaler seg selv som «sjakkturist», og 50-åringen har ingen planer om å hjelpe Magnus Carlsen med VM-kampen.

Tidenes kanskje største sjakkspiller, Gary Kasparov kom i kveld til VM-byen Chennai. Selv hevder Kasparov at han bare er der som turist, men han er villig til å hjelpe Magnus Carlsen mens han er der.

SE VIDEO: Magnus Carlsen (t.v.) og Garry Kasparov har lenge hatt god kontakt, men det er ikke sikkert nordmannen får hjelp av sjakklegenden i India.

Det hevder i hvert fall Kasparov selv etter å ha ankommet VM-byen Chennai i India mandag ettermiddag.

– Jeg har et godt forhold til Carlsen og laget hans, men vår kommunikasjon vil begrense seg til lykkeønskninger. Jeg kan ikke skjule at sympatiene mine ligger hos Carlsen, ikke fordi vi har jobbet sammen tidligere, men fordi jeg tror at sjakkfremtiden ligger i den yngre generasjonen og Carlsen er halvparten av Anands alder, sier Kasparov til First Post.

Carlsen har tidligere i høst avslørt at han har hatt kontakt med Kasparov med tanke på VM-kampen, og mange forventet at nordmannen ville utnytte sjakklegendens tilstedeværelse i Chennai.

Har hatt kontakt med Carlsen

Russeren ankom hotellet i seks-tiden indisk tid mandag, og her ble han møtt av et indisk journalisthav.

Deretter spiste han middag med Magnus Carlsens manager Espen Agdestein på hotellets kinesiske restaurant - etter å ha kommet en god time for sent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Magnus Carlsen (t.v.) og Viswanathan Anand har spilt to remiser så langt i VM. Her møter de pressen etter søndagens parti.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Og mens Kasparov avviser Carlsen-hjelp, har Agdestein fortsatt døren åpen. Ifølge manageren har de to sjakkikonene allerede pratet sammen.

– Ja, de har hatt kontakt, men jeg ønsker ikke å gå inn på hvor mye de har snakket sammen, sier Agdestein til NRK.no.

– Han er her som sjakkturist, og vi hadde en hyggelig prat. Han ville blant annet fortelle litt om sitt kandidatur som sjakkpresident, fortsetter han.

– Har Kasparov stilt sine tjenester til disposisjon?

– Han vil hjelpe hvis det er behov, svarer Agdestein.

– Jeg kan ikke si noe konkret om hva som blir tilfelle og ikke. Det er hyggelig å ha kontakt med ham.

Ville ikke gi intervju

De norske mediene på hotellet forsøkte å få en kommentar fra Kasparov på vei ut av restauranten, men russeren var sliten og ville ikke gi noe intervju.

VGs reporter fikk imidlertid spurt om Kasparov var til stede som turist, og det bekreftet den gamle verdensmesteren idet han gikk inn i heisen og vekk fra pressen.

Til tross for at Kasparov ikke lenger er aktiv, har Carlsen gjentatte ganger trukket ham frem som en viktig ressurs.

Kasparov har blant annet veldig god kontroll på VM-motstander Anand.

Russeren slo ham i VM i 1995, og senere klarte aldri Anand å slå Kasparov i ordinær sjakk.

– VM er veldig uforutsigbart og «Vishy» har lang erfaring. Kampen vil bli veldig jevn, og jeg deler ikke optimismen blant mange kommentatorer som sier at Carlsen får en enkel jobb, sier Kasparov til First Post.

Siste nytt

  • Minnes terrorofre med nye drakter

    FC Barcelona spiller første serierunde på søndag med spesiallagde drakter. Draktene er til ære for de berørte i terrorangrepet i byen torsdag. Ifølge klubbens twitterkonto vil alle spillerene bruke drakter uten deres eget navn, men med Barcelona på ryggen.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart