Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Warholm

Warholm har vunnet to EM-gull innendørs på 400 meter tidligere, men årets VM er første gang han deltar i innendørs-VM.

28-åringen har kommet seg trygt gjennom både forsøk og semifinale. I finalen stilte han som favoritt, hvor belgiske Alexander Doom var den antatt tøffeste konkurrenten.

Warholm kom seg raskt opp i ryggen på Doom og ledet da etter den første runden. På oppløpet kom imidlertid Doom raskt og vant med tiden 45,25.

Warholm ble nummer to med tiden 45,34, 29 hundredeler bak hans egen personlige (og europeiske) rekord på distansen.

Den amerikanske sprintlegenden Michael Johnson skriver på X at han tror Warholm kunne vunnet hvis han hadde tatt ryggen til Doom, istedenfor at han selv ledet helt frem til oppløpet.

– Jeg dør litt fort. Det er det eneste som var litt dumt. Det er mulig jeg kanskje kunne hatt en litt bedre balanse på åpningen, men alt i alt så føles det ut som jeg gjorde det meste (riktig) frem til beina sluttet å svare litt for fort, sier Warholm selv til NRK, og legger til:

– Men det er også vanskelig å være i en posisjon hvor jeg kun er fornøyd med gull.

bT3xSnmu8p8

DOBBELT EUROPEISK: Karsten Warholm sammen med den belgiske gullvinneren etter løpet.

Bestemte seg kort tid før VM

Lenge var det usikkert om Warholm ville delta i innendørs-VM. At han ble sittende på gjerdet såpass lenge kan ha påvirket lørdagens resultat.

– Det eneste som gjør det vanskelig er at jeg bestemte meg for en uke siden og begynte å hvile litt fra da. Jeg kunne kanskje gjort litt bedre forberedelser sånn sett, men det var slik jeg visste det ville bli.

– Hvordan opplevde du de siste 50 meterne?

– Det er jo dritt. Det er ikke første gangen jeg har hatt den følelsen at man får den syra. Slik er det på en måte. Det er min løpestil å løpe så tøft og da får man av og til regningen. Det er vanskelig å alltid treffe balansen helt, sier Warholm.

Warholm har tre VM-gull og ett OL-gull fra favorittøvelsen 400 meter hekk.

– Han er uredd som stiller opp her, på en litt uvant distanse, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter løpet.

– Jeg synes Warholm gjorde mye rett da han fikk ledelsen. Det kostet nok litt, den første runden. På den bortre langsiden på den andre runden synes jeg han prøvde han å roe ned litt og gjennom siste sving så det ut som han prøvde å spare litt krefter. Det så ikke ut som han gikk absolutt maks der for å spare litt til oppløpet, men Doom er god altså, sier Rodal.

Warholm VM

BARE NESTEN: Warholm klarte ikke å matche Doom på oppløpet.

Jakter første norske gull siden 1995

Norge har kun tatt ett gull i innendørs-VM i friidrett tidligere, tilbake i 1995.

Da vant Geir Moen 200 meter, en distanse som ble fjernet fra VM-programmet etter 2004 på grunn av den store fordelen løperne i de ytre banene har.

Utenom det har heller ikke vært den store norske medaljefangsten. Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i 2022, og testet positivt for koronaviruset dagen etter, mens Hanne Haugland og Georg Andersen tok bronse i henholdsvis høyde i 1997 og kulestøt i 1989.

Årets mesterskap går uten noen av Ingebrigtsen-brødrene på start, blant annet på grunn av en skade som har plaget Jakob Ingebrigtsen i en lengre periode etter fjorårssesongen.

En ny sjanse for norsk gull kommer på søndagens 1500 meter, hvor Narve Gilje Nordås er blant favoritten, i tillegg til at Markus Rooth og Sander Skotheim også er med i medaljekampen i syvkamp.

Bol med verdensrekord: – Helt vanvittig

Like før Warholm var i aksjon, var det kvinnene som løp 400 meter. Der innfridde en annen hekkestjerne i Femke Bol. Nederlenderen tok et overlegent VM-gull foran lagvenninnen Lieke Klaver.

Med tiden 49,17 ble det også verdensrekord for Bol, som vant 99 hundredeler foran Klaver.

Det er en forbedring av hennes egen verdensrekord med syv hundredeler.

– Det er helt vanvittig. Hun er virkelig helt unik og enestående, Femke Bol. Jeg føler meg egentlig beæret som får sitte og kommentere og se på et slikt type løp, sa NRKs friidrettskommentator Christina Vukicevic-Demidov.

Skotheim og Rooth i medaljekampen

I syvkampen ligger Sander Skotheim og Markus Rooth som nummer fire og fem etter fire av syv øvelser. Skotheim står med 3547 poeng og har bare elleve poeng opp til Simon Ehammer på andreplass, mens Rooth står med 3441 poeng.

– Jeg er helt greit fornøyd. Det er ganske solide resultater, så jeg tar det, sier Skotheim, og fortsetter:

– Jeg er veldig i angrepsposisjon nå, så jeg føler at det er en mulighet, sier han.

Syvkampen avsluttes med 60 meter hekk, stavsprang og 1000 meter søndag.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

• Messi herjet foran rekordpublikum

Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

– Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

6Qza6mzjKT8
  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

YIumGPwHu2A
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.