Hopp til innhold

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Warholm

Warholm har vunnet to EM-gull innendørs på 400 meter tidligere, men årets VM er første gang han deltar i innendørs-VM.

28-åringen har kommet seg trygt gjennom både forsøk og semifinale. I finalen stilte han som favoritt, hvor belgiske Alexander Doom var den antatt tøffeste konkurrenten.

Warholm kom seg raskt opp i ryggen på Doom og ledet da etter den første runden. På oppløpet kom imidlertid Doom raskt og vant med tiden 45,25.

Warholm ble nummer to med tiden 45,34, 29 hundredeler bak hans egen personlige (og europeiske) rekord på distansen.

Den amerikanske sprintlegenden Michael Johnson skriver på X at han tror Warholm kunne vunnet hvis han hadde tatt ryggen til Doom, istedenfor at han selv ledet helt frem til oppløpet.

– Jeg dør litt fort. Det er det eneste som var litt dumt. Det er mulig jeg kanskje kunne hatt en litt bedre balanse på åpningen, men alt i alt så føles det ut som jeg gjorde det meste (riktig) frem til beina sluttet å svare litt for fort, sier Warholm selv til NRK, og legger til:

– Men det er også vanskelig å være i en posisjon hvor jeg kun er fornøyd med gull.

bT3xSnmu8p8

DOBBELT EUROPEISK: Karsten Warholm sammen med den belgiske gullvinneren etter løpet.

Foto: NTB

Bestemte seg kort tid før VM

Lenge var det usikkert om Warholm ville delta i innendørs-VM. At han ble sittende på gjerdet såpass lenge kan ha påvirket lørdagens resultat.

– Det eneste som gjør det vanskelig er at jeg bestemte meg for en uke siden og begynte å hvile litt fra da. Jeg kunne kanskje gjort litt bedre forberedelser sånn sett, men det var slik jeg visste det ville bli.

– Hvordan opplevde du de siste 50 meterne?

– Det er jo dritt. Det er ikke første gangen jeg har hatt den følelsen at man får den syra. Slik er det på en måte. Det er min løpestil å løpe så tøft og da får man av og til regningen. Det er vanskelig å alltid treffe balansen helt, sier Warholm.

Warholm har tre VM-gull og ett OL-gull fra favorittøvelsen 400 meter hekk.

– Han er uredd som stiller opp her, på en litt uvant distanse, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter løpet.

– Jeg synes Warholm gjorde mye rett da han fikk ledelsen. Det kostet nok litt, den første runden. På den bortre langsiden på den andre runden synes jeg han prøvde han å roe ned litt og gjennom siste sving så det ut som han prøvde å spare litt krefter. Det så ikke ut som han gikk absolutt maks der for å spare litt til oppløpet, men Doom er god altså, sier Rodal.

Warholm VM

BARE NESTEN: Warholm klarte ikke å matche Doom på oppløpet.

Foto: NTB

Jakter første norske gull siden 1995

Norge har kun tatt ett gull i innendørs-VM i friidrett tidligere, tilbake i 1995.

Da vant Geir Moen 200 meter, en distanse som ble fjernet fra VM-programmet etter 2004 på grunn av den store fordelen løperne i de ytre banene har.

Utenom det har heller ikke vært den store norske medaljefangsten. Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i 2022, og testet positivt for koronaviruset dagen etter, mens Hanne Haugland og Georg Andersen tok bronse i henholdsvis høyde i 1997 og kulestøt i 1989.

Årets mesterskap går uten noen av Ingebrigtsen-brødrene på start, blant annet på grunn av en skade som har plaget Jakob Ingebrigtsen i en lengre periode etter fjorårssesongen.

En ny sjanse for norsk gull kommer på søndagens 1500 meter, hvor Narve Gilje Nordås er blant favoritten, i tillegg til at Markus Rooth og Sander Skotheim også er med i medaljekampen i syvkamp.

Bol med verdensrekord: – Helt vanvittig

Like før Warholm var i aksjon, var det kvinnene som løp 400 meter. Der innfridde en annen hekkestjerne i Femke Bol. Nederlenderen tok et overlegent VM-gull foran lagvenninnen Lieke Klaver.

Med tiden 49,17 ble det også verdensrekord for Bol, som vant 99 hundredeler foran Klaver.

Det er en forbedring av hennes egen verdensrekord med syv hundredeler.

– Det er helt vanvittig. Hun er virkelig helt unik og enestående, Femke Bol. Jeg føler meg egentlig beæret som får sitte og kommentere og se på et slikt type løp, sa NRKs friidrettskommentator Christina Vukicevic-Demidov.

Skotheim og Rooth i medaljekampen

I syvkampen ligger Sander Skotheim og Markus Rooth som nummer fire og fem etter fire av syv øvelser. Skotheim står med 3547 poeng og har bare elleve poeng opp til Simon Ehammer på andreplass, mens Rooth står med 3441 poeng.

– Jeg er helt greit fornøyd. Det er ganske solide resultater, så jeg tar det, sier Skotheim, og fortsetter:

– Jeg er veldig i angrepsposisjon nå, så jeg føler at det er en mulighet, sier han.

Syvkampen avsluttes med 60 meter hekk, stavsprang og 1000 meter søndag.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Siste nytt

 • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

  Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

  Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

  Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

  Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

  Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

  Championship - Leeds United v Hull City
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Kokte over i derby - tre røde kort på overtid da Inter tok ligatittelen

  Inter kunne mandag juble for sin 20. Serie A-tittel. Veteranen Francesco Acerbi (35) ledet an i 2-1-seieren over byrival Milan på San Siro – i en kamp som tok fullstendig fyr på overtid.

  Inter hadde før mandagens duell vunnet fem strake Milano-derby siden september 2022. Milan måtte holde byrivalen til minst uavgjort om ikke Inter skulle sikre ligatittelen.

  Men de svart- og rødkledde greide aldri komme helt tilbake i kampen etter å ha havnet under 0-2. Dermed tok Inter sin sjette strake seier mellom lagene i alle turneringer.

  Med seieren klatrer Inter opp på 20 serietitler, noe som er én mer enn byrivalen. Milan tok sin 19. triumf i 2022. Juventus har vunnet klart flest med sine 36, men det er fire år siden sist Torino-laget vant Serie A.

  På overtid ble det bråk opptil flere ganger. Først da Theo Hernández (Milan) og Denzel Dumfries (Inter) barket sammen. De begge ble deretter utvist. I etterkant måtte også Davide Calabria (Milan) forlate banen da han slo Davide Frattesi i ansiktet i feltet.

  Det er første gang en Serie A-tittel blir sikret i Milano-derbyet. Inter-spillerne jublet vilt etter kampslutt, og tilskuere i begge leirene felte tårer. (NTB)

  Serie A - AC Milan v Inter Milan
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Haaland kom til kort – Djokovic vant prestisjepris

  Erling Braut Haaland var blant de nominerte, men Novak Djokovic stakk av med prisen som årets mannlige idrettsutøver for 2023 på Laureus-seremonien mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling. Årets seremoni var lagt til den spanske hovedstaden Madrid.

  I kampen om Laureus-prisen hadde Haaland konkurranse av Djokovic (tennis), Mondo Duplantis (friidrett), Noah Lyles (friidrett), Lionel Messi (fotball) og Max Verstappen (Formel 1).

  Messi vant prisen i fjor etter at han ledet Argentina til VM-tittelen.

  Fotballstjernen Aitana Bonmatí fikk prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Barcelona-spilleren var sentral for Spania da de gikk til topps i VM i Australia og New Zealand. (NTB)

  Laureus World Sports Awards
  Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal