NRK Meny
Normal

Drømmer om episk «armageddon-parti»

VM-kampen mellom Magnus Carlsen (22) og «Vishy» Anand (43) kan ende med fansens våte drøm: Sjakkens svar på revolverduellen, hvor spillerne må trekke raskere enn sin egen skygge.

Viswananthan Anand og Magnus Carlsen

Viswananthan Anand og Magnus Carlsen spiller ofte remis når de møtes, og det er ikke usannsynlig at det står 6-6 i poeng etter 12 spilte VM-kamper. Da kan kampen i verste fall måtte avgjøres på en lynhurtig måte.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Forestill deg den siste straffen i en straffesparkkonkurranse i VM-finalen i fotball. Og den er avgjørende for om du vinner eller ikke. Da er du i nærheten av dramatikken armageddon vil gi, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.

VM-kampen i sjakk spilles én mot én over 12 partier i såkalt matchspill.

Spillerne får 1 poeng for seier og 0,5 poeng for sjakkens uavgjort, såkalt «remis». Det betyr at både verdensmester Vishy Anand og norske Magnus Carlsen kan ende med seks poeng til slutt – altså dødt løp.

Det vil i så fall utløse et nervepirrende og dramatisk omspill.

– Tidligere i VM-kampene var det den regjerende verdensmesteren som beholdt tittelen ved remis. Det ble av mange oppfattet som urettferdig. Armageddon-partiet er der rett og slett fordi det trengs en mekanisme som kårer en vinner, sier sjakkpresidenten.

Hurtigere og hurtigere

Etter én hviledag vil de to duellantene møtes til fire nye partier med litt kortere betenkningstid. Hvis det blir remis igjen, vil de spille raskere og raskere partier helt til én av dem trekker det lengste strået (se detaljene i faktaboks). Alt dette vil i så fall foregå 28. november.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen, Kasparov og Aulin-Jansson

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson (t.h.) vil følge hvert eneste trekk i VM-kampen. Her er han sammen med Magnus Carlsen (t.v.) og sjakklegenden Garry Kasparov i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det blir hurtigsjakk, så blir det lynsjakk og til slutt blir det noe som kalles et «armageddon»-parti, forklarer NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Hvis hverken Anand eller Carlsen greier å vinne et av omspillspartiene, skal det nemlig likevel avgjøres - i ytterste konsekvens med et drama som trolig vil fenge både sjakknerdene og et bredere publikum: et såkalt «armageddon-parti».

Spillerne får da ekstremt kort betenkningstid, og den som spiller med hvite brikker må vinne partiet. Hvis det blir remis igjen, vil den som spiller med svarte brikker bli verdensmester. Den som spiller med hvite brikker i sjakk har fordelen av å gjøre det første trekket i partiet, men her får de altså ulempen av at det ikke holder med remis.

Carlsen eller Anand blir tildelt de hvite brikkene etter loddtrekning.

– Det er ingen grunn til å tro at det skal gå så langt, men det er en mulighet, sier Torstein Bae.

– Det må jo være den nøytrale sjakkelskerens våte drøm?

– Hvis det i det hele tatt blir et omspill, er jo dramaet enormt. På den ene siden håper jo alle vi norske at Magnus skal vinne – og vinne knusende – men et sånt omspill ville vært fantastisk. Da går det unna, og det er ikke noe problem å få opp entusiasmen hos de som ikke kjenner sjakken noe særlig på forhånd, sier NRK-eksperten.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson tror både Carlsen og Anand vil være defensive i begynnelsen på grunn av frykten for å gjøre feil.

– De må gjennom en rekke omspill før armageddon. Skal jeg tippe, vil jeg anslå at det er fem prosent sjanse for at de kommer dit, sier Aulin-Jansson.

Aldri skjedd i en VM-kamp

Armageddon-partier er omstridte, først og fremst fordi det er uklart hvor rettferdig det er at den som spiller med svarte brikker får seieren om det ender uavgjort på brettet. For å rettferdiggjøre dette får den som spiller med hvite brikker fem minutters betenkningstid, mens motstanderen med svart bare får fire.

Torstein Bae

Stormester Torstein Bae er NRKs ekspert under VM i sjakk.

Foto: NRK

Derfor er mange i sjakkmiljøet glade for at det i de aller fleste turneringer, inkludert VM, bare brukes hvis ingen andre metoder kan skille spillerne. Det har aldri skjedd i løpet av sjakkhistorien at en VM-kamp har gått helt til et armageddon-parti.

Det er derimot ikke uvanlig at VM-kampene ender 6-6 og går til de første omspillsvariantene.

– Det var sånn det endte sist Anand forsvarte VM-tittelen sin, mot Boris Gelfand fra Israel. Det endte 6-6, og Anand vant omspillet etter fire spill på den siste dagen. Det er et tenkbart scenario, sier Bae.

– Magnus vil unngå remis

– Hvordan ser du for deg at partiene mellom Carlsen og Anand kommer til å utvikle seg?

– Det blir veldig spennende. Da Anand spilte sin første VM-kamp, mot Garry Kasparov, startet det med åtte remiser på rad. Da var de forsiktige hele veien begge to. Men her tror jeg det blir kamp med én gang. Magnus er ikke veldig innstilt på å gå for remis, han vil vinne uansett. Ofte er man mest opptatt av å ikke tape, men her forventer jeg tøffe og lange partier helt fra starten av, sier Torstein Bae.

Før det eventuelt går til omspill, skal det altså spilles opp mot 12 partier vanlig sjakkmatch. Det første partiet starter lørdag 9. november, og deretter spilles det to kamper på to dager, én hviledag, to nye kamper på to dager, én hviledag, og så videre.

Spillerne har 120 minutter på å gjøre de første 40 trekkene. Deretter får de 60 minutter på de neste 20 trekkene, og så 15 minutter til å spille resten av kampen. Etter det 60. trekket får de 30 sekunder ekstra tid på klokka for hvert trekk de gjør.

Hvis tiden går ut, taper man kampen.

  • Full oversikt: VM-arrangørens offisielle regelverk her! (ekstern lenke)

Ser ikke publikum

Carlsen og Anand vil sitte på en scene bak en lydtett glassvegg.

Publikum kan se inn gjennom glassveggen, mens de to spillerne ikke kan se ut. Årsaken til dette er at de ikke skal kunne motta hjelp fra utsiden, for eksempel fra medhjelpere som benytter seg av elektroniske hjelpemidler.

Spillerne får ikke ta med seg mobiltelefoner og andre hjelpemidler, og har tilgang på et felles hvileområde med toalett.

Det er ikke uvanlig at spillere vandrer fram og tilbake fra sjakkbrettet underveis i kampene, som vanligvis varer mellom fire og syv timer.

  • Vil du vite mer før VM? Les alt om Magnus Carlsen her.
Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

SE VIDEO: NRK tar deg gjennom Magnus Carlsens innholdsrike liv på ni minutter.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal