Hopp til innhold

Skiforbundet får slakt i ny rapport – anklages for dårlig organisering og dobbeltroller

Norges Skiforbunds sviktende medlemstall skyldes blant annet dårlig organisering, sier leder for utvalget som har gransket forbundet.

RAW AIR finaleomgang i Granåsen menn.

FÅR KRITIKK: Skiforbundet og deres styresett får sterk kritikk i en ny rapport.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Vi har snakket med nesten 70 mennesker i denne prosessen. Vi har intervjuet både de som er i det formelle systemet og andre. Vi har fått veldig tydelige tilbakemeldinger på at det er nødvendig med endringer, sier leder av organisasjonsutvalget som har gått Norges skiforbund etter i sømmene, Alf Hildrum.

– Hva slags endringer?

– Det er at vi må rydde opp uklarheter, at vi må prioritere rekruttering og utvikling og at skistyret er unødvendig stort, sier Hildrum

– Helt utenkelig ellers i samfunnet

Rapporten kommer med sterk kritikk på flere områder. Blant annet står det i konklusjonen:

«Samtidig har utvalget gjennom prosessen erfart at sterke særinteresser preger synene som har kommet fram. Organisasjonen virker i begrenset grad å være villig til å prioritere de beste løsningene for skiforbundet som helhet dersom det kan antas å true eget organisasjonsledd eller egen posisjon».

Det var skitinget som i 2018 vedtok at et utvalg skulle få mandat til å vurdere hvordan organiseringen i skiforbundet er. Nå har Hildrum, sammen med fem andre, jobbet med rapporten som nå er sendt ut på høring. Hildrum har tidligere blant annet vært konsernsjef for TV 2.

Et av forslagene rapporten kommer med, er at skistyret skal reduseres fra 14 til syv personer. Utvalget peker på at det er uheldig at representanter fra de seks ulike grenene (langrenn, hopp, kombinert, alpint, freestyle og telemark) sitter i skistyret.

Alf Hildrum

UTVALGSLEDER: Alf Hildrum.

Foto: Lill Christin Ludvigsen / NRK

«Grenkomitelederne som styremedlemmer er derfor i en dobbeltrolle som ikke kan løses av habilitetsregler», står det i rapporten.

– Nesten halvparten av skistyret er valgt med bakgrunn i grenene. Grenene er en særinteresse i skiforbundet. Det er ikke noe galt med det – det er bestemt at det skal være sånn, det står i lovene. Men vi mener det er uheldig at de samtidig skal være med å legge rammer for sin egen virksomhet, sier Hildrum til NRK.

– Hvordan ser du at dobbeltroller påvirker beslutninger i styret?

– Det kan påvirke, men jeg har ikke vært på innsiden av skistyret. Prinsipielt kan det påvirke at du sitter i et styre som skal legge rammer for din egen virksomhet. Ellers i samfunnet er det helt utenkelig.

Ettersom rapporten nå er sendt ut på høring, ønsker hverken skipresident Erik Røste eller noen andre i skiforbundet å kommentere saken foreløpig.

Kraftig nedgang i medlemmer

Siden 2011 har medlemstallene i skiforbundet gått ned med hele 17 prosent. Det gikk særlig ned frem til 2017, så flatet det i 2018. I nøkkeltallsrapporten fra Norges idrettsforbund kommer det frem at det er en økning i idretten totalt, men altså en nedgang for skiforbundet.

– Jeg tror det er mange årsaker. Det er nok noe med klima. Det er ikke bare de som er organisert i skiforbundet hvor det er en nedgang, men også i befolkningen som helhet. Det er en utfordring skiforbundet må ta mer på alvor enn de har gjort til nå, mener Hildrum.

VM ski 2019. Langrenn kvinner

TIDENES VM: Rapporten peker på at man under VM i Seefeld hadde sportslig suksess. Norge tok 13 av 22 mulige gull i mesterskapet.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Torbjørn Skogstad, som er leder av langrennskomiteen, styremedlem i skiforbundet og en av personene som sitter i utvalget bak rapporten, har skrevet en særmerknad i slutten av rapporten. Der peker han for eksempel på at aktivitetsfallet må ses i lys av at det var stor økning i aktiviteten i forkant av ski-VM i Oslo i 2011.

«Skogstad vurderer at aktivitetsnivå for unge er bra, og at deltakelsen i landsrenn indikerer en god rekruttering av nye skiløpere», heter det i rapporten.

Utvalget har kommet med seks anbefalinger til skiforbundet. Skogstad er enig i de to siste punktene i listen i faktaboksen.

13 millioner i underskudd på tre år

I tillegg peker rapporten på flere forhold, blant annet noen økonomiske perspektiver.

«Observasjonsutvalget observerer også at et gjennomgående tema i intervjuene er utfordringer knyttet til pengeflyt og finansiering av aktivitet. Dette får mye plass i samtalene og framstår som en vesentlig kilde til frustrasjon, mistillit og lavere tillit mellom aktørene i forbundet enn nødvendig.»

I vedlegget står det at skiforbundet har budsjettert med fire millioner negativt resultat i 2019. De har vedtatt å bruke inntil fem millioner av egenkapitalen for inneværende år. Forbundet har en samlet omsetning på rundt 330 millioner kroner i året.

– Skiforbundet hadde i treårsperioden 2016–18 et samlet driftsresultat på minus 13 millioner. Ved inngangen til perioden var egenkapitalen på 87,5 millioner kroner, påpeker Hildrum.

Det er listet opp syv årsaker til overforbruket. Blant dem er uklare ansvarsforhold, kompetanse og styringsmodellen.

Rapporten er nå sendt ut på høring til skikretser og grenkomiteer i skiforbundet. Fristen for tilbakemelding er 6. januar. Deretter skal utvalget gjøre justeringer før de oversender til skistyret.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal