Forhandlingar om minsteløn kan gi streik: – Vi står langt frå kvarandre

NISO krev firedobla minsteløn og klarare skilje mellom proff og amatør.

Første hjemmekamp for Ringerike Panthers

STREIKEFARE: Det har aldri vore streik i norsk ishockey. Men det kan det bli i haust

– Vi meiner det er på tide at minsteløna i handball og ishockey blir det same som i fotball, seier NISO-leiar Joachim Walltin til NRK.

Han står klar til å gå på forhandlingsmøte med arbeidsgivarorganisasjonen Abelia, som representerer klubbane. Der er lønssituasjonen i dei to idrettane eitt av fleire krav som skal diskuterast.– Dei andre krava trur eg vi skal kome i mål med, men i lønsspørsmålet står vi langt frå kvarandre, seier Walltin.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Minimum 20 prosent stilling

Elverum mot Haslum - semifinale

MINSTELØN: Også handballen krev minsteløn for dei som skriv proffkontrakter

I dag kan klubbane betale heilt ned til 1000 kroner i månaden for proffkontrakt, slik at dei har arbeidstakarplikter overfor klubbane. NISO vil auke denne grensa til 4000 kroner.

I dag er det berre fotball som har formalisert avtale om minsteløn. Der blir det ikkje tillate proffkontraktar med mindre enn 20 prosent stilling. Etter statens lønstrinn blir det litt over 4000 kroner i månaden.

Dette er krav i eliteserien og 1. divisjon for menn. I kvinnefotball og i lågare divisjonar for menn kan dei velje mellom minsteløn og amatørkontrakt.

– Eit slikt val mellom proff og amatør synest vi er ei rimeleg løysing også for ishockey og handball, seier Walltin.

Spelarimport

– Vil ikkje ei firedobling av minstelønna gjere det endå vanskelegare for klubbar som slit økonomisk i dag?

– Vi veit vel alle at det er mange utanlandske importspelarar som har mykje høgare lønningar enn det vi snakkar om i dag. Eg trur ikkje det er minsteløna som velter nokon klubbøkonomi. Vi vil ha eit klarare skilje mellom amatør og proff, og at klubbane kan ta inn spelarar på amatørkontrakt om dei ikkje greier minstelønninga.

Partane starta forhandlingane allereie 10. september, men stod så langt frå kvarandre at dei valde å ta ein pause. I dag møtest dei igjen.

Mekling

– Dersom det ikkje ser ut som om vi nærmar oss ei løysing, kan det bli brot. Då går saka til mekling, seier Walltin.

– Kva tar de med dykk inn i forhandlingane i dag som de ikkje hadde i september?

– Vi har sondert blant våre medlemmer kva som er det viktigaste for dei, og prøvd å sjå på alternative løysingar. Vi håpar motparten også har brukt tida godt.

Om meklinga heller ikkje fører fram, blir det streik. Det har aldri skjedd før i ishockey og handball. Kor lenge det blir til mekling, er avhengig av når riksmeklaren har tid.

– Det er nokre steg igjen enno, seier Walltin.

Abelia vil ikkje kommentere saka før dagens forhandlingsmøte.

– Det blir feil å gå ut i media med detaljar frå forhandlingane. Det beste er at partane diskuterer sakene internt, seier Steinar Q. Andersen i Abelia til TV 2.

• Vålerenga serieledere etter derby-seier

Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

– Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

– Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

– Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

• Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.

Bundesliga - Bayern Munich v Eintracht Frankfurt
  • Straffe reddet Burnley etter Berge-tabbe

Det ble sent drama da Manchester United spilte 1-1 mot Sander Berge og hans Burnley på Old Trafford lørdag.

Uniteds scoring kom etter en pasningsfeil fra Berge i det 79. minutt. Pasningen ble snappet opp av Antony, som forserte mot mål og plasserte ballen i lengste hjørne.

– Det er ingen tvil i verden at det er Sander Berge sin skyld at den sjansen kommer. Han har vært god, men der gjør han en skjebnesvanger feil, sa Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

Åtte minutter senere hoppet United-keeper André Onana inn i Burnley-spiller Zeki Amdouni. Dommer måtte ut å se på VAR-skjermen for å konkludere med straffe til Burnley. Den omsatte Amdouni selv i mål.

Det var store sjanser til begge lag de første 45 minuttene. Onana vartet opp med flere gode redninger, som sørget for at det stod 0-0 til pause.

United kom best ut etter hvilen, og burde tatt ledelsen, men de var lenge ineffektive.

Etter 76 minutter ville hjemmelaget ha straffe da Alejandro Garnacho gikk over ende i feltet, men både dommer og VAR mente argentineren falt for lett. Heller ikke da Antony skjøt opp i hånden til en Burnley-spiller i 16-meteren ble det straffe.

På overtid fikk Burnley nesten med seg alle poengene, men Onana stod i veien.

Med Burnleys ene poeng rykket Sheffield United (20. plass) ned, da de ikke lenger kan få nok poeng til å holde seg i Premier League.

United befinner seg dermed på en 6. plass, mens Burnley ligger nest sist og kjemper for å unngå nedrykk.