Jusseksperter: – Kan ta Northug-saken til EU-domstolen

Men advokatene tror både skiforbundet og Petter Northug selv er best tjent med å finne en løsning utenfor rettssalene.

Petter Northug

I VINDEN: Petter Northug er mye omtalt om dagen. Her fotografert under kjendiskampen på Norway Cup i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mandag gikk Norges Skiforbund ut og sa at de tok til etterretning at Petter Northug ikke har godkjent avtalen han har fått oversendt, og at de derfor planlegger verdenscupen 2015/16 uten trønderen.

Interessant, synes advokatene Gunnar Martin Kjenner og Bjørn Immonen som NRK har vært i kontakt med. Begge de to har erfaring med idrett og jus, og begge er skjønt enige i at dersom Northug velger å kjøre saken for retten kan det få konsekvenser på linje med Bosmandommen.

– Det er helt åpenbart en mulighet. EU-domstolen har hatt en del slike saker til behandling, men ikke akkurat av denne karakteren, sier Immonen.

Han forteller imidlertid at en slik sak fort kan ta mange år, og at det dermed kan koste mye tid, i tillegg til krefter å få retten på sin side.

Kjenner har tidligere sagt at dersom Northug ønsker å ta prosessen rettslig kan det være slutten på karrieren hans som skiløper. Begge tror det er lurest å finne en løsning begge parter kan leve med.

Idrettslover holder ikke alltid i retten

Immonen forklarer nærmere hvilke juridiske elementer saken penser innom.

– Vi står overfor to ulike typer rettigheter. Det er rettighetene skiforbundet forvalter, og de rettighetene utøveren selv vil nyttiggjøre seg av, sier han og fortsetter.

– Da er det slik at forbudet mot å utnytte den dominerende stilling vil ramme de situasjonene der den sterkeste part (Norges Skiforbund) ensidig dikterer rettigheter som den andre må innrette seg etter. Det kan meget vel være tilfelle i den saken vi ser her.

Immonen sier at dagens virkelighet gjør at den norske «dugnadsmodellen» innimellom kolliderer med de kommersielle bestemmelsene.

Kan ikke nekte utøvere å profilere seg

Han forteller at så fort økonomi er involvert, så er man fort over i en sfære der idrettens regler ikke alene kan løse en sak.

– Dette er åpenbart et kjerneområde der konkurranseretten kommer til anvendelse. Det ser jeg ikke på som tvilsomt i det hele tatt, sier han.

Det betyr blant annet at Skiforbundet har visse forpliktelser de må holde seg til. De kan for eksempel ikke strupe utøvernes mulighet til å profilere seg selv. Men det betyr ikke at Skiforbundet bare må la Northug gå verdenscup helt på hans egne premisser heller.

– Skiforbundet har litt handlingsrom. Det gjelder å finne en balansegang her som heller ikke kommer i konflikt med breddetanken og den norske modellen, sier han.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal