Jusseksperter: – Kan ta Northug-saken til EU-domstolen

Men advokatene tror både skiforbundet og Petter Northug selv er best tjent med å finne en løsning utenfor rettssalene.

Petter Northug

I VINDEN: Petter Northug er mye omtalt om dagen. Her fotografert under kjendiskampen på Norway Cup i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mandag gikk Norges Skiforbund ut og sa at de tok til etterretning at Petter Northug ikke har godkjent avtalen han har fått oversendt, og at de derfor planlegger verdenscupen 2015/16 uten trønderen.

Interessant, synes advokatene Gunnar Martin Kjenner og Bjørn Immonen som NRK har vært i kontakt med. Begge de to har erfaring med idrett og jus, og begge er skjønt enige i at dersom Northug velger å kjøre saken for retten kan det få konsekvenser på linje med Bosmandommen.

– Det er helt åpenbart en mulighet. EU-domstolen har hatt en del slike saker til behandling, men ikke akkurat av denne karakteren, sier Immonen.

Han forteller imidlertid at en slik sak fort kan ta mange år, og at det dermed kan koste mye tid, i tillegg til krefter å få retten på sin side.

Kjenner har tidligere sagt at dersom Northug ønsker å ta prosessen rettslig kan det være slutten på karrieren hans som skiløper. Begge tror det er lurest å finne en løsning begge parter kan leve med.

Idrettslover holder ikke alltid i retten

Immonen forklarer nærmere hvilke juridiske elementer saken penser innom.

– Vi står overfor to ulike typer rettigheter. Det er rettighetene skiforbundet forvalter, og de rettighetene utøveren selv vil nyttiggjøre seg av, sier han og fortsetter.

– Da er det slik at forbudet mot å utnytte den dominerende stilling vil ramme de situasjonene der den sterkeste part (Norges Skiforbund) ensidig dikterer rettigheter som den andre må innrette seg etter. Det kan meget vel være tilfelle i den saken vi ser her.

Immonen sier at dagens virkelighet gjør at den norske «dugnadsmodellen» innimellom kolliderer med de kommersielle bestemmelsene.

Kan ikke nekte utøvere å profilere seg

Han forteller at så fort økonomi er involvert, så er man fort over i en sfære der idrettens regler ikke alene kan løse en sak.

– Dette er åpenbart et kjerneområde der konkurranseretten kommer til anvendelse. Det ser jeg ikke på som tvilsomt i det hele tatt, sier han.

Det betyr blant annet at Skiforbundet har visse forpliktelser de må holde seg til. De kan for eksempel ikke strupe utøvernes mulighet til å profilere seg selv. Men det betyr ikke at Skiforbundet bare må la Northug gå verdenscup helt på hans egne premisser heller.

– Skiforbundet har litt handlingsrom. Det gjelder å finne en balansegang her som heller ikke kommer i konflikt med breddetanken og den norske modellen, sier han.

Siste nytt

 • Kjempebrøler av Jarstein

  Rune Almenning Jarstein gjorde en kjempetabbe i det 68. minutt i kveldens oppgjør mellom Hertha Berlin og RB Leipzig. Den norske målvakten sleit med å holde ballen i fast grep etter å ha reddet et skudd, og var uheldig og skjøv ballen inn i eget mål. Det ga 2-1-ledelse til Leipzig. Heldigvis for Jarstein og Hertha sørget Krzysztof Piateks straffespark på tampen for sluttresultatet 2-2, og ett poeng til bortelaget. Begge målene før pause kom på hjørnespark. Marko Grujic ga Hertha ledelsen, men Lukas Klostermann nikket inn 1-1.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: ODD ANDERSEN / AFP
 • Nytt norsk overgangsvindu i juni

  På grunn av koronasituasjonen har Norges Fotballforbund fått aksept fra Fifa for et nytt overgangsvindu før sesongen i perioden 10.-30. juni. Det skriver NFF på sine hjemmesider. Datoene er valgt for å ta hensyn til den splittede seriestarten i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon menn.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Bodø/Glimt.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Utvalg skal vurdere sak mot Hansen

  Et utvalg nedsatt av styret i Norges Cykleforbund skal vurdere om det er grunnlag for å anmelde tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, skriver VG. Hansen var også leder for sykkel-VM i Bergen, som gikk konkurs. Nå skal det vurderes nærmere om han har brutt idrettens regelverk.

  Harald Tiedemann Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal