Jusseksperter: – Kan ta Northug-saken til EU-domstolen

Men advokatene tror både skiforbundet og Petter Northug selv er best tjent med å finne en løsning utenfor rettssalene.

Petter Northug

I VINDEN: Petter Northug er mye omtalt om dagen. Her fotografert under kjendiskampen på Norway Cup i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mandag gikk Norges Skiforbund ut og sa at de tok til etterretning at Petter Northug ikke har godkjent avtalen han har fått oversendt, og at de derfor planlegger verdenscupen 2015/16 uten trønderen.

Interessant, synes advokatene Gunnar Martin Kjenner og Bjørn Immonen som NRK har vært i kontakt med. Begge de to har erfaring med idrett og jus, og begge er skjønt enige i at dersom Northug velger å kjøre saken for retten kan det få konsekvenser på linje med Bosmandommen.

– Det er helt åpenbart en mulighet. EU-domstolen har hatt en del slike saker til behandling, men ikke akkurat av denne karakteren, sier Immonen.

Han forteller imidlertid at en slik sak fort kan ta mange år, og at det dermed kan koste mye tid, i tillegg til krefter å få retten på sin side.

Kjenner har tidligere sagt at dersom Northug ønsker å ta prosessen rettslig kan det være slutten på karrieren hans som skiløper. Begge tror det er lurest å finne en løsning begge parter kan leve med.

Idrettslover holder ikke alltid i retten

Immonen forklarer nærmere hvilke juridiske elementer saken penser innom.

– Vi står overfor to ulike typer rettigheter. Det er rettighetene skiforbundet forvalter, og de rettighetene utøveren selv vil nyttiggjøre seg av, sier han og fortsetter.

– Da er det slik at forbudet mot å utnytte den dominerende stilling vil ramme de situasjonene der den sterkeste part (Norges Skiforbund) ensidig dikterer rettigheter som den andre må innrette seg etter. Det kan meget vel være tilfelle i den saken vi ser her.

Immonen sier at dagens virkelighet gjør at den norske «dugnadsmodellen» innimellom kolliderer med de kommersielle bestemmelsene.

Kan ikke nekte utøvere å profilere seg

Han forteller at så fort økonomi er involvert, så er man fort over i en sfære der idrettens regler ikke alene kan løse en sak.

– Dette er åpenbart et kjerneområde der konkurranseretten kommer til anvendelse. Det ser jeg ikke på som tvilsomt i det hele tatt, sier han.

Det betyr blant annet at Skiforbundet har visse forpliktelser de må holde seg til. De kan for eksempel ikke strupe utøvernes mulighet til å profilere seg selv. Men det betyr ikke at Skiforbundet bare må la Northug gå verdenscup helt på hans egne premisser heller.

– Skiforbundet har litt handlingsrom. Det gjelder å finne en balansegang her som heller ikke kommer i konflikt med breddetanken og den norske modellen, sier han.

Siste nytt

 • Knallsterk avslutning av Hovland

  Viktor Hovlands fire birdier på siste dag i Charlotte sikret ham den andre tredjeplassen på rad i PGA-touren.

  23-åringen fra Norge dro til med birdier på hull 4, 7, 14 og 15 i North Carolina. Det ga totalt 67 slag og fire under par på den siste dagen.

  Etter fire dagers spill ble fasiten totalt åtte slag under par totalt, og igjen var det en sistedag det luktet svidd av for Hovland. Han klatret tre plasser på avslutningsdagen.

  Hovland delte 3.-plassen med Keith Mitchell.

  Wells Fargo Golf
  Foto: Jacob Kupferman / AP
 • Neymar-mål holder liv i tittelhåp

  Neymars straffescoring like før pause sørget for 1-1 og ett viktig poeng for Pars Saint-Germain borte mot Rennes.

  PSG er tre poeng bak serieleder Lille med to serierunder igjen. De kan fortsatt bli seriemestere, men er avhengige av at Lille snubler.

  APTOPIX France Soccer League One
  Foto: David Vincent / AP
 • Selvkritisk etter 10,77

  Den nye sprintstjernen Sha'Carri Richardson vant 100-meteren i USATF Golden Games i Walnut, California på 10,77 etter å ha løpt på 10,74 i forsøket.

  Likevel var 21-åringen selvkritisk etter finalen, som gikk i en motvind på -1,2 meter i sekundet. Starten ble også avbrutt flere ganger.

  – Jeg hadde definitivt ventet en annen tid og en annen gjennomføring, sa hun umiddelbart etter løpet.

  Richardson har årsbeste i verden på 10,72, som gjør henne til den sjette raskeste gjennom tidene. Med to løp under 10,8 på én kveld i California, seiler hun opp som storfavoritt før OL i Tokyo. Og ambisjonene er skyhøye:

  – Hver gang jeg går på banen ønsker jeg å skrive historie. Hver gang jeg går på banen skal være utrolig. Alle får bare holde øynene åpne, sa Richardson.

  Sha'Carri Richardson
  Foto: ANDY LYONS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal