Hopp til innhold

Jusseksperter: – Kan ta Northug-saken til EU-domstolen

Men advokatene tror både skiforbundet og Petter Northug selv er best tjent med å finne en løsning utenfor rettssalene.

Petter Northug

I VINDEN: Petter Northug er mye omtalt om dagen. Her fotografert under kjendiskampen på Norway Cup i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mandag gikk Norges Skiforbund ut og sa at de tok til etterretning at Petter Northug ikke har godkjent avtalen han har fått oversendt, og at de derfor planlegger verdenscupen 2015/16 uten trønderen.

Interessant, synes advokatene Gunnar Martin Kjenner og Bjørn Immonen som NRK har vært i kontakt med. Begge de to har erfaring med idrett og jus, og begge er skjønt enige i at dersom Northug velger å kjøre saken for retten kan det få konsekvenser på linje med Bosmandommen.

– Det er helt åpenbart en mulighet. EU-domstolen har hatt en del slike saker til behandling, men ikke akkurat av denne karakteren, sier Immonen.

Han forteller imidlertid at en slik sak fort kan ta mange år, og at det dermed kan koste mye tid, i tillegg til krefter å få retten på sin side.

Kjenner har tidligere sagt at dersom Northug ønsker å ta prosessen rettslig kan det være slutten på karrieren hans som skiløper. Begge tror det er lurest å finne en løsning begge parter kan leve med.

Idrettslover holder ikke alltid i retten

Immonen forklarer nærmere hvilke juridiske elementer saken penser innom.

– Vi står overfor to ulike typer rettigheter. Det er rettighetene skiforbundet forvalter, og de rettighetene utøveren selv vil nyttiggjøre seg av, sier han og fortsetter.

– Da er det slik at forbudet mot å utnytte den dominerende stilling vil ramme de situasjonene der den sterkeste part (Norges Skiforbund) ensidig dikterer rettigheter som den andre må innrette seg etter. Det kan meget vel være tilfelle i den saken vi ser her.

Immonen sier at dagens virkelighet gjør at den norske «dugnadsmodellen» innimellom kolliderer med de kommersielle bestemmelsene.

Kan ikke nekte utøvere å profilere seg

Han forteller at så fort økonomi er involvert, så er man fort over i en sfære der idrettens regler ikke alene kan løse en sak.

– Dette er åpenbart et kjerneområde der konkurranseretten kommer til anvendelse. Det ser jeg ikke på som tvilsomt i det hele tatt, sier han.

Det betyr blant annet at Skiforbundet har visse forpliktelser de må holde seg til. De kan for eksempel ikke strupe utøvernes mulighet til å profilere seg selv. Men det betyr ikke at Skiforbundet bare må la Northug gå verdenscup helt på hans egne premisser heller.

– Skiforbundet har litt handlingsrom. Det gjelder å finne en balansegang her som heller ikke kommer i konflikt med breddetanken og den norske modellen, sier han.

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste