Hopp til innhold

Hentet tre og et halvt minutt - ropte unnskyld da hun passerte konkurrenten

Ragnhild Femsteinvik hentet inn tre og et halvt minutt på Juni Arnekleiv på siste etappe av NM-stafetten. Nå henvises Femsteinvik til midtsetet på flyet på vei til ferie.

– Jeg fikk så vondt av henne, så jeg så unnskyld da jeg gikk forbi. Jeg merket at jeg gled rett fra. Det er deilig å vinne, men det er kjedelig når det blir på den måten, sier Ragnhild Femsteinvik til NRK etter NM-stafetten i skiskyting.

For da Femsteinvik gikk ut på sin siste etappe, lå hun tre og et halvt minutt bak ledende Juni Arnekleiv. Ekspertene hadde allerede kåret vinneren da Hordaland gikk inn til siste skyting.

Men sjelden har vel uttrykket «stafett er stafett» vært mer passende.

– Jeg sa vel at Arnekleiv ikke kunne tape dette. Men jeg må slutte å tro at ting er avgjort før det er avgjort, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

Tre strafferunder på siste skyting

– Det var jo voldsomt til matchball jeg skulle få da, sa Arnekleiv før hun la i vei på etappen som mange trodde skulle bli en enkel sak for elitelandslagsløperen.

Men allerede på første skyting på den siste skytingen kunne man ane at noe var i gjerde. Arnekleiv måtte bruke flere ekstraskudd, og ute i løypa gikk det seint.

Og på den avgjørende sisteskytingen ble det fullstendig kollaps.

Arnekleiv

PASSERT: Juni Arnekleiv slet med dårlige ski, dårlig skyting og dårlig form i sesongens siste løp, men sikret likevel sølv for Nord Østerdal.

Foto: NTB

Arnekleiv måtte ut i tre strafferunder.

– Jeg tenkte jeg skulle gå inn og være offensiv. Det følte jeg egentlig at jeg var også. Men det stemte ikke med timinga, da blir det dumt. Det blir vanskelig å rette opp når du starter med fire bom.

Bak hadde Ragnhild Femsteinevik og Hordaland tatt igjen Nordland, og da hun unngikk strafferunde på siste skyting, så hadde hun bare 42,3 sekund opp til Arnekleiv.

– Jeg fikk sekundering ut fra skyting om at Juni hadde skikkelig dårlige ski. Så jeg tenkte at jeg kunne klare det, sier Femsteinevik til NRK.

 • Herrenes stafett begynner 14.00. Den kan du se her.

Reiser sammen på ferie

Og da hun hadde tatt igjen over 40 sekunder og passerte Arnekleiv i bakken mot mål så hadde Femsteinevik behov for å rope til landslagsvenninnen.

Femsteinvik

OPPTUR: Ragnhild Femsteinvik har hatt en tøff sesong, men fikk en etterlengtet opptur på NM-stafetten søndag.

Foto: AFP

Og selv om hun ikke fikk svar, så bekrefter Arnekleiv at hun hørte ropet fra Femsteinevik.

– Ja, det hørte jeg. Jeg tenkte bare at «den her får du bare ta, du har hatt stang ut hele sesongen.» Det er greit, den er fortjent, hun var bedre enn meg i dag, sier Arnekleiv.

– Det er selvfølgelig dritsurt å tape førsteplassen når Maren og Eline gjør så gode etapper som de gjør i dag. Men det er et lag, alle tre må lykkes, legger Arnekleiv til.

Søndag kveld drar de to landslagsløperne sammen på ferie etter sesongen. Det har i hvert fall vært planen.

– Det blir til Malaga, med Ragnhild. Hun sa til meg at «jeg håper du fortsatt har lyst til å reise på ferie med meg, selv om jeg passerte deg på siste runde». Jeg sa jeg er reiseleder, så jeg bestemmer hvem som får den billetten, spøker Arnekleiv.

Femsteinvik blir i hvert fall henvist til midtsetet på flyturen ned, opplyser sølvmedaljør Arnekleiv.

– Ja, det kan du banne på, gliser hun.

Krevende forhold

Også på herresiden ble det en tung dag for skiskytterne. Forholdene var så krevende at ekspertene knapt det dem så da de så langrennstidene.

– Vi ser at de har brukt 25 minutter på første etappe. Det tror jeg aldri jeg har sett på en 7,5 kilometer, sa Synnøve Solemdal.

– Det er tilbake til den gamle treski-tida på en etappe. Det sier veldig mye om de tunge forholdene her, sa Ola Lunde.

I tillegg til krevende forhold i løypa, ble det bommet og bommet på standplass. Ut på den siste etappen lå Tarjei Bø rundt halvannet minutt bak Vetle Sjåstad Christiansen. Men da sistnevnte måtte ut i tre strafferunder på den siste skytingen, var det Bø som til slutt sikret et overlegent NM-gull for Sogn og Fjordane.

– Jeg fikk litt vondt av ham. Det er kjedelig å stå i vinden sånn. Jeg skjønte at det ikke hjalp å vente på at vinden skulle stoppe, for den stoppet aldri, sier Tarjei Bø om duellen med Christiansen på den siste etappen.

Siste nytt

 • Kashafali løp inn til VM-bronse

  Salum Kashafali (30) måtte se seg slått som tittelforsvarer på 100 meter i para-VM i Japan. Han tok den siste medaljen.

  Bergenseren var i mål på 10,79 og endte 35 hundredeler bak vinneren Skander Djamil Athmani fra Algerie. Bronsen kom i T13-klassen.

  Kashafali ble i fjor verdensmester i den samme klassen. Det greide han selv om han konkurrerte mot utøvere som hadde bedre syn enn ham selv.

  I 2019 tok han VM-gull som T12-løper. To år senere ble det også tittelsuksess på 100-meteren i Paralympics.

  Mandagens bronseløp sikret Norges første medalje i årets para-VM i Kobe.

  Kashafali innehar verdensrekorden på 100 meter for parautøvere med tiden 10,37. Den satte han på Bislett Games i fjor sommer.

  (©NTB)

  Salum Kashafali, Parautøver
  Foto: NTB
 • Roing: Borch til finale om OL-plass

  Kjetil Borch (34) er klar for en siste dragkamp med Norges singlesculler i jakten på nok en OL-deltakelse i roing.

  Veteranen ble nummer to i sitt semifinaleheat med tiden 6.55,27. De tre beste avanserte til tirsdagens finale.

  Borch ble slått med 2,53 sekunder av rumeneren Mihai Chiruta. Tidligere på dagen var han også nest best i den andre kvartfinalen, mens han søndag tok en heatseier i det innledende forsøket.

  Den siste OL-kvalifiseringen holdes i sveitsiske Luzern. Borch må være en av de to beste i finalen blant dem som ikke allerede er kvalifisert for å ta seg til OL i Paris.

  For tre år siden tok Borch OL-sølv i singlesculler, mens det ble bronse med Olaf Tufte i dobbeltsculler i 2016. Hans første leker var i 2012 i London.

  Norge har allerede kvalifisert fire båter til årets OL og Paralympics: Kvinner dobbeltsculler, herrer dobbeltsculler, herrer lettvekt dobbeltsculler og kvinner singlesculler (Paralympics).

  Ved siden av Borch er ytterligere én norsk båt på jakt etter OL-billett. Dobbeltfireren for menn med Erik Solbakken, Kristoffer Brun, Jonas Juel og Oskar Helvig imponerte i søndagens kvalifisering og er klare for tirsdagens finale.

  (©NTB)

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Rodri kritiserer Arsenals mentalitet: – Det er forskjellen

  Også i år tok Manchester City innersvingen på Arsenal i Premier League. Rodri mener rivalen viste svakhetstegn da lagene møttes i mars.

  Spanjolen har vært en nøkkelmann på Citys vei til fire strake ligatitler. Klubben endte to poeng foran Arsenal etter søndagens avslutningsrunde.

  Rodri er tydelig på at det er én ting som særlig skiller City fra resten av PL-feltet.

  – For å være ærlig, det ligger her oppe. Det er mentaliteten, sier midtbanespilleren til Optus Sport og peker mot hodet.

  – Arsenal hadde også fortjent å vinne ligaen. De har gjort en utrolig sesong, men jeg tror det var forskjellen.

  Deretter trekker Rodri fram 0-0-kampen lagene spilte i Manchester i mars.

  – Da jeg så de komme hit, sa jeg: «Disse gutta vil ikke slå oss, de er bare ute etter å få uavgjort».

  – Hvis du gir oss ett poeng, så vil vi vinne de sju-åtte siste kampene selv om det er tøft. Det koker ned til mentalitet, sier Rodri.

  Det hører med til historien at Manchester City verken slo Arsenal eller Liverpool i ligaen denne sesongen.

  (©NTB)

  Champions League - Group G - Manchester City v RB Leipzig
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal