Hopp til innhold

Jukseskandale ryster fiskemiljøet: – Det er motbydelig

Det brøt ut i full kaos i en prestisjetung fisketurnering i USA da tidligere mestere ble tatt for juks. To deltakere skal ha fylt fiskene sine med blykuler, skriver New York Times.

Jukseskandale

JUKS: Her finner turneringsdirektør Jason Fischer store blykuler i fiskene til de tidligere mesterne.

Foto: Skjermdump / @Billyhottakes/Twitter

En video delt på Twitter viser tydelig irriterte konkurrenter som skjeller ut personene som er tatt for juks. Videoen har gått viralt og er sett av over 11 millioner.

– Jeg vil ikke at noen skal røre disse personene. Jeg vil at dere skal dra herfra, sier turneringsdirektør Jason Fischer på videoen.

– Ring politiet! Dere må i fengsel, roper flere av konkurrentene.

Det var sportsfiskerne Jacob Runyan og Chase Cominsky som ikke helt hadde fiskelykken med seg i helgens konkurranse i Cleveland.

Fiskerne er høyt respektert og har vunnet de tre seneste konkurransene i Lake Erie Walleye Trail. Den siste seieren kom så sent som i september og duoen har vunnet flere hundre tusen kroner.

– Dette er utrolig trist for miljøet og dessverre en påminnelse om at ikke alle har ærlige hensikter, forteller redaktør i Fiskeavisen, Daniel Tilrem, til NRK.

Preger en hel fiskeverden

Turneringsdirektør Fischer ble mistenksom da fem fisker som normalt veier ni kilo til sammen viste 15 kilo på vekten.

Fischer tok tak i den ene fisken og kjente et hardt objekt i magen som kjentes unaturlig. Deretter grep han tak i en kniv, skar opp magen og flere blykuler falt ut.

Redaktør i Fiskeavisen, Daniel Tilrem.

REAGERER: Redaktør i Fiskeavisen, Daniel Tilrem, etter jukseskandalen.

Foto: Privat

Øyeblikket ryster hele fiskeverden, skriver New York Times.

– Sportsfiskere som driver med konkurransefiske legger utrolig mye tid i å forbedre teknikk, studering og kartlegging. Da er det utrolig synd at noen fiskere velger å jukse seg til serier, sier Tilrem til NRK.

– Det er motbydelig

NRK har prøvd å komme i kontakt med Fischer som ikke har vært tilgjengelig for en kommentar.

– Det er motbydelig. Jeg beklager for å skuffet dere og jeg er glad for at jeg klarte å ta deltakerne for jukset, skriver turneringsdirektøren på Facebook.

Runyan og Cominsky ville ha endt på førsteplass og tatt med seg hjem over 250.000 kroner, men ble diskvalifisert.

– Når det er snakk om premier av større verdi så virker veien til juksing kortere for enkelte. Det er alltid en risiko når man har premier med høyere verdi, sier Tilrem.

Josh Brown

WALLEYE: Slik ser en amerikagjørs eller Walleye ut. Bildet er brukt til illustrasjon.

Foto: Mike Groll / AP

Fisken som ble fylt med blykuler kalles en amerikagjørs på norsk, mens den omtales med det litt mer klingende navnet «Walleye» på engelsk.

Fischer forteller at han er usikker på hva som vil skje med premiepengene som Runyan og Cominsky har vunnet tidligere.

Ross Robertson, som er en respektert fisker i fiskemiljøet, kaller det hele en «skitten» måte å jukse på og beskriver juksen som et mørk bakteppe for sporten. Likevel håper han at skandalen har et potensial til å bli noe positivt hvis man klarer å lære fra juksen.

– Kanskje dette vil være det som stopper andre fiskere fra å jukse og får i gang viktige endringer i hvordan sporten utføres, sier Robertson ifølge New York Times.

Laget bestående av Steve Tsczyko og Christopher French fisket de tyngste fiskene og stakk av seieren og den store pengepremien etter at jukserne ble tatt.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste