Hopp til innhold

Jubler over Skarstein-fremskritt: – Hva skjer her?

PYEONGCHANG (NRK): Langrennspigger og roer Birgit Skarstein (29) har gradvis fått sterkere korsrygg, men nå har hun fått beskjeden hun knapt trodde var mulig.

Birgitt Skarstein

STERKERE: Bildet innfelt viser Birgit Skarsteins korsrygg og er tatt med en DXA-maskin (Dual energy x-ray absorptiometry). De grønne linjene markerer ryggvirvlene i korsryggen, men markeringene er ikke nøyaktige siden de ikke er ferdig analysert.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Hør her. Vi har fått resultatet!»

Skarstein spisset ørene da hun ble oppringt av ernæringsfysiolog Anu Koivisto ved Olympiatoppen.

Siden 2014 har Koivisto undersøkt Skarstein med en såkalt DXA-maskin, som er designet for å måle bentetthet.

Ryggmargsskadede er nemlig ekstra utsatt for osteoporose, eller benskjørhet, siden lammelsen gjør at beina ikke får den naturlige belastningen.

Gjennom medisinering, trening og ernæring har Skarstein opplevd en gradvis forbedring av bentettheten.

Rett før avreise til Paralympics kom imidlertid gjennombruddet på den siste undersøkelsen: Skarsteins korsrygg har blitt forsterket fra å være benskjør til normal.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få så stor forbedring i benmassen, sier Skarstein og smiler.

Birgit Skarstein

UNDERSØKES: Her passer Anu Koivisto på at Birgit Skarstein ligger riktig før bildene blir tatt.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

– Vekket interesse

Her i Pyeongchang har Skarstein fått en tøff start med fall på både lørdagens trening og søndagens langdistanse.

Og hun tok det, selvsagt, med et smil.

Skarstein har aldri kjent på noen bitterhet over den mislykkede operasjonen i 2009.

Hun påpeker at livet hadde vært annerledes hvis det ikke hadde skjedd, men det er ikke sikkert at det hadde vært noe bedre.

Siden skaden har Skarsteins kropp vært gjennom en voldsom forandring som toppidrettsutøver.

Hun har illustrert det best selv gjennom to bilder på Instagram (trykk på pila i bildet):

Nå kan Skarstein se tilbake på blant annet VM-gull i roing, VM-sølv i paralangrenn og sammenlagtseier i verdenscupen.

Samtidig har hun opplevd store forbedringer også utenfor arenaene.

Medisinering er det viktigste virkemiddelet for behandling av benskjørhet. Samtidig er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål knyttet til benskjørhet hos personer med ryggmargsskader.

Det var derfor resultatet kom overraskende på Koivisto.

– At vi faktisk kan forbedre bentettheten hos ryggmargsskadde under skadenivå, har jeg aldri vært borti. Hva skjer her? Jeg har fortsatt ikke sett forskning blant idrettsutøvere som har vist at det er mulig. Dette er ikke bare viktig for prestasjonene, det er jo hennes liv, påpeker Koivisto.

Hun forklarer at Verdens helseorganisasjon har en skala med verdier for hva som er osteoporose (benskjørhet), osteopeni (lav benmasse) og normalt.

Skarstein var osteoporotisk i ryggen, men der har hun nå hverken osteoporose eller osteopeni.

– Det har vekket interesse hos oss, fordi vi vet relativt lite om hva som foregår hos parapopulasjonen. Vi ønsker å gjøre et større arbeid for å få mer kunnskap, sier Koivisto.

– Håper flere kan oppnå samme effekt

Dette arbeidet håper også Hilde Moseby Berge å være en del av. Hun er spesialist i allmennmedisin, idrettslege og har hatt ansvaret for de paralympiske utøverne gjennom Olympiatoppen siden 2015.

Skarstein

FLAGGBÆRER: Her er Birgit Skarstein på åpningsseremonien i Pyeongchang.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Hun understreker at det ikke er noen overraskelse at medisineringen gir resultater. Samtidig fungerer medisinen i kombinasjon med trening og ernæring, som er viktig for benhelsen.

Berge mener det er grunn til å tro at Skarstein har sett noe raskere fremgang på grunn av sin systematiske trening og bevisste kosthold.

– Vi håper flere kan oppnå samme effekt ved å ha fokus på det. Benskjørhet er et av de viktige punktene, som vi håper å jobbe enda mer systematisk med, sier Berge.

Skarstein har bygd stor muskelmasse gjennom styrketrening som roer og langrennspigger.

Selv påpeker 29-åringen at belastningen på korsryggen gjør at kroppen reagerer med å forsterke den.

Også Berge tror tyngdekraften gir en gunstig effekt.

– Det vi tror at er de i rullestol som kan stå og gå litt, kan trene litt mer oppreist. Da får de en gratis effekt av det. Men her har man forskjellige utgangspunkt, og vi kan ikke generalisere, sier Berge.

Skarstein

TRENER HARDT: Her er Birgit Skarstein på mølla på Olympiatoppen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Berge og Koivisto har forhåpninger om å starte et større prosjekt om benskjørhet etter Paralympics.

Rullestolbrukere har større risiko for å bli rammet av det, og resultatene kan få stor betydning for prestasjon og ikke minst folkehelsen, påpeker Berge.

– Veldig verdifullt

Ønsket er særlig sterkt siden det ikke er gjort noen bred forskning om benskjørhet på ryggmargsskadde.

Professor Erik Fink Eriksen, som er overlege ved endokrinologisk avdeling på Aker sykehus, er en av de med størst erfaring med behandling av benskjørhet.

Han understreker at trening og ernæring skal oppfattes som støttende behandling.

Samtidig trekker han frem at Skarstein har et høyere mosjonsnivå enn det tidligere er blitt testet på.

Han mener Skarsteins undersøkelser og videre forskning kan ha stor verdi.

– Det er veldig verdifullt fordi vi trenger mer effektiv behandling av paralympierne. Det har ikke vært veldig mye forskning på dette, og legene vet ikke like mye om det for disse pasientene. Det er ikke konsensus, sier Eriksen.

Norge-troppen

PÅ MEDALJEJAKT: Her er store deler av den norske troppen samlet på velkomstseremonien i Pyeongchang.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Skarstein vil ha hatt større effekt av mosjonen enn gjennomsnittet, tror professoren. Han trekker frem at 29-åringen er gjennom mye styrketrening i forbindelse med både roing og langrenn.

Samtidig viser forskningen at trening med benskjørhet har større effekt på yngre enn eldre.

Vil gi tilbake

Skarstein har allerede banet vei på flere fronter. Hun ble et kjent ansikt gjennom TV-serien «Ingen Grenser», og siden har hun vært et stort forbilde for mange.

Det gjelder også i toppidretten. Stadig er hun med på å utvikle nytt utstyr og nye teknikker.

Skarstein håper nå at hennes egne undersøkelser, hennes egen kropp, kan være med å hjelpe andre.

– Det er veldig viktig. Vi er jo en uløselig del av omverdenen, og jeg fikk meg en ekstra vekker på det etter skaden. Jeg har fått masse hjelp av storsamfunnet, og det er folk som har gått den veien før meg, som har gjort at jeg har kommet et hakk lenger. Da mener jeg at det er mitt ansvar å være med å bygge videre for dem som kommer etter meg igjen, sier Skarstein.

Denne innstillingen får trener og samboer Martin Sletten til å trekke på smilebåndet.

Selv har han tatt permisjon fra jobb for å følge samboeren så mye som mulig. Sakte, men sikkert har trenerrollen tatt mer og mer tid.

Sammen samarbeider de i både toppidretten og hverdagen.

Birgit Skarstein

TOSPANN: Her fleiper Birgit Skarstein og Martin Sletten under en trening på Sognsvann.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er rett og slett smittende. Hun drar med seg flere til å være med på prosjektet. Jeg har alltid vært opptatt av de rundt meg, men Birgit har fått meg til å tenke på at jeg kan bli enda bedre på det. Uansett hva hun gjør, så prøver hun å gjøre en forskjell, sier Sletten.

NRK fikk også se et hverdagslig eksempel før avreise til Pyeongchang. Det er nemlig ikke alle som tar seg tiden til å fjerne plastposer i tilfelle de skulle komme i veien for andre.

Skarstein ler når hun forteller at hun fikk tyn for å være «irriterende positiv» som tenåring.

Hun tror det var en fordel å ha med seg da livet plutselig ble forandret. Samtidig er det også et valg, påpeker 29-åringen.

Det er foreløpig uvisst om, og eventuelt hvordan, et større prosjekt om benskjørhet kan gjennomføres.

Men det som i alle fall er sikkert, er at Skarstein selv ønsker å bidra.

– I fellesskapet, både i vår paralympiske tropp og i storsamfunnet, så tenker jeg at jeg trenger hjelp av andre. Hvis jeg kan gi litt tilbake igjen, så tenker jeg at det er hele poenget med samfunnet.

Siste nytt

 • Newcastle-sjefen frykter langt skadeavbrekk for profil: – Han vet at det er alvorlig

  Den engelske kantspilleren Harvey Barnes (25) har pådratt seg en uvanlig skade i foten. Det kan i verste fall bety flere måneder på sidelinjen.

  Newcastle-trener Eddie Howe var alt annet enn optimistisk på engelskmannens vegne da han møtte pressen tirsdag. Barnes forlot gressmatta tidlig i søndagens 8-0-seier mot Sheffield United.

  Kantspilleren har blitt grundig undersøkt, og de kommende dagene vil spesialister avgjøre om Barnes trenger en operasjon før han starter rehabiliteringen.

  – Det er en skade rett under tåa, så det er veldig uvanlig. Han har vært langt nede siden han selv vet at det er alvorlig. Vi frykter at det er snakk om måneder før han er tilbake, sa Howe ifølge Sky Sports.

  Barnes ble hentet til Newcastle i sommer etter at han forrige sesong rykket ned med Leicester. I sesonginnledningen har det imidlertid bare blitt to kamper fra start.

  Skaden til Barnes betyr ytterligere spilletid til blant andre Anthony Gordon, Jacob Murphy og Miguel Almirón. (NTB)

  Harvey Barnes
  Foto: DARREN STAPLES / AFP
 • Sørloth har matchet klubblegender – jakter scoringsrekord onsdag

  Kun én gang tidligere har en Villarreal-spiller scoret i fem La Liga-kamper på rad. Onsdag kan Alexander Sørloth tangere rekorden til legenden Diego Forlán.

  Den norske landslagsspissen har fått en forrykende start på sesongen i spansk fotball. Fire mål på seks kamper er fasiten. Scoringene har kommet i de fire siste oppgjørene mot Barcelona, Cádiz, Almería og Rayo Vallecano.

  Aldri tidligere i Villarreals historie har en spiller scoret flere enn fire mål på sesongens seks første ligakamper, melder klubben. Dermed har Sørloth utlignet rekorden til Giuseppe Rossi, Gica Craioveanu, Nico Sansone og Arnaut Danjuma.

  I onsdagens ligamøte hjemme mot Girona kan nordmannen samtidig tangere enn annen klubbrekord. Tidligere Manchester United-spiller Diego Forlán er den eneste spilleren som har scoret i fem strake ligakamper for Villarreal. Det gjorde uruguayaneren i 2004-2005-sesongen.

  Da ble Forlan til slutt toppscorer i den spanske ligaen med 25 mål.

  Det er ikke helt utenkelig at Sørloth kan slå rekorden, for så sent som i fjor scoret han i fem strake ligakamper for Real Sociedad. (NTB)

  Sørloth
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP
 • Deila-søstrene sammen i landslagstroppen for første gang

  Søstrene Thale og Live Rushfeldt Deila er for første gang tatt ut i samme landslagstropp i håndball til kampene i EHF Euro Cup. Målvakt June Krogh er debutant.

  Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde tirsdag de 19 spillerne som skal representere Norge i kampene mot Ungarn og Sveits i midten av oktober.

  Der har både Odense-spiller Thale Rushfeldt Deila og tvillingsøster Live fått plass. Førstnevnte var med i EM-troppen i fjor.

  Samlingen er den eneste før det endelige VM-uttaket blir gjort 7. november. Spillerne som er inkludert i troppen til oktober-kampene, er dermed de som er mest aktuelle til å bli valgt ut til VM, opplyser håndballforbundet.

  Hele troppen:

  Målvakter: Marie Davidsen (CSM Bucuresti), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), June Cecilie Krogh (Follo)

  Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Stine Ruscetta Skogrand (Ikast), Nora Mørk (Esbjerg), Stine Bredal Oftedal, (Györ), Kristine Breistøl (Esbjerg), Ingvild Bakkerud (Ikast), Henny Ella Reistad (Esbjerg), Thale Rushfeldt Deila (Odense), Live Rushfeldt Deila (Sola)

  Kantspillere: Malin Aune (Odense), Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg), Emilie Margrethe Hovden (Györ)

  Linjespillere: Maren Aardahl (Odense), Kari Brattset Dale (Györ), Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucuresti).

  (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022, semifinale: Norge - Frankrike (28-20)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste