Johnsrud Sundby: – Tour de Ski er den ultimate utfordringen for en skiløper

Martin Johnsrud Sundby (31) jakter sin tredje strake Tour de Ski-triumf. Gjør han det, greier han noe ingen annen mannlig skiløper har klart før ham.

Italy Cross Country Tour de ski Martin Johnsrud Sundby

I FJOR: Martin Johnsrud Sundby kunne strekke hendene i været etter og gått først over mål på toppen av alpinbakken i Val di Fiemme. I år kan han gjøre det for tredje gang på rad.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

I sju år trodde mange det lå en forbannelse over Norge og Tour de Ski. Men så, under den åttende utgaven i 2013/2014, fikk vi en norsk vinner på både herre- og damesiden.

Martin Johnsrud Sundby ble den første norske mannlige utøveren som vant Tour de Ski sammenlagt, og er også den eneste herren med norsk flagg på brystet som har klart bragden.

Om han vinner den tiende utgaven, blir han den første som vinner tre år på rad på herresiden.

– Det å kunne vinne tre på rad betyr ingenting for meg. De seirene jeg har tatt, betyr jo ingenting når jeg går løs på neste runde, annet enn at jeg har erfaring og rutine. Jeg vet hva jeg går til og jeg vet hvordan jeg vinner Tour de Ski. Det er det som betyr noe nå. Men det å kunne vinne tre på rad, det betyr ingenting for meg, sier Martin Johnsrud Sundby.

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski sammenlagt etter en maktdemonstrasjon opp den brutale «monsterbakken». Se innspurten her. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

FØRSTE SEIER: Endelig fikk Norge en norsk vinner. Gjenopplev øyeblikket her.

Storfavoritt

Martin Johnsrud Sundby er den største favoritten til å vinne vinterens store høydepunkt. Han leder verdenscupen klart, hele 313 poeng foran Petter Northug. Northug mener man aldri har sett en klarere Tour de Ski-favoritt enn det Sundby er nå.

Sundby vet at han er favoritt, og innrømmer at Tour de Ski er viktig for ham som utøver.

– For min del så er Touren den ultimate testen på hvor god du er som skiløper. Du må beherske alle de momentene moderne langrenn har å by på. Tour de Ski er for meg den definitivt artigste konkurranseformen, forteller Sundby og forklarer hvorfor:

– Det er så mentalt og fysisk utfordrende. Jeg tror det er den ultimate utfordringen for en skiløper, i hvert fall per i dag. Og jeg elsker utfordringer, smiler han.

Martin Johnsrud Sundby kom først over målstreken etter å karret seg opp monsterbakken i Val di Fiemme. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

TO PÅ RAD: Se video fra fjorårets Tour de Ski-finale.

– Et lite kjærlighetsforhold

Helt siden Martin Johnsrud Sundby satt hjemme og så at tyske Tobias Angerer vant den første utgaven, har han drømt om å vinne Tour de Ski.

– Det var helt rått å se på. Jeg tenkte: fy fader den konkurransen her virker spennende altså. Allerede da så ble det et lite kjærlighetsforhold til det som har blitt et beryktet Tour de Ski, forteller Sundby.

– Hva skal til for at Martin Johnsrud Sundby vinner sin tredje Tour de Ski?

– Jeg må ha en meget god åpningshelg i Lenzerheide. Jeg må gjøre en god sprint dag én, og så må jeg gå en fantastisk tremil dag to. Hvis jeg gjør det, så er sjansene store, smiler 31-åringen lurt.

Siste nytt

 • Står over første konkurranse

  Brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen skulle etter planen sesongdebutere 2 mai i California, men velger heller å utnytte tiden til høydetrening i Flagstaff, USA. Sesongstart blir derfor flyttet til 22 mai og Trond Moen-lekene i Bergen.

  Bislett games 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Eks-dommer krever millioner av NFF

  Tidligere fotballdommer Svein-Erik Edvartsen krever 7,2 millioner kroner mot Norges Fotballforbund for tapt arbeidsinntekt, skriver Nettavisen.

  NFF nektet i 2017 Edvartsen å dømme flere kamper etter en konflikt med dommersjef Terje Hauge.

  Svein-Erik Edvartsen
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • – KBK blir United-motstandar

  Kristiansund blir truleg Manchester Uniteds motstandar på Ullevaal under Norway Cup i sommar, skriv Tidens Krav.

  Kristiansund er Ole Gunar Solskjærs heimby, der han spela for Clausenengen.

  Solskjær
  Foto: Paul Ellis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal