NRK Meny
Normal

Johaug vant verdenscupen sammenlagt: – I kveld skal det feires, og det til gangs

FALUN/OSLO (NRK.no): Therese Johaug (25) viste superform da hun holdt unna for Marit Bjørgen (33) i verdenscupfinalen og vant verdenscupen sammenlagt.

Therese Johaug måtte holde unna for en jagende Marit Bjørgen for å vinne verdenscupen sammenlagt. Det klarte hun, Bjørgen kom på andreplass og Heidi Weng på tredje.

Therese Johaug fikk pikedrømmen oppfylt da hun vant verdenscupen sammenlagt for aller første gang søndag.

Bjørgen Johaug

Her gir Marit Bjørgen og Therese Johaug hverandre en klem etter å ha kommet i mål. Bjørgen hadde aldri sjans til å ta igjen Johaug, som tok sin aller første sammenlagtseier i verdenscupen.

– Hva skjer, hva skjer, hva skjer, ropte Therese Johaug jublende da hun gikk over målstreken i verdenscupens aller siste renn søndag. Hun kunne ikke tro at hun hadde vunnet glasskula og dermed verdenscupen sammenlagt.

– Dette er en følelse som jeg aldri hadde trodd at jeg skulle få oppleve. Å vinne verdenscupen sammenlagt har vært en drøm siden jeg var en liten jente. Men jeg har egentlig trodd at jeg ikke skulle klare det fordi jeg har vært for dårlig i de korte rennene, sa hun beveget til NRK da hun hadde fått summet seg litt.

29,2 sekunder foran Bjørgen

Med et 15 sekunders langt forsprang hadde jenta fra Dalsbygda ingen planer om å la Marit Bjørgen ta sin fjerde sammenlagtseier i verdenscupen.

Så da 33-åringen tok inn fire sekunder på de første kilometerne, startet 25 år gamle Johaug hardkjøret for å ta sin aller første glasskule. Da hadde ikke Bjørgen sjans til å ta innpå lagvenninnen, og utover i løpet tapte Bjørgen til Johaug ved hver passering.

I mål var Bjørgen 29,2 sekunder bak Johaug, som gikk ut 15 sekunder foran Bjørgen på den 10 kilometer lange jaktstarten i fristil.

Dermed kunne skiprinsessa slippe det etter hvert kjente jubelropet løs for sin aller første sammenlagtseier i verdenscupen.

– Nå er det mye som går rundt oppe i hodet. Jeg tenker på hvor mange treningstimer som er lagt ned, på lagvenninnene mine, på familien og støtteapparatet som har hjulpet meg hit. Da det ikke ble OL-gull, så er dette like bra, sier 25-åringen lykkelig.

Nå varsler hun en skikkelig feiring på ekte Dalsbygda-vis.

– I kveld skal det feires og det til gangs.

– Irriterer meg litt

Selv om Marit Bjørgen aller helst skulle sett at det var hun som kunne stå øverst på pallen etter jaktstarten, er hun glad på lagvenninne Johaugs vegne.

– Jeg prøvde å ta henne igjen, men hun var sterk på slutten og jeg kjente at det ble tungt da hun økte i de tyngre partiene, sier hun og legger til at det er litt bittert å tape kampen om verdenscupen sammenlagt med så få poeng.

– Dagen i går irriterer meg litt. Hadde jeg vært med inn, så hadde det vært annerledes. Det hadde vært bedre om det sto hundre poeng mellom oss.

Selv om Rognes-jenta smiler, innrømmer hun:

– Det koker litt inne i meg nå.

– Kunne klart det med Tour de Ski

– Hadde jeg vært med i TDS, så hadde det vært annerledes. Men jeg kunne klart det om jeg hadde vært med inn i går også, tror Bjørgen.

Likevel er hun fornøyd med årets sesong, og omtaler den som fantastisk.

33-åringen gleder seg nå til å få noen rolige dager etter en slitsom helg i Falun.

– Jeg er ganske sliten, så nå skal det bli godt å slappe av litt.

Skilte sju poeng

I årevis har Therese Johaug og Marit Bjørgen trent sammen for å bli verdens beste langrennsløpere.

Da de to venninnene gikk ut på søndagens jaktstart skilte det 15 sekunder mellom dem. Etter Johaugs superløp fikk hun nok bonussekunder til å gå ut 15 sekunder foran Bjørgen på jaktstarten.

Kun sju poeng skilte de to i verdenscupen sammenlagt, og dermed ble jaktstarten rennet som skulle avgjøre alt.

At den mest spennende verdenscupavslutningen noensinne handlet om hvem av de to som gikk først i mål, synes Bjørgen og Johaug er spesielt.

– Det er litt komisk at vi som trener sammen og som er så gode venninne skal kjempe slik som dette. Det blir som en hard treningsøkt, sa Bjørgen før rennet.

Johaug slo tilbake

Da de fleste trodde at Bjørgen mer eller mindre ville slå inn den avgjørende spikeren i kista under lørdagens skiathlon i Falun, slo Johaug kraftig tilbake.

Hun banket Bjørgen med 33 sekunder og fikk 11 ekstra bonussekunder med på kjøpet.

29 sekunder bak ble til 15 sekunder foran i løpet av 15 sterke kilometer på neste års VM-stadion.

– Dette var et av mine beste renn for sesongen. I dag kjente jeg virkelig at jeg hadde dagsformen inne og at jeg bare kunne pushe på. Jeg hadde vanvittig gode ski, alt klaffet og da klarte jeg å jobbe helt opp mot toppen, sa Johaug etter løpet.

Trippel norsk

Heidi Weng sørget for at det ble trippelt norsk på pallen i Falun da hun slo finske Kerttu Niskanen i spurten og tok tredjeplassen.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer seks, mens Kristin Størmer Steira kom på niendeplass. Martine Ek Hagen ble nummer 14 og Maiken Caspersen Falla nummer 18. Kathrine Rolsted Harsem fulgte på 33.-plass. Celine Brun-Lie kom på 35.-plass.

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg