Hopp til innhold

Johaug etter tårevått farvel: – Folk gjør vel comeback?

HOLMENKOLLEN (NRK): Therese Johaug avsluttet verdenscupkarrieren i Norge oppløst i tårer. Nå ønsker hun å fortsatt være litt i langrennsmiljøet.

SUVEREN: Therese Johaug gikk store deler av tremila alene, og vant enkelt.

Det er mye sterke øyeblikk, men jeg blir rørt når så mange tar turen hit og ser det siste løpet mitt. Jeg må takke det norske folk som står her i dag, sier Johaug til NRK.

– Kanskje rett å gi seg før man er lei

Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen

I TÅRER: Therese Johaug var preget etter å ha gått over målstreken.

Foto: Lise Åserud / NTB

For det var en maktdemonstrasjon fra skiløperen fra Dalsbygda. Hun gikk ensomt alene i mål til øredøvende jubel.

Det var fredag Johaug publiserte et innlegg på Instagram der hun avslørte nyheten. Hun innrømmer at det var et spesielt øyeblikk da hun publisert.

Da grein jeg. Det har vært mye tårer, men det er fordi jeg ikke er lei. Men det er kanskje rett å gi seg før man er lei.

Har du allerede rukket å angre?

Ja. Men folk gjør vel comeback, gjør de ikke det? flirer hun.

– Veldig, veldig mange tårer

Men helt borte fra langrenn blir hun ikke.

– Jeg ønsker å fortsatt være litt i miljøet. Jeg sitter inne med mye erfaringer og kunnskap som neste generasjon kanskje kan ha nytte av også. Jeg får se hvordan veien videre blir der, sier Johaug.

For hun forteller at det siste døgnet har vært veldig spesielt for henne.

Men Therese om ti år er fornøyd med avgjørelsen. Ett eller to gull til gjør meg ikke noe lykkeligere.

Den siste uka har hun tatt en ringerunde til venner og familie. Det har vært sterkt for henne.

Det har vært veldig, veldig mange tårer. I går morges begynte jeg bare å skrike «Skal jeg gjøre dette?». Jeg var usikker da også, men jeg vet innerst, innerst inne at det er det rette, sier Johaug.

Holmenkollen skifestival 2022

Dobbelt feiring

Det var hennes samboer Nils Jakob Hoff som var den første som fikk beskjeden. Men mens hun var i tankeboksen om hun skulle legge opp eller ikke, var samboeren koronasmittet.

– Da jeg kom hjem fra OL, måtte jeg gå i gjestehuset, så jeg traff ikke han før mandag denne uka. Han sto ute og jeg sto inne og vi diskuterte gjennom kjøkkenruta, rett og slett. Jeg var så usikker og følte jeg måte begynne å bestemme meg. Men han har hele tiden vært veldig støttende og følt at jeg må gjøre det som er best for meg, forteller Johaug.

RwboW

HYLLET: Therese Johaug bæres opp av Krista Pärmäkoski og Jonna Sundlind, som ble henholdsvis nummer to og tre i Kollen lørdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hyllet av publikum

På andre runde fikk Johaug en enorm luke til konkurrentene, og der var i praksis tremila avgjort. Fra rundt syv kilometer ut i konkurransen gikk hun alene i front, uten noen særlig trussel.

Og stemningen på hennes siste runde var enorm. Hun kunne ta imot hyllesten i solskinnet fra publikum, som endelig kunne komme tilbake og følge tremila etter to år med pandemi.

På siste runde på Frognerseteren vinket og smilte Johaug til et publikum i ekstase.

Fem meter før mål stoppet hun nærmest opp og tok imot hyllesten.

tMuKdAB-ZXA

Heidi Weng, her underveis på tremila i Kollen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun var i tårer etter å ha gått over mål, og lagvenninnene til Johaug hyllet henne med hvite t-skjorter med bokstaver som stavet «Therese».

– Therese har vært i mine øyne den beste distanseløperen noensinne. Hun er ekstrem i det hun driver med, og går like fort på sprint som i en tremil. Det er imponerende det hun driver med, sier Heidi Weng.

– Kan ikke sammenlignes med noen andre

Hun blir også hyllet av sin svenske konkurrent, Charlotte Kalla.

Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen

TAKKET FOR STØTTEN: Therese Johaug, her ensom på oppløpet i Kollen lørdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg kan bare si hva hun har betydd for min karriere og den inspirasjonen hun har vært. Fra vi møttes først i junior-VM, men mest av alt inntrykket hun ga i første VM vi var med i da hun tok bronse i Sapporo i nettopp tremil.

– Energien hun har kan ikke sammenlignes med noen andre, sier Kalla videre.

Andersson er samstemt med sin landskvinne.

– Vi mister en av de aller største gjennom tidene. Men med tanke på hvordan løpene har sett ut den siste tiden, så kommer løpene sikkert til å være tettere i toppen, sier Andersson.

Stavtrøbbel for Andersson

Ebba Andersson, som var en av de store utfordrerne til Johaug, fikk en tøff tremil da hun brakk staven. Hun måtte gå nesten to minutter (!) før hun fikk en ny stav.

Men Andersson kjempet seg tilbake i kampen om de øvrige pallplassene, selv om det ikke gikk til slutt for svensken. Det var Krista Pärmäkoski som ble nummer to, mens Jonna Sundling ble nummer tre.

Det var fredag at det ble kjent at Johaug kommer til å legge opp etter nåværende sesong. Dermed har hun gått et verdenscuprenn i Norge for siste gang i karrieren.

Siste nytt

  • Glimt med sliteseier – slik endte eliteserierunden

    Det måtte hele 74 minutter til før Håkon Evjen klarte å få hull på byllen for Bodø/Glimt sin del mot Strømsgodset. Dermed beholder de tabelltopp foran Brann med to poeng og én kamp mindre spilt.

    Nyopprykkede KFUM Oslo har hatt en god sesongstart i Eliteserien, den trenden fortsatte de mot Haugesund da de vant 1–0. For rett før pause fant Johannes Hummelvoll Nuñez veien til nettmaskene. Oslo-laget er på en fin-fin 6.-plass i Eliteserien, mens Haugesund er kun to poeng foran kvalifiseringsplassen.

    Kristiansund tok imot HamKam, hvorav sistnevnte sårt trengte noen poeng for å komme seg ut av bunnsjiktet. Denne kampen endte med 1–1 og poengdeling. HamKam er på direkte nedrykksplass, ett poeng bak Sandefjord, mens Kristiansund er på 7. plass.

    Odd – Fredrikstad endte med oppskriftsmessig seier til bortelaget, 2–0. Laget fra Østfold beholder med det 4.-plassen og er to poeng unna Molde som er på 3.-plass.

    Sarpsborg 08 tok imot Lillestrøm og lagene hadde lik poengsum før avspark. Sarpsborg 08 sørget for å øke luken da de vant 1–0 ved et mål signert Eirik Wichne.

    Viking møter Tromsø klokken 19:15, mens Brann vant 3-0 over Rosenborg lørdag.

    IgtC0MfL-lA
    Foto: NTB
  • Sjokktap for Molde mot Sandefjord

    Sandefjord snudde til 3-1-seier mot Molde i Eliteserien.

    Sandefjord lå under til pause, men scoret tre mål i andre omgang.

    Molde taper dermed terreng til serieleder Bodø/Glimt på oppsiktsvekkende vis. Sandefjord lå på direkte nedrykksplass i eliteserien før kampen.

    Bodø/Glimt er nå tre poeng foran Molde med en kamp mindre spilt enn sine blåhvite tittelutfordrere.

    Allerede i pausen slaktet Molde-kaptein Magnus Wolff Eikrem spillerne sine i intervju med TV 2.

    – Det er langt unna. Vi er skikkelig dårlige. Vi må skjerpe oss, sa Eikrem til TV 2 i pauseintervjuet.

    – Vi klarer ikke å holde i ballen. De har for mye ball og vi klarer aldri å ha lange angrep. Da blir det vanskelig uansett hvem vi møter. Vi ser ut som et Obosliga-lag i denne førsteomgangen. Men vi leder. Vi har mange ting å bli bedre på, sa Eikrem.

    Men Molde ble ikke bedre, og gikk til slutt på sitt andre tap på sju kamper i serien denne sesongen.

    Molde
    Foto: NTB
  • Strand Larsen scoret og vant i norsk La Liga-duell med Sørloth

    Jørgen Strand Larsen noterte seg for scoring da Celta vant 3-2 hjemme over Alexander Sørloths Villarreal i La Liga søndag ettermiddag. Strand Larsen scoret Celtas 2-1-mål. Sørloth hadde målgivende pasning på Villareals utlikning til 2-2.

    Norges Jørgen Strand Larsen og Alexander Sørloth under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Spania og Norge på La Rosaleda stadion i Malaga.
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal