Rett etter dette ringte Johaug broren – sammen la de en plan

OBERSTDORF/OSLO (NRK): For en måned siden ble Therese Johaug sensasjonelt slått av Jessica Diggins på 10-kilometeren i Falun. Det første hun gjorde var å ringe broren Karstein (28).

Johaug i Falun

UVANLIG SYN: Rett etter dette ringte Therese Johaug broren Karstein for å finne ut hva i all verden det var som hadde skjedd.

29. januar overrasket Tour de Ski-vinner Jessica Diggins storfavoritten Therese Johaug og slo henne på 10 kilometer individuell start. Det var Johaugs første tap på intervallstart siden 2016, og kom som et sjokk for mange.

– Johaug er slått! utbrøt NRKs kommentator Jann Post etter at Diggins' seier var et faktum.

– Det å slå Johaug på 10 kilometer i disse løypene er strålende gjort av Diggins, sa ekspert Torgeir Bjørn.

FIKK BANK: Therese Johaug tok seg helt ut under ti-kilometeren i Falun, men ble likevel slått.

Men Johaug selv tok grep bare ett minutt etter å ha gått i mål. Etter å ha fått igjen pusten, tok hun en telefon til broren, Karstein Johaug.

Han har trent sammen med storesøsteren i en årrekke, og hadde som vanlig fulgt løpet i Falun tett, analyse og tidtaking.

– Det tok kanskje ett minutt før hun ringte meg. Hun gikk et veldig godt skirenn, men hun ville vite hvilke partier hun tapte mye tid på, forteller Karstein Johaug til NRK.

Verdenscup langrenn i Falun 2021

OVERRASKET: Therese Johaug måtte se seg slått av Jessica Diggins i Falun.

Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB

Avslører Johaug-svakheter

Allerede da startet planleggingen av hvordan Therese Johaug skulle angripe morgendagens 10 kilometer under VM i Oberstdorf. Trener Pål Gunnar Mikkelsplass har naturlig nok også vært med på arbeidet.

Karstein Johaug satt underveis med både laptop, nettbrett og mobil for å analysere løpet hennes så godt som mulig.

– Da fant jeg ut at det var enkelte partier at hun tapte mer enn normalt. Det var greit å få bekreftet det, og da sa jeg at hun ikke kunne gå sånn i VM, sier lillebror Johaug.

Han mener at hun viste en av få svakheter i Falun.

– Hun fikk høy puls og ble litt stresset da hun fikk negative sekunderinger. Da følte hun at hun måtte jage, i stedet for å ta seg tid. Det førte til at hun mistet mye energi og kraft i løpet sitt, forteller han.

Sweden Skiing FIS WCup

SMERTEFULLT: Johaug er ikke vant til å stå på dette trinnet på pallen.

Foto: Fredrik Sandberg / AP

– Har hun lært av sine feil fra Falun, tror du?

– Ja, det tror jeg. For VMs del, for interessen og for deres del (media, journ.anm.), så tror jeg det var bra at hun fikk den smellen. Jeg synes det er helt topp at Jessica Diggins, som er en bra skiløper og person, viser at det er mulig å slå Therese, sier broren.

Men samtidig forteller han at dette er langt fra første gang han blir ringt like etter et renn.

– Hun ringer meg ofte hvis det går dårlig. I Holmenkollen i fjor ringte hun meg kanskje enda tettere etter konkurransen. Hun vil ofte få ut frustrasjon, og jeg er glad for at hun får det ut. Da går det ikke utover miljøet rundt henne, sier han.

Karstein og Therese Johaug

JOBBER TETT: Therese Johaug og Karstein Johaug jobber tett for å forbedre Therese som langrennsløper.

Foto: Anders Skjerdingstad

– Jeg er sugen på å gå fort

Tirsdag skal langrennskvinnene gå samme distanse i VM, og Therese Johaug forteller at hun er revansjelysten.

– Det er mange som går fort på 10 kilometer som også har lyst til å gjøre det i morgen. Jeg vet at Jessica (Diggins), Ebba (Andersson) og Frida (Karlsson) kan gå fort, i tillegg til de norske jentene, sier hun, og legger til at spesielt de svenske langrennsløperne er de største konkurrentene tirsdag.

Amerikanerne, med Diggins i spissen, har hatt et tøft mesterskap foreløpig. Men Johaug vil ikke avskrive dem.

– Det er ikke bare å hente medaljene. Det skal gjøres en god jobb i forkant, og jeg må ha flaksen på min side for å hamle opp med de beste, sier hun.

Men formen virker å være på topp nå. Hun hadde full kontroll under skiathlon i helgen, og knuste konkurrentene sine. Det gjør henne ikke til mindre favoritt på 10 kilometer.

– Jeg føler meg ganske rolig. Jeg har ladet opp på best mulig måte. Så måtte den beste vinne i morgen, rett og slett. Det er nok mange som er revansjelysten etter skiathlon, og jeg er sugen på å gå fort i morgen. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste, sier 32-åringen.

VM på ski 2021 i Oberstdorf. Therese Johaug.

NY SJANSE: Tirsdag kan Therese Johaug ta revansje etter den sure andreplassen i Falun.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Gjør resultatet i Falun deg usikker i forkant av tirsdagen?

– Nei, overhodet ikke. Jessica var to sekunder foran meg i Falun, det er sånn idretten er. Jeg føler siden Falun at jeg har lagt ned en god treningsperiode, sier Johaug.

Trener Ole Morten Iversen mener at Johaug må finne seg i å være favoritt i tirsdagens renn. Men han avskriver på ingen måte konkurrentene.

– Jeg tror det var greit for henne å få en vekker i Falun og se at det ikke er nok å være favoritt og gå inn til gullmedalje. Alt må klaffe, sier Iversen til NRK.

 • Tirsdagens VM-løp starter kl. 13.15, og kan følges her og på NRK1.

Siste nytt

 • Ruud enkelt vidare

  Casper Ruud hadde få problem med å slå danske Holger Rune i første runde av ATP 1000-turneringa i Monte Carlo. Han vann 6–2, 6–1. Neste motstandar er Diego Schwartzman.

  Casper Ruud kikkar på ballen og gjer seg klar til å slå.
  Foto: Valery Hache / AFP
 • Toppidrettsutøvere får unntak

  Det bekrefter kulturminister Abid Raja og Norges Fotballforbund overfor NTB. VG meldte nyheten først.

  – Regjeringen har besluttet at vi gjør unntak når det gjelder organisert trening for toppidrettsutøvere i de kommunene som har vært underlagt 5a-forskriften. De har ikke kunnet trene. Det gjør vi et unntak for fra klokken 16.00 i dag, sier Raja.

  Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Dette rammet Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm.

  Nå får imidlertid toppfotballen unntak.

  En avklaring om når treningskamper blir tillatt, er ventet fredag.

  Stabæk trener fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • 8000 på ligacupfinalen

  8000 tilskodarar skal få plass på Wembleys tribuner under ligacupfinalen mellom Manchester City og Tottenham 25. april. Men dei må ha totalt tre negative koronatestar for å sleppe inn – to før og ein etter kampen.

  Kvar av klubbane får 2000 billettar. Resten går til det britiske helsevesenet, og til folk i bydelen Brent.

  Også FA-cupsemifinalen mellom Leicester og Southampton sønda skal ha publikum på tribunene. Her skal 4000 få plass.

  Wembley
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal